Stahování kůží
Ukázka myslivecké práce. Tohle je opravdu už extrém, většina kůží je na tom trochu lépe, ale i tak jsou pro braintanning nepoužitelné. Tuhle jsem koupil od dealera nasolenou, takže nebyla vidět masovka. Po odmytí soli jsem se nestačil divit a kůži jsem zakopal. Teď už bych solenou nekoupil, nikdy nevíte, co bude pod solí, ale z 90% nádherné zářezy. Nikdy nekupujte solené kůže, u kterých nevíte, jak byly stažené. Často vyhodíte zbytečně peníze, za které byste mohli třeba pozvat rodinku na slušný oběd do restaurace nebo tak něco
Další kůže na vyhození. Tady zůstalo x deka řízků na kůži. Znehodnocená kůže a část masa.
Takhle vypadají zářezy na vydělané kůži (tohle je zrovna chemie).
Nikdy jsem nebyl u toho, když se stahuje kůže z vysoké, ale při našich zabíjačkách náš řezník skutečně nůž nepoužívá, nařízne nahoře a potom na kůži hodí bavlněný hadr, aby mu neklouzaly prsty a tahá dolů. Vždy začne v místě styku kůže s masem, zatáhne, vrátí se nahoru, cestou přibalí kůži do hadru a znovu zatáhne a to se celé opakuje. Dá se to naučit, ale ta síla je tam potřeba.EAGLE-EYE píše:Je jasné, že indiánky prostě uměly kůže stahovat kvalitně. Ostatně to není žádná věda, důležité je nepoužívat u toho nůž, kromě fáze počátečních řezů. Pak jde kůže krásně sloupnout jako slupka z cibule. Sice to chce trochu síly, ale jde to. Dojde tak k čistému oddělení kůže od masa, potaženého tenkou blankou. Nedochází k poškození kůže ani masa. Je to rychlejší a efektivnější, než stahování s nožem, které celou práci jenom pokazí.
S kamarádem myslivcem jsme stočili řeč na téma kůže a stahování:
"Víš ono stahovat prase a vysokou je malinko rozdíl. Prase jde docela lehce, ale u té vysoké to může být někdy problém. Někdy to prostě nejde a musíš si pomoci nožem. Když taháš moc, tak zadní běhy (srnka jak visí hlavou dolů při pověšení), vylejzají z kloubů a málem ty nohy urveš. Taky ti hrozí to, že serveš maso. Kolem páteře to jde taky hůř, jak tam není tuk a je kůže blízko kostí. Nejlepší je stahovat kůži z čerstvě zastřelené srny, když je ještě teplá." povídal.
Tome, stahoval jsi někdy kůži z vysoké?
"Víš ono stahovat prase a vysokou je malinko rozdíl. Prase jde docela lehce, ale u té vysoké to může být někdy problém. Někdy to prostě nejde a musíš si pomoci nožem. Když taháš moc, tak zadní běhy (srnka jak visí hlavou dolů při pověšení), vylejzají z kloubů a málem ty nohy urveš. Taky ti hrozí to, že serveš maso. Kolem páteře to jde taky hůř, jak tam není tuk a je kůže blízko kostí. Nejlepší je stahovat kůži z čerstvě zastřelené srny, když je ještě teplá." povídal.
Tome, stahoval jsi někdy kůži z vysoké?
- tom
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 348
- Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
- Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
- Kontaktovat uživatele:
já už jsem stahoval kůži snad ze všeho dokonce i z miší a morčat.Aji jeleny už jsem dělal.Je pravda že čím starší kus tím to jde húř dolů a někdy se nevyhneš tomu použít nůž,ale záleží jak moc u toho stahování divočíš.Ona jde stáhnout kůže i nožem aniž by byla pořezána.Ale při stahování na to málo myslivců myslí.
na každů sviňu sa někde vaří voda
-
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 11
- Registrován: pát led 30, 2009 7:52 pm
- Bydliště: Kadešice
K tomu stahování kůží-můžu říct z vlastní zkušenosti, že jentak bez nože kůže stáhnout skoro nejde. Já sama při zabíjení telete nebo kozlete dbám na to, abych zbytečně nedělala dírky na knoflíky, ale občas se to povede.Po zabití zvířete je spěch.Protože se hned začne nadýmat a tak člověk jentak nekouká na to jestli řízne tak či onak. Až teď, kdy jsem se pokoušela kůže vydělávat, jsem si na to začala dávat pozor.... Tím ovšem nechci omlouvat myslivce, kteří to fakt odbejvaj.Jen chci podat vysvětlivku a zastat se těch, kteří stahovaní zrovna echt nezvládaj
To Rikita,
chtěl bych trochu poopravit jak tvůj tak v českých zemích naprosto mylně rozšířený názor na rychlé stahování zvířat určených ke konzumaci...týká se čehokoli...tele,koza,kráva,ovce,divočina.....
