Činění kožešin

Činění kůží přírodní cestou
Odpovědět
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Zřejmě jde o popis laika (ohledně braintanningu), který prakticky netuší, jak celý proces funguje a co se v kterém kroku ve skutečnosti odehrává. Pravděpodobně několik dní pozoroval kiovské ženy zpracovávat kůže, kterých se většinou dělalo x současně. Nejprve viděl mozkování již předtím oškrábané kůže a poté teprve škrábání zcela jiné kůže, nebo se mu posloupnost kroků zcela popletla. Nebo je možné, že celý proces zapisoval až několik dní poté, co jej viděl a vybavoval si jen dílčí útržky, které se snažil nějak poskládat dohromady.

Každopádně se kiovský spůsob zřejmě nijak neliší od činící technologie ostatních kmenů. Stejně jako laický popis člověka, který danou metodu nezná. Četl jsem podobných popisů několik a vesměs jsou všechny podobně nepřesné.

Ostatně kdybych například měl jako laik popisovat např. výrobu oceli někde ve Vítkovických železárnách a naprosto tomu nerozumím, tak kdyby si to posléze přečetl nějaký odborník, tak by také asi nechápal, co to popisuji.

Otázkou spíše je, jak se podobný laický a zavádějící popis může dostat do PSvK. Nepochybuji o tom, že se tak stalo v nejlepší víře.

Nicméně podobný článek ve skutečnosti slouží jako demonstrace možnosti, jak velký může být informační šum a zkreslení mezi indiánskou realitou 19.století a dnešním čtenářem, kdy prvotní zkreslení pochází od autora, další potenciálně od překladatele a další od konečného čtenáře, který si marně láme hlavu nad tím, co to ti Kiovové vlastně vyváděli.

Btw. "hair side" bych přeložil spíše jako chlupová strana, či strana chlupu nebo srsti, než jako vlasová strana. Pokud vím, tak zvířata vlasy nemají, spíše chlupy, či štětiny. Navíc název "chlupová strana" považuji mezi braintannery za zaběhlý.
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

EAGLE-EYE píše:Zřejmě jde o popis laika (ohledně braintanningu), který prakticky netuší, jak celý proces funguje a co se v kterém kroku ve skutečnosti odehrává. Pravděpodobně několik dní pozoroval kiovské ženy zpracovávat kůže, kterých se většinou dělalo x současně. Nejprve viděl mozkování již předtím oškrábané kůže a poté teprve škrábání zcela jiné kůže, nebo se mu posloupnost kroků zcela popletla. Nebo je možné, že celý proces zapisoval až několik dní poté, co jej viděl a vybavoval si jen dílčí útržky, které se snažil nějak poskládat dohromady.
:? konečně jsem si to přečetl a plně s tebou souhlasím.Jak je to popisováno je prostě nemožné to provést,leda by se to popřehazovalo
na každů sviňu sa někde vaří voda
Ondra
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 26
Registrován: stř zář 26, 2007 5:35 pm

Příspěvek od Ondra »

no ja o tom vim kulove, ale taky mi to doted vrtalo hlavou, proc to delaji v tak zvlastnim poradi + spousta zbytecneho maceni :)

Eagle-eye to myslim vystihl presne :idea:
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

no urcite to nieje zapisane podla poradia, to je jasne. pravdepodobne to indianska babicka diktovala tak, ako ju napadali detaily a niekto to proste bez analyzy a znalosti zapisal. je podla mna OK, ze sa to bolo v PSVK objavilo v povodnom zneni, je to lepsie ako keby to niekto este upravoval.

ale co mna neustale zaraza je pouzitie tej pecene (jatra) v mozgovacej zmesi. podobne to popisuje aj Pretty Shield od Vran. preco pecen? doplnenie objemu ku mozgu? nejake enzymy z pecene? :?
je ľahké byť odvážny z diaľky...
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

no nejsem si na sto procent jistý ,ale myslím že játra obsahují hodně tuku tak asi proto,uvažuju nad tím že to vyzkouším už asi půl roku :D
na každů sviňu sa někde vaří voda
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 151
Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
Bydliště: Pečky, Kolín

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

tom píše:no nejsem si na sto procent jistý ,ale myslím že játra obsahují hodně tuku tak asi proto,uvažuju nad tím že to vyzkouším už asi půl roku :D
Jo jsem na tom stejně :wink:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

tak pozor, podla toho co viem, pecen (jatra) obsahuju asi 3,5% tuku, je to skor zdroj bielkovin (21%). ked uz jatra obsahuju viac tuku, tak to je tazky pruser (steatoza, cirhoza pecene).
jedine co mi dava zmysel su tie enzymy (rozklad bielkovin), popripade zlc (emulgacia tukov)...
potesim sa ked to niekto vyskusa...

