Barvení ostnů
-
- Začínající přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
Barvení ostnů
No co se týče barvení tak je to docela sázka do loterie. Nejraději barvím vše v potravinářských barvách pěkně za tepla aby to chytlo tu barvu jakou potřebuju a míchám je a kombinuju až je to ono. No a dávám do toho trochu octa. Smrdí to ale nemusí se člověk bát je ocucat .
Koláček
S tím octem to asi bude pravda, dává se na fixaci barev. Jinak pokud vím, tak o barvení ostnů přírodně hodně ví Sven Honig od lesáků z Brna. Tuším, že dělal červenou pomocí červené řepy a taky višní. Na žlutou zkoušel tuším nějaké lišejníky. Je to docela věda a barvení takto trvá dlouho, řádově cca 4 dny.
Z původních rostlin je pak na žlutou senzační kořen z Blood Root, někteří čeští quillworkeři si ho vozí ze Států a pak používají.
Z původních rostlin je pak na žlutou senzační kořen z Blood Root, někteří čeští quillworkeři si ho vozí ze Států a pak používají.
no teda, co tu clovek nenajde... ta klubicka na strankach Curie jsou moje prace.Siky píše:http://www.curiavitkov.cz/prace35.html
Ale nevim jak je to pouzitelne na barveni ostnu. Nekdo tady zminoval ze jim skodi delsi kontakt s vodou. Ja barvim zasadne pomalym varenim v barvirske lazni. Pri vysokych teplotach to lepe chyta.
Barveni je opravdu alchymie. Ale myslim ze nejde jednoduse rict, ze ta a ta sloucenina fixuje barvy. Vzdy jeste zalezi co je zdrojem barvy a na co se snazite aby o chytilo. Nemalo taky zalezi na nadobe, v niz se barvit snazite. Barvit v pozinkovem/zeleznem/medenem kotli, to uz chce vedet co to chemicky dela, a to ja treba bohuzel nevim. Jistota je barvit ve smaltu. Tam co nasypete, to tam bude a nijak se vam to nevysrazi. A pokud je cilem autenticky vysledek a ne autenticky postup, neni mysli problem.
Kazdopadne to jsou spis takove empiricke poznatky, moc jsem toho jeste nenabarvil. Posledni dobou nejak neni cas ani chut na neuspesne pokusy.
Barvenim se hodne zaobira na LH-foru. http://www.livinghistory.cz/modules.php ... topic&t=92 Je tam i hodne lidi co celkem dost barvili, ale znate to, kazdy pes, jina ves. Kazdemu se povedlo obarvit neco jineho a jinym zpusobem. Chce to hodne experimentovat. A pokud znate nejake opravdu osvedcene postupy, tak se jich drzet. Skoda zkazit ceny material na pokusech.
dva hlasy: obcas mam takovy pocit, ze var to barven jen urychluje, takze verim ze delsi maceni ve studenem odvaru je pouzitelne, asi to skusim s tou vlnou, co to udela
vlk: ocet je fajn, ale kdyz zkusis pridat nejakou skalici. Jsou taky kysele a jeste pomuzou s barvami. Treba modra skalice hodne zvyrazni modre-zelene odstiny. Zelena skalice zase spis tmavsi nenapadne - hneda, tmava zelena asi i do cerne bych ji pridal.
vlk: ocet je fajn, ale kdyz zkusis pridat nejakou skalici. Jsou taky kysele a jeste pomuzou s barvami. Treba modra skalice hodne zvyrazni modre-zelene odstiny. Zelena skalice zase spis tmavsi nenapadne - hneda, tmava zelena asi i do cerne bych ji pridal.
- JCC
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
barvení ostnů
Pokud se jedná o autentické odstíny, dost dobře fungují i autolaky , ale to jen tak mimo hru...ondra píše:A pokud je cilem autenticky vysledek a ne autenticky postup, neni myslim problem.
*****Don't eat yellow snow...*****
TO SIKY:
Rozhodně bych zkusil Warapu! Jako lesák určitě víš, kde je na něho kontakt?! Viděl sem něo od něho barvené přírodně a myslím, že dost povedené!! JAk psal EE Sven taky zkoušel barvit pomocí řepy, curcumy.... Odstíny teda nebyly uplně 100%,ale trocha experimentovaní....... Jesi na něho nemáš kontakt napiš mně SZ a já Ti ho pošlu!
Rozhodně bych zkusil Warapu! Jako lesák určitě víš, kde je na něho kontakt?! Viděl sem něo od něho barvené přírodně a myslím, že dost povedené!! JAk psal EE Sven taky zkoušel barvit pomocí řepy, curcumy.... Odstíny teda nebyly uplně 100%,ale trocha experimentovaní....... Jesi na něho nemáš kontakt napiš mně SZ a já Ti ho pošlu!
cim a jak presne barvite? nekdo tu zminoval potravinarsky barvy. ja sem zkousel konkretne OVO a s nevelkym uspechem. zkusil sem zvakrat barvit cervenou, vzdycky byla ruzova. porpvi sem myslel ze je to tim, ze sem ostny neodmastil, ale na druhy barveni sem je vymachal v jarovy vode.... jinak koncentraci sem udelal hustsi nez pisou na navodu abych dosahnul vyraznejsi barvy. a vono hovno