Vaření
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 220
- Registrován: ned úno 11, 2007 7:32 pm
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Aki: nic není tak jednoznačné. Angličtí osadníci s sebou do Sev. Ameriky samozřejmě vzali i brambory > dostaly se tam tak sice krkolomnou cestou z J. Ameriky přes Evropu, ale dostaly...
A co se týče té "rýže", tak ač vím, že je to nesprávné označení, tak jsem ochoten s názvem "divoká rýže" operovat než jen "házet machra" s nějakou ovsuchou, což 90% lidí nic neřekne
pro nezasvěcené - Wild Rice = Zizania aquatica = ovsucha vodní = často označovaná jako "divoká rýže"
A co se týče té "rýže", tak ač vím, že je to nesprávné označení, tak jsem ochoten s názvem "divoká rýže" operovat než jen "házet machra" s nějakou ovsuchou, což 90% lidí nic neřekne
pro nezasvěcené - Wild Rice = Zizania aquatica = ovsucha vodní = často označovaná jako "divoká rýže"
Naposledy upravil(a) Awe dne pon dub 23, 2007 9:42 am, celkem upraveno 1 x.
- Spící Medvěd
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 42
- Registrován: pát bře 23, 2007 7:37 am
- Bydliště: Kladno
topinambur
Topinambury jsou vážně plevelem, co roste všude. Není nejmenší problém je sehnat, ani pěstovat. Měl jsem je několik roků a ty co jsem nesklidil
se další rok rozrostly. takže toho bylo za chvíli plno. pokud to budete pěstovat, stačí sehnat v Zelenině hlízy a zasadit jako brambory. Výhodou je že hlízy vydrží pod zemí pořád, takže si můžete jít nakopat zjara čerstvý. Dokud nevyrazí lístky.
Nevýhodou je že nevydrží ve sklepě dlouho, takže vám pak nezbyde než si jít vždy nakopat.
uvařené se dají jíst jen tak, nebo namačkat na kaši a z ní dělat placky. Taky se používají syrový do salátů.
se další rok rozrostly. takže toho bylo za chvíli plno. pokud to budete pěstovat, stačí sehnat v Zelenině hlízy a zasadit jako brambory. Výhodou je že hlízy vydrží pod zemí pořád, takže si můžete jít nakopat zjara čerstvý. Dokud nevyrazí lístky.
Nevýhodou je že nevydrží ve sklepě dlouho, takže vám pak nezbyde než si jít vždy nakopat.
uvařené se dají jíst jen tak, nebo namačkat na kaši a z ní dělat placky. Taky se používají syrový do salátů.
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 151
- Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
- Bydliště: Pečky, Kolín
Topinambura se vážně pěstuje všude. A jak píše Sapazi, je to strašnej plevel a těžko se ho zbavuje. Nejlepší mi přišli čerstvý do salátů.
Nedávno jsem je viděl prodávat i v Tescu(nebo v něčem takovém)..., takže jestli si nechcete zaplevelit zahradu, hledejte v obchodních řetezcích
Nedávno jsem je viděl prodávat i v Tescu(nebo v něčem takovém)..., takže jestli si nechcete zaplevelit zahradu, hledejte v obchodních řetezcích
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
Re: topinambur
Pročpa to? ...dokud nevyrazí lístky....Sapazi píše: takže si můžete jít nakopat zjara čerstvý. Dokud nevyrazí lístky.
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 151
- Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
- Bydliště: Pečky, Kolín
Re: topinambur
Protože si rostlina bere živiny z původní hlízy... takže jakmile vyrazí lísty, tak je topinambura "vysátá" a ke konzumaci nevhodná. Funguje to stejně jako u brambor.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
topinambur
funguje to jako u brambor- tedy když stará brambora vyžene lístky nad zem,
potřebuje k tomu živiny a ty vezme ze sebe. proto ta stará brambora už není k jídlu, je scvrklá a na nový si musíš počkat. tedy v období mezi prvními lístky a vzroslou rostlinou- duben až srpen- tam nic k jídlu nebude.
potřebuje k tomu živiny a ty vezme ze sebe. proto ta stará brambora už není k jídlu, je scvrklá a na nový si musíš počkat. tedy v období mezi prvními lístky a vzroslou rostlinou- duben až srpen- tam nic k jídlu nebude.