To je asi iba u vás , každé drevo sa štiepa lepšie presnejšie odležané , popr suché či listnáč alebo ihličnan .Dano píše:zakladna zasada stiepania, aspon u nas, listnate drevo cerstve, ihlicnate suche, vtedy to ide najlepsie
Výroba dřevěných troubelí
Aby to při sušení nepraskalo, musíš hned po vydlabání tu věc spojit k sobě a zavázat.Nafest, surovým řemínkem nebo drátem. Ale Hned, a s tím dlabáním taky neotálej,pokud štípeš zasyrova, prostě aby dřevo nemělo čas začít se kroutit. Rozštíplá kulatina se má tendenci ohýbat do luku, kůrou dovnitř a to už bys dohromady nedal. Až si dřevo "zvykne" už můžeš spoj rozdělat, kanálek dočistit a pak lepit- lepení na syrový dřevo by bylo o ničem
No ihličnané napr. jalovec atd. sa dobre štiepa čerstvé ale ešte lepšie suché, listnáče akoktoré napr. agát čerstvý dobre suchý takisto . Takže Záleží taktiež od hrúbky,druhu ,takže takto jednoznačne niečo tvrdiť ?? Napr tenký jasen sa čerstvý štiepa zle ,zretý dobre . Je tam viac fínt ako len listnaté tak ihličnaté tak, nič by som nekategorizoval.Dano píše:nie je to tak. staci si to vyskusat.falcon píše: To je asi iba u vás , každé drevo sa štiepa lepšie presnejšie odležané , popr suché či listnáč alebo ihličnan .
v principe ma to ucili este na skole - listnate lepsie mokre, ihlicnate suche. je to vseobecne pravidlo a mozu existovat vynimky, ale zatial mam len skusenosti, ktore to len potvrdzuju. napr. ten jasen som stiepal cerstvy, hrubka cca 30 cm a dlzka min. 3 m a islo to tak ako som chcel. suchy jasen nieco cez meter cca 20 cm sa stiepal do pozadovanych rozmerov ovela horsie a niektore kusy sa nedali dalej pouzit (na vyrobu lukov). je to vseobecne pravidlo, ale ja som sa o neho mohol bez problemov opriet a myslim si, ze mi usetrilo dost casu a energie pri hladani vlastnych pravidiel.
Dano:To može byť, hrubé jasene som štiepal čerstvé a väčšinou šli dobre ,ale tenké 6cm išli lepšie suché , to sú tie paradoxi.Každopádne možno som sa skoro k tomu vyjadroval ,čas ukáže .Jednoznačne ale presušený listnáč sa štvrťkuje ťažšie kedže je to stvrdnuté .Ale dá sa štiepať dalej na drobno, aj na šípi, čo u čerstvého nie je možné. Ináč na luk je lepšie sušiť s kôrov či listnáč alebo ihličnan to je známe , drevo si tak zachová tie najlepšie vlastnosti .