Sušené mäso

Vše o indiánském vaření
Michal
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 101
Registrován: úte úno 06, 2007 8:00 pm

Sušené mäso

Příspěvek od Michal »

Sem prosím písať všetky rady a skúsenosti ako doma v dnešných podmienkach pripraviť sušené mäso ?
Na cestě sa chovej tak, jako bys se plížil za zveří, nepřítele musíš spatřit první
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

Jde o domácí podmínky ?
tak to potom jednoznačně vede sušička na ovoce, ikdyž je z ní maso příliš suché a lámavé. to se ale spraví když maso vezmeš ven v látkovém pytlíku, nasákne se bude akorát.
Dříve jsem maso sušil doma v plynové troubě,odtud vycházelo maso mnohem chutnější ale bylo to časově náročné a docela nebezpečné- musíš nastavit troubu tak málo aby plamínek sotva hořel a nechat dvířka pootevřený no a pak stačí průvan a zhasne to...
Ale kdo dneska ještě má plynovou troubu, že?
A sušička je za pár šupů :)
Michal
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 101
Registrován: úte úno 06, 2007 8:00 pm

Příspěvek od Michal »

Presne na sušičku na ovocie som myslel.

Máš aj nejaký overený recept ?

Ako dlho to napr. nechať nasolené ?
Na cestě sa chovej tak, jako bys se plížil za zveří, nepřítele musíš spatřit první
Uživatelský avatar
Witko
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 232
Registrován: pon úno 05, 2007 4:21 pm

Příspěvek od Witko »

nesol to, je to zbytečný, jednak to přebíjí chuť teho sušenýho masa a sušený je to konzervovaný samo o sobě. Btw. indoši to nesolili
Michal
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 101
Registrován: úte úno 06, 2007 8:00 pm

Příspěvek od Michal »

OK takže stáči to len najrajať na tenke milimetrové pásiky, okoreniť podľa chuti a dať sušiť ? Pochopil som to správne ?
Na cestě sa chovej tak, jako bys se plížil za zveří, nepřítele musíš spatřit první
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Pokud chces indianske susene maso, nedavej ani koreni. Dochucovadla se pridavala az do smesi rozdrceneho masa a tuku. Tak vznikl znamy pemican. Ale i susene maso samotne bylo hojne uzivano jak k prime spotrebe tak jako surovina napr do polevky.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Awe
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: ned úno 11, 2007 7:32 pm
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awe »

Savage píše:Pokud chces indianske susene maso, nedavej ani koreni
...a pokud si chces pochutnat, korenim nesetri... :lol:
aenoheso
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 17
Registrován: stř úno 13, 2008 7:55 am
Bydliště: Havířov

Příspěvek od aenoheso »

Sapazi píše:Jde o domácí podmínky ?
tak to potom jednoznačně vede sušička na ovoce, ikdyž je z ní maso příliš suché a lámavé. to se ale spraví když maso vezmeš ven v látkovém pytlíku, nasákne se bude akorát.
Dříve jsem maso sušil doma v plynové troubě,odtud vycházelo maso mnohem chutnější ale bylo to časově náročné a docela nebezpečné- musíš nastavit troubu tak málo aby plamínek sotva hořel a nechat dvířka pootevřený no a pak stačí průvan a zhasne to...
Ale kdo dneska ještě má plynovou troubu, že?
A sušička je za pár šupů :)

Snad nejsem jedna z posledních, která vlastní plynovou troubu - právě se chystám sušit, tak snad nebouchnu :roll:
alwarez
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 7
Registrován: stř pro 09, 2009 7:46 pm

Příspěvek od alwarez »

Recepis na susene maso sezeneme na googlu staci tam naptlouci beef jerky a mame tam plno navodu a jasne i vyhledavac seznamu by to tez mohl najit. Ja pouzivam google .Rozhodne bych si koupil el troubu na vysusovani ---na slunecni troubu je ve stredni Evrope moc slabe Slunce ,ale v Recku by dobre fungovala .....
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

Tohle už bych dál neřešil. Jak říkal Sapazi - sušička na ovoce je na to bezva, my ji doma používáme maso je tak usušené perfrktně, i bez jakýhkoliv receptů a koření. Prostě jen maso, nic víc a chutná to skvěle.
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
Námomóhtóhta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: čtv dub 10, 2008 11:04 am

Příspěvek od Námomóhtóhta »

alwarez píše:-na slunecni troubu je ve stredni Evrope moc slabe Slunce .....
Proto se suší větrem. :twisted:
Kosovo je Srbsko!
Uživatelský avatar
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 44
Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am

Příspěvek od Sukawikasa »

HAU KÓLA!

Zeptám se opět na banalní otazku :wink:

Jaké maso si mám koupit na vyrobu Jerky? je mi jasne ze jakekoliv 8)
Ale pokud bych chtěl hovězí, tak jaká "část zvířete" je na to nejlepší?
Jestli kýta, hřbet, plecko apod.
Samozřejme bych nerad kupoval svičkovou :D jde mi také trochu o poměr "cena/výkon"...

Díky za rady...

Mějte se krásně!!!
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

Já používám většinou zadní hovězí. Ale můžeš použít jakékoliv, které je pěkné, bez tuku a flax, aby se dalo dobře krájet na plátky.
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
Uživatelský avatar
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 44
Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am

Příspěvek od Sukawikasa »

HAU KÓLA!

Tak sem prave dodelal svoje prvni suseny maso ;-) a je moc dobry...

Koupil sem hovezi plec, nakrajel na platky, nalozil pres noc do koreni a dnes za pouhych 5 hodin ususil. Vubec nechpu jakto ze to bylo tak rychle. Vsude sem se docetl ze to bude aspon 10 hodin.
Kazdopadne si myslim ze je to tim ze sem platky masa "rozklepal" palickou na maso.
Pri krajeni se mi nepovedly uriznout rovnomerne tluste platky a tak sem je "rozmlatil" :D na tenoucke placicky palickou na maso. Dle meho to hodne napomohlo zkratit dobu suseni...
Jinak sem susil v plynove troube na minimum, sul sem vynechal a jako koreni sem pouzil smes koreni na "gyros"(vele doporucuju!)

Mejte se krasne!!!
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

Já suším v sušičce na ovoce za tři hodiny :-)
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
Odpovědět