Především,jak už jsem řekl ať se to týká jakéhokoli zvířete,je nutné zvíře nejříve vyvrhnout a pak než kůži stáhneš,můžeš nechat zvíře v kůži v tomhle počasí klidně 14 dní i více.....a to je právě ten problém jak českých řezníků tak konzumentů masa....každý chce zpracovat maso co nejdříve s hrůzou,že se to zkazí.....
Já za poslední tři roky zboural cca 12 bizonů....a čím déle to dělám,tím déle nachávám maso "zamřít"....a baštit maso vyloženě čerstvé ze zrovna zabitého zvířete je v nepoměrně menší kvalitě než když necháš maso klidně i měsíc uležet.....vycházím jen z vlastní zkušenosti....
chtěl bych trochu poopravit jak tvůj tak v českých zemích naprosto mylně rozšířený názor na rychlé stahování zvířat určených ke konzumaci...týká se čehokoli...tele,koza,kráva,ovce,divočina.....
Především,jak už jsem řekl ať se to týká jakéhokoli zvířete,je nutné zvíře nejříve vyvrhnout a pak než kůži stáhneš,můžeš nechat zvíře v kůži v tomhle počasí klidně 14 dní i více.....a to je právě ten problém jak českých řezníků tak konzumentů masa....každý chce zpracovat maso co nejdříve s hrůzou,že se to zkazí.....
Já za poslední tři roky zboural cca 12 bizonů....a čím déle to dělám,tím déle nachávám maso "zamřít"....a baštit maso vyloženě čerstvé ze zrovna zabitého zvířete je v nepoměrně menší kvalitě než když necháš maso klidně i měsíc uležet.....vycházím jen z vlastní zkušenosti....
-
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 11
- Registrován: pát led 30, 2009 7:52 pm
- Bydliště: Kadešice
To vůbec nepopírám, naopak jsem pro to nechat maso zatáhnout a dozrát, akorát mě nenapadlo stahovat až po vyvržení.Pokaždé jsem zažila, že se zvíře zabilo, stáhlo a pak teprve vyvrhlo-kvůli pozdějšímu půlení. A taky pro to, že třeba takové tele nebo býk ze stáje mívá špinavé břicho a naschlé hnojné strupy a jelikož se spousta vnitřností z něj používá(žaludek, játra, srdce, ledviny, jazyk....) jde vlastně i o hygienu, která se tím stažením podpoří.Ale děkuju za nový poznatek.
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 142
- Registrován: úte úno 06, 2007 7:40 am
Děda nechával zvěřinu v zimě zamřít vždy. Srnčí často vyvrhával v lese a pak viselo ještě několik dní v garáži. Samozřejmě nesmí být moc teplo.Rikita píše:To vůbec nepopírám, naopak jsem pro to nechat maso zatáhnout a dozrát, akorát mě nenapadlo stahovat až po vyvržení.Pokaždé jsem zažila, že se zvíře zabilo, stáhlo a pak teprve vyvrhlo-kvůli pozdějšímu půlení. A taky pro to, že třeba takové tele nebo býk ze stáje mívá špinavé břicho a naschlé hnojné strupy a jelikož se spousta vnitřností z něj používá(žaludek, játra, srdce, ledviny, jazyk....) jde vlastně i o hygienu, která se tím stažením podpoří.Ale děkuju za nový poznatek.
OyunkeThanka
- tom
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 348
- Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
- Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
- Kontaktovat uživatele:
jde o to ,že když jde kůže špatně dolů většinou u divokých prasat a starších jelenů tak se vlastně stahuje způsobem,že tu kůži napínáš a pomocí palice (z masové strany) vytloukáš,ale musíš jí požád napínat třeba ručně a ůderama kůže povoluje,je to obdoba stahování třeba ovce rukou,jak se vytlačuje pěstí.
na každů sviňu sa někde vaří voda
Nový článek o stahování zvěře dobovým indiánským způsobem.
http://buffalodays.cz/clanky/index.php? ... vani-zvere
Předpokládám, že většina hobbystů to zná.
http://buffalodays.cz/clanky/index.php? ... vani-zvere
Předpokládám, že většina hobbystů to zná.