Púzdro na nôž
- vlk
- Občasný přispěvatel
je to podla mna v HRUBYCH RYSOCH (na hranici fantazie!) inspirovane Plateau/Transmontane stylom. vysledok je ale vzdialeny asi ako zitna palenka od chleba!
ak uz sa niekomu tento vzor paci, pozrel by som na nejake Plateau vzory, upravil/pozmenil farby a inspiroval by som sa trochu vzorom na vrchnej casti tohoto puzdra. otazka je, nakolko by sa vysledny produkt na toto puzdro potom podobal...
alebo, teda jedine, ze by to bol povodny vzor od kmena Ute! od nich sa da cakat kadeco!
ak uz sa niekomu tento vzor paci, pozrel by som na nejake Plateau vzory, upravil/pozmenil farby a inspiroval by som sa trochu vzorom na vrchnej casti tohoto puzdra. otazka je, nakolko by sa vysledny produkt na toto puzdro potom podobal...
alebo, teda jedine, ze by to bol povodny vzor od kmena Ute! od nich sa da cakat kadeco!
je ľahké byť odvážny z diaľky...
To je pravda. Můj přítel říká, že když se nedaří kurátorům či sběratelům něco identifikovat, nebo to vypadá divně či podezřele, tak se to prostě označí jako UTE a je to. Ale to jsem trochu OT. Omlouvám se.vlk píše:alebo, teda jedine, ze by to bol povodny vzor od kmena Ute! od nich sa da cakat kadeco!
-
- Občasný přispěvatel
V tom myslím problém není. Jen je pro něho důležité vědět co si to vlastně chce udělat.Eagle-Eye píše:Pokud chce známý mít něco indiánského a dobového, ať se porozhlédne po originálních předlohách.
Rozhodně ale moc děkuji za info. Ten závěs se mi také nezdál, ale vždycky je lepší se zeptat.
Kosovo je Srbsko!
- Uhmi
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
www.anthro.amnh.org, tam klikni vlevo na colestion database, tam na mapku S.Ameriky, a pak už si jen zadej název (knife case, nebo knife sheath), a kmen.....
HOWGH !
-
- Občasný přispěvatel
Pěkný návod, ale nenalezneš ani jedinou pochvu, která by odpovídala požadavkům akicity.Uhmi píše:www.anthro.amnh.org, tam klikni vlevo na colestion database, tam na mapku S.Ameriky, a pak už si jen zadej název (knife case, nebo knife sheath), a kmen.....
Ve svých sbírkách moc lakotských věcí nemám, takže jsem dohledal jen tyhle tři:akicita píše:Chtěl bych si udělat lakotské pouzdro na nůž. Nemáte někdo nějaký vzor, kde je horní panel pouzdra alespoň částečně vyšit ursoními ostny?
Kosovo je Srbsko!
- Uhmi
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
chtěl bych si udělat pouzdro tohoto typu (http://woodcraft.cz/files/infostudna/ha ... s/obr4.jpg) ve stylu lakota, ale nějak si nejsem jistej, jestli nšjaké takové vůbec je.
věřil bych tomu, že měli vraní pouzdra, jakožto válečné kořisti....ale jestli jsou přímo lakotská pouzdra tohoto typu, to nevím...
věřil bych tomu, že měli vraní pouzdra, jakožto válečné kořisti....ale jestli jsou přímo lakotská pouzdra tohoto typu, to nevím...
HOWGH !
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Tak to máš pravdu. Najít vyšívané lakotské pouzdro tohoto typu je docela problém. Daleko oblíbenější bylo mezi Černonožci. Mezi lakotskými pouzdry jsem našel jen ty co byly zdobené cvočky. Ale ty byly oblíbené po celých Pláních.Uhmi píše:jen nevím, jaký tam mám dát vzor, šechny lakotská pouzdra na amnh jsou s řemínkem na zavěšení
Ve své kolekci mám i jedno co kombinuje cvočky a korálky a je připisováno Siouxům.
Také toto je připisované kmeni Sioux. Ale u tohoto pouzdra Spotted Horn Bulla bych se spíše přikláněl k tomu, že jej sice vlastnil, ale nebylo lakoty vyrobeno.
Jinak si myslím, že by jsi pro tento typ pozdra mohl použít i vzor z nějakého pouzdra s poutkem, kterých najdeš spoustu. Použij z něj jen ten horní obdelník, který je většinou oddělen kournoutky nebo krátkými třásněmi. Zbytek svého pouzdra nechej nevyšitý.
OyunkeThanka
-
- Občasný přispěvatel
Můžeš ji zkusit vybouchat, jestli je dost tlustá.Ona i pak zvláční a bude radost ji ohýbat a propichovat. Polož kůži na špalek a bouchej vhodným domlouvátkem místečko vedle místečka, ono to zbělá. Vhodné je například staré kladívko co už má zakulacené hrany nebo dubová palička. Úspěch ale není zaručen, když to nepůjde tak ti nějaký ten cancour bílého rawhide můžu poskytnout.
Někdo možná namítne, že spousta věcí na starých fotkách je ze žlutého průsvitného rawhide, ale myslím že toto má na svědomí zub času a špatné skladování, původně byla po oškrabání každá kůže neprůhledná.
foliovitého vzhledu nabude kůže leda po zahnívání v bahně a to , myslím , není ten autentický postup.
Někdo možná namítne, že spousta věcí na starých fotkách je ze žlutého průsvitného rawhide, ale myslím že toto má na svědomí zub času a špatné skladování, původně byla po oškrabání každá kůže neprůhledná.
foliovitého vzhledu nabude kůže leda po zahnívání v bahně a to , myslím , není ten autentický postup.