Omlouvám se opět za blbý dotaz, ale takový jsem já, umím se ptát jen na takéto ptákoviny...
Savage píše:Samozrejme, ze v mode na Planich panovaly modni trendy a to jak v ucesech tak v obleceni tak ve zvycich.
Nemáte tedy někdo něco o účesech pro tu kterou oblast v té které době? Nic jsem k tomu nenašel. (konkrétně mě zajímají šajeni do roku 1850, ale tam tuším bude kulový)
(jestli už se to tu někde řeší, tak to mázněte a hoďte po mně odkazem)
Zajímám se už jenom o Vrány, o Šajenech nevím téměř vůbec nic, nicméně si myslím, tedy na základě dobových fotek, že typickým účesem Šajena 2.poloviny 19.století jsou dva copy po stranách a pěšinka uprostřed. Nebo prostě rozpuštěné vlasy, případně jsem viděl i variantu "mezi", kdy má uvázaný jeden cop a druhou stranu rozpuštěnou.
Tedy nic světoborného.
U Vran jsou rozpuštěné vlasy, případně s vlnou na stranu a někdy ostříhaná ofina, vyztužená a vyčesaná nahoru. K tomu případně dva copy.
Zajímavé je, že většina indiánů si dělala copy přes uši, nebo před ušima. To kontrastuje s účesy větišny českých, ale i německých hobbystů, kteří si dělají copy za ušima.
Účesy šajenských žen se podobně jako jejich oděvy po celé 19. století nijak zvlášť nezměnily.
U mužů je ale situace jiná. V první polovině 19. století bývaly docela běžné vlasy na čele svázané do uzlu, jako to známe u kmenů od střední Missouri nebo Černonožců. Tahle móda přežívala ještě v 60. letech a možná i později. Vlasy si takhle upravoval např. Dva měsíce nebo bratr Černého kotlíku Krotký kůň. Pěšinka nebývala vždy uprostřed, někdy se posunula ke straně a vznikla jakási patka nad čelem. Je to dobře vidět u Hladovějícího (Hubeného) medvěda na fotografii z roku 1863. Někteří Šajeni si na počátku 19. století vyholovali po stranách hlavu. To je doloženo u části šajenských Liščích bojovníků, ale není jasné, jestli to byla pouze výsada tohoto spolku.
Někteří Šajeni mají na dobových obrazech, kresbách a fotkách rozpuštěné vlasy (Vlk na kopci - 1832, Žlutý kojot - 1845, Bílý štít - 1873). Posuzovat to však jako dobovou módu může být ošidné, protože podle šajenské tradice lidé, kteří drželi smutek, mimo jiné nosili rozpuštěné a neupravené vlasy. To je doloženo právě u Bílého štítu.
I když jsem objevil i šajenské muže s copy zapletenými za ušima, souhlasím s tím, že ve většině případů vlasy zakrývají částečně nebo úplně uši. U žen je to přesně naopak a v drtivé většině jsou u nich vidět celé uši.
NEKUPUJME ČÍNSKÉ ZBOŽÍ! Čína nehraje fér.
Nepřispívejme vládcům vládnoucím pomocí LŽÍ, VYDÍRÁNÍ a NÁSILÍ.
DON'T BUY CHINESE GOODS! China doesn't play fair.
Vlasy svázané nad čelem do uzlu se objevují na severošajenském piktogramu z počátku 70. let 19. století, který zachycuje náčelníka Liščích bojovníků Posledního býka a opačníka Medvědí tlapu: Poslední býk a Medvědí tlapa
Vyholenou hlavu můžeme vidět na jihošajenské kresbě člena spolku Liščích (kojotích) bojovníků: Liščí bojovník
Fort Laramie to je, ale myslím, že o 30 let dříve, 1868. Fotka od Alexandra Gardnera.
Neviem, ako u Šajenov, ale pre Lakotov to bol podľa všetkého úplne bežný účes, t.j. zapletený iba jeden cop a zvyšok rozpustené vlasy. Dobových fotiek Lakotov s takým účesom je viac než dosť, no bohužial ich tu neviem poslať.
Nevylučuji, že existuje, ale nevybavuji si žádné dobové zobrazení nebo fotografii Šajena, který by měl vlasy na jedné straně rozpuštěné a na druhé zapletené do copu nebo omotané. Nesymetrická úprava vlasů byla u Šajenů vůbec velice vzácná - snad jen severní Šajen Starý vlk na Gardnerově fotografii z roku 1868, který má na jedné straně vlasy omotané pruhem látky a na druhé kožešinou: Starý vlk
Chceš-li vložit odkaz na obrázek, je nejdřív potřeba obrázek nahrát na nějaký server určený ke sdílení obrázků. Potom vložíš do zdrojáku příkazový řádek v této podobě: adresa obrázku[u]název odkazu[/u]
Áhanátamao'o píše:Chceš-li vložit odkaz na obrázek, je nejdřív potřeba obrázek nahrát na nějaký server určený ke sdílení obrázků. Potom vložíš do zdrojáku příkazový řádek v této podobě: adresa obrázku[u]název odkazu[/u]
myslím že je lepší rovnou použít pro vyvěšení
"Den před večerem nechval, meč chval, až ho vyzkoušíš, děvče až se vdá, led až jej přejdeš a pivo až ho ochutnáš."
To rozhodně není. Většina fotek je ve velkých rozlišeních, které potom zbytečně otravují život těm kdo chtějí jenom číst další příspěvky a ne neustále rolovat. Také některé počítače mají pomalejší připojení a než se jim taková stránka s několika obrázky načte tak by mezitím vyšil minimálně jednu košili se super pásama.
Odkaz v textu je mnohem ohleduplnější k ostatním uživatelům.