dřevěná bojová palice
- tom
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
dřevěná bojová palice
chtěl bych se zdejšího osazenstva zeptat,jestli se nějak zdobyly dřevěné bojové palice.Jestli má někdo nějaké fotky,nebo se o tom někde dočet.
Na netu jsem našel jen vyřezávané
na každů sviňu sa někde vaří voda
Pokud myslime to stejne (kus dreva s tezistem na konci) tak ty se zdobily jako temer vse co Indiani pouzivali. Zminil jsi rezby, dal je to omotavani vsim moznym (koralky, quill,kozesiny,latka....) nebo napr. natlucenymi hreby,zavesenymi pery, visely z nich ruzne plandaky posite koralky, trasne......je toho moc a vyzdoba se nekdy lisi dle oblasti kde vyrobek vznikl coz je dano jak dostupnym materialem tak preferencemi ruznych materialu tim kterym narodem. Dost obecne, ze? Zkus specifikovat oblast a treba se dockas i fotek
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
- tom
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
díky za odpověď,mně na oblasti nikterak nezáleží jde o to že jsem si vyřezal jasanovou palici,vsadil jsem do ní kamenný hrot,ale furt mi tam něco chybí pokud říkáš že je to vlastně fuk tak tam něco vrazím.asi peří z káněte a nějakou koženou omotávku.3lo mi vlastně o to jestli to nevadilo v boji,třeba jestli to nezavazelo
Obrazku palic s kulovou hlavici je na netu milion. Originalu i replik.
Ja osobne bych sazel (pokud bych teda chtel extra zdobny kousek) hlavne na vyrezavani, pripadne na nejakou zvireci hlavu drzici v tlame tu kouli. Maximalne na nejaky strapce/pero na konci rukojeti.
Par obrazku (originaly z amnh), at je na co koukat
A tohle neni sice ten s kulovou hlavici, ale zas je videt ze byly asi i malovane. Jestli to neni prace nejakeho aktivniho muzejnika ze zacatku stoleti
Ja osobne bych sazel (pokud bych teda chtel extra zdobny kousek) hlavne na vyrezavani, pripadne na nejakou zvireci hlavu drzici v tlame tu kouli. Maximalne na nejaky strapce/pero na konci rukojeti.
Par obrazku (originaly z amnh), at je na co koukat
A tohle neni sice ten s kulovou hlavici, ale zas je videt ze byly asi i malovane. Jestli to neni prace nejakeho aktivniho muzejnika ze zacatku stoleti
Kdysi jsem viděl u Aweho jeden článek o těch dřevěných palicích s koulí na konci (spešl lesáckých) a byla tam i hezká fotka lebky jednoho tuším anglického či francouzského vojáka, který dostal právě takovou palicí zásah rovnou do hlavy. Lebka se probořila přesně podle tvaru té koule. Tedy jde o velmi účinnou zbraň, pokud rána sedne a má patřičnou razanci.
- tom
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
Tuším že tu lebku mám někde v PC uloženou,taky mi to připadlo zajimavé mám pocit že byla proražena na dvou místech,ale nejsem si jist,no pak to tu vložím jak ji dodělám.Já se rád chlubímEagle-Eye píše:Kdysi jsem viděl u Aweho jeden článek o těch dřevěných palicích s koulí na konci (spešl lesáckých) a byla tam i hezká fotka lebky jednoho tuším anglického či francouzského vojáka, který dostal právě takovou palicí zásah rovnou do hlavy. Lebka se probořila přesně podle tvaru té koule. Tedy jde o velmi účinnou zbraň, pokud rána sedne a má patřičnou razanci.
-
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
tady je ten článek co zmiňoval Eye - http://irokezove.unas.cz/kultura/palice/palice.htm
Dobrá srovnávací fotografie následků úderu tomahawkem a palicí do lebky je tuším v jedné z knih od Baldwina > buďto v tomahawcích, anebo ještě spíše to bude v té o palicích...
Dobrá srovnávací fotografie následků úderu tomahawkem a palicí do lebky je tuším v jedné z knih od Baldwina > buďto v tomahawcích, anebo ještě spíše to bude v té o palicích...
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Re: dřevěná bojová palice
Jak už napsal Savage, zdobení bylo opravdu různorodé. Vyřezávání bylo snad nejčastějším způsobem. Posílám pár fotek ostatních způsobů:tom píše:chtěl bych se zdejšího osazenstva zeptat,jestli se nějak zdobyly dřevěné bojové palice.Jestli má někdo nějaké fotky,nebo se o tom někde dočet.
Zdobení hřeby
Vsazená zrcátka
Barvení
Omotávka rukojeti - zde quill
Tož tak
OyunkeThanka
- tom
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
hups,zřejmně jsem se dopustil té chyby
http://reznik1.rajce.idnes.cz/drevena_p ... pazourkem/
-
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
to asi jotom píše: hups,zřejmně jsem se dopustil té chyby
ale jinak hezká práce
- vlk
- Občasný přispěvatel
urcite boli aj zbrane zdobene...
ale Tom, na tom Tvojom mlate by ma ako praktika skor trapilo to, ze ten kamenny hrot by vydrzal asi tak jednu ranu.
asi preto tam indosi skor pouzivali paroh, alebo kost (samozrejme pred kovom).
obsidianove stredoamericke "mece" su predsa len nieco ine...
ale Tom, na tom Tvojom mlate by ma ako praktika skor trapilo to, ze ten kamenny hrot by vydrzal asi tak jednu ranu.
asi preto tam indosi skor pouzivali paroh, alebo kost (samozrejme pred kovom).
obsidianove stredoamericke "mece" su predsa len nieco ine...
je ľahké byť odvážny z diaľky...