Dotaz: Rozdělávání ohně třením dřev (lukem)
Lípa/lípa používám i já. Osvědčilo se mi to, tak na tom nehodlám nic měnit. Někde snad v Bizoním větru či Wampumu Neskensonu (nebo jak se ty časáky vlastně jmenují) jsem kdysi viděl i srovnávací tabulku různých druhů dřev vhodných k vrtění - pokud je někdo vysazenej na tření dřev, je to určitě cenný materiál.
Aha. Mám tomu tedy rozumět tak, že rozhodující je kvalita toho horního lůžka pro dřík a nikoli kvalita dřev?Dano píše: nemyslel som to ze s nozom to je pakarna, ale LEN KED MAS IBA NOZ. najvecsi problem vidim v najdeni vhodneho horenho drziaka. nejaku tu snuru vyprodukujes z oblecenia, obutia, ale na "hento" musis najst nieco vhodne....
pouzivam lipa, lipa a trel som este z liesky a borovice
A není jedno co používám za horní lůžko, když se bez problémů dostanu do fáze vytvoření kouře a jen ten "žhavík" (jiskra) chybí? Opravdu je to problém nekvalitního lůžka?
U amerických hochů jsem viděl, že jako horní lůžko používali důlek v rukojeti svého nože (kost, paroh)...
A líska-líska nebo líska-borovice ti funguje jak?
jasne ze je jedno z coho mas horne lozko, len som tym chcel povedat, ze ked ho nemas dopredu pripravene a ocitnes sa v situacii, ze mas len noz, tak vtedy ho moze byt problem "vyrobit".pilgrim píše:
Aha. Mám tomu tedy rozumět tak, že rozhodující je kvalita toho horního lůžka pro dřík a nikoli kvalita dřev?
A není jedno co používám za horní lůžko, když se bez problémů dostanu do fáze vytvoření kouře a jen ten "žhavík" (jiskra) chybí? Opravdu je to problém nekvalitního lůžka?
U amerických hochů jsem viděl, že jako horní lůžko používali důlek v rukojeti svého nože (kost, paroh)...
A líska-líska nebo líska-borovice ti funguje jak?
lieska, lieska som pouzil len raz a fungovalo a lieska borovica som nerobil.... z coho ti musi byt jasne, ze nie som nejaky extra vrtic. tu kombinaciu som si nevyberal zamerne, proste som vtedy ine suche vhodne drevo nenasiel.......pouzivam lipa, lipa.
a este raz opakujem, treba si dohodnut stretko a potom zistis, ze to cele nestoji za rec.
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Já používám topol na topol, nebo lípa na lípu či kombinaci topol-lípa. Kdysi jsem na lipovou destičku aplikoval i jedlový dřík a taky to bylo v pohodě.pilgrim píše: S jakýma jinýma dřevama, kromě lípy, už se ti to tedy povedlo?
Pokud si dobře pamatuju tak tabulku vhodných dřev kdysi vydal ve svém plátku (tuším se jmenoval Messenger) Keny Otter.
OyunkeThanka
No, takhle by se to říct nedalo. Ale dost se nadřeš než ten oheň rozděláš - a pak možná zemřeš vyčerpáním .pilgrim píše:Znamená to, že když jste v jehličnatém lese a nenajdete cestou lípu, jste bez připravených klacků v pytli?
Podstatný rozdíl bude nejspíš v tom, když to budeš zkoušet jen tak z plezíru někde 15km od nejvzdálenějšího vlakovýho nádraží, nebo Ti opravdu půjde o krk a 500kiláků okolo nebude krom medvědů a losů živé duše.
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Je to tak. Rozhodně to v našich podmínkách nefunguje tak, že seberu dva klacky ze země a za pár minut mám oheň. Pokud by na to bylo víc lidí a dají se dohromady mají větší šanci. Kdysi jsem viděl holky třít dřeva ve dvojici a byly celkem úspěšné(ale opět s připravenými dřívky)Dva hlasy píše:No, takhle by se to říct nedalo. Ale dost se nadřeš než ten oheň rozděláš - a pak možná zemřeš vyčerpáním .pilgrim píše:Znamená to, že když jste v jehličnatém lese a nenajdete cestou lípu, jste bez připravených klacků v pytli?
Podstatný rozdíl bude nejspíš v tom, když to budeš zkoušet jen tak z plezíru někde 15km od nejvzdálenějšího vlakovýho nádraží, nebo Ti opravdu půjde o krk a 500kiláků okolo nebude krom medvědů a losů živé duše.
Našel jsem ten článek z Messengera č.5 z roku 1994. Zde je oskenovaný. Jsou tam docela dobré rady např. ohledně směru vláken ve dřevě. Osobně si myslím, že to taky dost ulehčí práci. Např. dřík by neměl být z větve, aby neměl uprostřed dřeň a pod. Snad to bude dostatečně jasné.
Můžeme také polemizovat o tloušťce dříku(čím větší přůměr-tím víc síly potřebuji), ale to už je pak spíše o zkušenostech.
OyunkeThanka
to: OyunkeThanka
Díky moc! Konečně praktická informace nebo konkrétní zkušenost. Tenhle víkend půjdu trénovat, takže tu tabulku určitě využiju. Zdá se, že by mohla fungovat ta bříza a budu dál zkoušet smrk-smrk s doporučeným použitím letokruhů...
P.S. Co je ten Messenger? Nějakej papírovej občasník? Dá se k němu ještě někde dostat? (vypadá to, že jsou v něm asi dobré věci...) A nemáš náhodou i zbytek článku o tom křesání?
Jinak mi jde primárně opravdu o tu situaci, kdy jsi v bryndě, nemáš nic než tu kudlu a tkaničky a jsi odkázaný jenom na to, co najdeš v tom jehličnatým lese. Podle mých dosavadních zkušeností klacky sebrané ze země obsahují víc vlhkosti, než odumřelé, suché, ale stojící. Snažím se tedy najít takovéhle kusy. V lískových keřích to většinou není problém. I smrk se dá. Horší je to spíše s břízou.
Díky moc! Konečně praktická informace nebo konkrétní zkušenost. Tenhle víkend půjdu trénovat, takže tu tabulku určitě využiju. Zdá se, že by mohla fungovat ta bříza a budu dál zkoušet smrk-smrk s doporučeným použitím letokruhů...
P.S. Co je ten Messenger? Nějakej papírovej občasník? Dá se k němu ještě někde dostat? (vypadá to, že jsou v něm asi dobré věci...) A nemáš náhodou i zbytek článku o tom křesání?
Jinak mi jde primárně opravdu o tu situaci, kdy jsi v bryndě, nemáš nic než tu kudlu a tkaničky a jsi odkázaný jenom na to, co najdeš v tom jehličnatým lese. Podle mých dosavadních zkušeností klacky sebrané ze země obsahují víc vlhkosti, než odumřelé, suché, ale stojící. Snažím se tedy najít takovéhle kusy. V lískových keřích to většinou není problém. I smrk se dá. Horší je to spíše s břízou.
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Messenger byl takový samizdatový občasník. Předpokládám, že už dávno nevychází.pilgrim píše:to: OyunkeThanka
O křesání musel být článek asi v předchozím čísle. Toto byl jen dovětek. Pokusím se podívat, zda ho doma nenajdu.
Musím říct, že jsi mě trochu nahlodal, zda rozdělání ohně nezkusit s v lese nalezeným materiálem.
Držím palce.
OyunkeThanka