Métá?xestse Ohnéssese píše:Dva hlasy píše:
A taky pořád nevím, o jaké spiritualitě se mluví... může mi někdo vysvětlit co tímhle slovem myslíte? Nějak mi to uniká...
Klidně mně odkažte na literaturu... rád si to naštuduju... Mám pocit že už něco načteno mám, ale nikde jsem nic o láskyplném vztahu Native k přírodě nečetl...
hmm, tak já načteno nic nemám, ale líbí se mi tato kniha: Spiritualita severoamerických indiánů; Timothy Freke,WA´NA´NEE´CHE
Takže trocha ukázek z ní, které pro mne vysvětlují tu spiritualitu...
"Spiritualita severoamerických indiánů je založena na porozumění, které přesahuje organizované formy náboženství. Způsob, jakým přistupujeme ke spiritualitě, nám dává příležitost růst a okoušet život se vším, co nabízí.
...
Nicméně ve způsobu života amerických indiánů neexistuje smrt, ale pouhý odchod. Věříme, že jsme na cestě do přístího světa. Všechno, co se nám přihodí na tomto světě, předurčuje to, zda se vrátíme do jednoty s celkem: domů. Pokud neobstojíme v životních zkouškách, musíme za své chyby pykat. Když předstoupíme před Stvořitele, není to Stvořitel, kdo nás soudí, jsme to my sami.
...
Po léta to společnost nazývala tradicí nebo kulturou původních amerických indiánů. Dokonce mnohé domorodce přesvědčili, že je to tradice. Ale já bych to jednoduše nazval způsobem života...
...
Spiritualita původních obyvatel ameriky není mrtvou historií. Je velmi živá a učitelé jako Wa´Na´Nee´Che jí zásadním způsobem pomáhají růst a měnit se tak, aby se mohla vypořádat s výzvami dnešní doby.
...
Všechny tyto národy usilovaly o vznešenost, statečnost i moudrost a všechny sdílely společné duchovní vazby se zemí a s okolní přírodou. Mnohé kmeny však byly i kruté, náslinické, etnocentrické a mužsky šovinistické, některé vlastnily otroky a strašlivě mučily své nepřátele. Zkrátka byly náchylné ke stejným chybám a slabostem jako kterákoli jiná rasa; byli to lidé - jako vy nebo já.
...
... V lakotském jazyce Siouxů je to mitakuye oyasin, což znamená "všem našim příbuzným" nebo "všichni jsme spřízněni". To nám připomíná, že my dvounozí sdílíme jediného Stvořitele s čtyřnohými, dvoukřídlými a plazícími se "lidmi" - s rostlinami a "stojícími lidmi", skalami a nerosty. Všichni jsme jedna rodina. Všichni pocházíme ze země a všichni žijeme díky lásce Velkého ducha. Všichni jsme součástí jediného kruhu života a neše individuální blaho závidí na zdraví celku.
Lidé Želvího ostrova respektovali přírodu. Živočichové a rostliny byli dary Velkého ducha, které je třeba přijímat s vděčností."
A tak, je toho tam fakt hodně...
Ono přečíst si o láskyplném vztahu indiánů k přírodě... Myslím, že na rozdíl od naší kultury tam nenajdeme věty typu: třiďtě odpad, používejte MDH... //to berte s nadsázkou, je mi jasné, že kdyby indoši měli odpad a MHD, tak to vypadá zase jinak...// ale pokud kulturní povědomí má vštípeno, že zvířata jsou našimi příbuznými, tak se k nim ta kultura chová asi trochu jinak... Jasně, my máme vštípeno "nezabiješ" a jak to tady vypadá... Zobecňuji...
Jistě, že všechny přírodní národy si berou z přírody co můžou a to, že přírodu nezničí, je tím, že toho moc nemůžou. A když jim "západ" dodá prostředky, tak to dopadá děsivě. Ale v době, kdy jsou na přírodě ještě závislí, tak si ji podle mne přirozeně musí vážit, poskytuje jim obživu, ošacení, díky ní žijou. To jen u nás se mléko i vejce nakupuje v Tescu a o nějaké krávě či slípce nemáme ponětí... Tak proč si vážit něčeho, co jsem v životě neviděla... Opět zobecňuji. jak už jsem řekla jednou, v naší "civilizaci" máme výhodu náhledu a možnosti výběru...