PS: co sa jedenia pecene tyka, treba spomenut, ze pri davkach vyssich ako 50g surovej pecene na den (tento udaj plati pre prasaciu pecen, ale podobne to bude u vacsiny ostatnych zvierat), realne hrozi pri dlhodobom jedeni pecene otrava ludi predavkovanim vitaminom A. inak len pre zaujimavost, u polarnych medvedov su to vraj 3g!!! (napr. eskymaci udajne nejedia pecen polarnych medvedov ani tulenov) to by vysvetlovalo, preco indosi nezjedli vsetko dostupne mnozstvo pecene a tym padom im ostalo aj na pouzitie pri vycinovani kozi.
je ľahké byť odvážny z diaľky...
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Asi na pouziti jater neco bude. Zminuje je i Seton usty Caleba Clarka ve Dvou divosich. Pri popisu cinici smesi vsak rika, ze jatra se asi hodinu vari a pote se smichaji se syrovym mozkem.No nevim.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

pánové nechcu být dotěrný,ale nevyrušily by se veškeré enzymy a podobné sra..y hodinovým vařením,možná že né tak dobrý pozor jsem ve škole nedával.A nemohlo by to být použito k vuli obarvení kože?
na každů sviňu sa někde vaří voda
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

no prave, enzymy by to inaktivovalo 100%. ale ten var sa skutocne popisuje vo viacerych zdrojoch (aj ked hodina mi pripada velmi vela).

nepripada mi logicke, ze by to pridavali koli farbeniu, lebo Vrany (ktore tiez pecen spominaju) si vyslovene "libovali" v bielych koziach a asi su aj lepsie sposoby farbenia.
samotna pecen ale asi velmi nefarbi, ak je dobre odkrvena, alebo sa mylim?

ostava teda asi len ta emulgacia tukov zlcou, aj ked zlcnik (so zasobou zlce) by mal byt lepsi zdroj. mozno je v peceni obsah tej zlce tak akurat do pomeru s mozgom. a mozno prave tym varenim sa ta zlc z tej pecene dostavala do vyvaru v spravnej forme. hmmm... :?
ved aj mozog je najvhodnejsi matros, lebo je to prirodzene emulgovany tuk. zeby sa pecen pouzivala hlavne vtedy, ked sa pridaval pri vycinovani aj iny tuk? (u Hidatsov sa tusim spomina spik z kosti)

a tu nastava chvila, v ktorej som zatial slabsi...
chvila pre experimentalnu etnografiu! :twisted:
je ľahké byť odvážny z diaľky...
Uživatelský avatar
OyunkeThanka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 142
Registrován: úte úno 06, 2007 7:40 am

játra

Příspěvek od OyunkeThanka »

Tak jsem oslovil jednoho odborníka u nás na fakultě, který se zabývá zpracováním kůží. A dozvěděl jsem se, že játra se přidávají k mozku proto, že obsahují přirozené emulgátory. Mozek obsahuje cca 15% tuku a ten je třeba emulgovat (smísit s vodou), aby tuk snadněji pronikal do kůže. Dnešní koželuzi to prý dělají stejně, ovšem používají emulgátory vyrobené synteticky.

Tak se zdá, že Vlk na to kápnul. Viz výše.
OyunkeThanka
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

dyť to bylo přece ůplně jasné né :D :D :D :D :D
na každů sviňu sa někde vaří voda
Ondra
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 26
Registrován: stř zář 26, 2007 5:35 pm

Příspěvek od Ondra »

toz ja bych si objednal jednu jatrovku, mozkovky uz jsou prezitek :wink:
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Oyunke: No tak to je zcela kruciální informace, ihned to vnáší do celé problematiky více světla. :idea: :idea:

Takže jen čekejme, kdo to zkusí a poreferuje
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 151
Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
Bydliště: Pečky, Kolín

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

O víkend vyzkoušeno. Bohužel jen na pejskovi a srnce.
Na škodu to nebylo, ale že by se to líp vstřebávalo se taky říct nedá (ale obojí byly tenké kožky, které směs natáhly v podstatě hned.
Na barevnost kůže to vliv nemělo (byly bělounké jako vždy).

Zvolil jsme poměr 0,5kg kuřecích jater a 0,7kg vepřového mozku.

Tuhle sobotu ale půjdu do kožešiny ze zimního jelena, tak to zkusím znovu.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Odpovědět