Ahoj,
nemějte mě, prosím, za kacíře. Sice mě indiáni od malička fascinovali, ale ne natolik abych žila podle jejich vzoru, byť jen pár týdnů nebo víkendů v roce. Jenže.... o prázdninách jsme byli s mužem na dovolené pást kozy a ubytovali nás v teepee. Manžel jeho kouzlu podlehl téměř ihned. No a tak jsme si řekli, že si ho také pořídíme. Dneska není žádný problém si ho koupit, ale to by nebyla taková romantika, že?
Proto se táži a prosím, jak lze ušít takové teepee a kde najít nějaký střih. Chtěli bychom trochu prostornější (my dva + batole + pes). Šicí stroj máme celkem obstojný, zvládá prošít 8 vrstev džínoviny. Takže s plachtovinou by si poradit měl. Jako materiál chci použít pokud seženu plátno ba asi kolem 300g, abych neničila hned to nejdražší. Časem snad zkusit i len.
Další problém mám jaký typ si vybrat. Předem říkám, že mi nejde o tradice, zvyky a odlišnosti daných kmenů. Jen o ten střih a typ. Špatně se to vysvětluje takhle po netu a nechci aby to vyznělo nějak jinak a špatně. Indiánů a všech jiných přírodních kmenů si vážím. Přírodu respektuji. Oheň mám v úctě. Vím, že neslouží k pálení odpadků. Slavnostní oheň je moc krásná věc, už jen kvůli té posvátnosti, že přikládá jen jeden ohnivec, nikdo další nesmí vstoupit do vnějšího kruhu, do vnitřního se nevstupuje vůbec. K ohni se neobrací zády, obchází se z východu na západ atd. Nevím jak moc jsou to všechno indiánské zvyky. Tyhle mám z jednoho skautského střediska a jeho táborů. No a Seton patřil v dětství k mým oblíbeným autorům, ale jsou to spíš jen romantické představy. Ale o to asi jde většině zdejším nadšencům, ne?
Už přestanu plkat, omlouvám se za esej. V kostce prosím o tip jaký typ teepee je pohodlný a příp. střih a nějaké rady pro začátečníka v šítí takhle ohromných rozměrů.
Jak ušít teepee?
-
- Občasný přispěvatel
Ahoj
V podobných případech vždy doporučuji pořídit si tuto knihu:
http://www.kosmas.cz/knihy/105667/taborime-v-typi/
Ohledně střihu v ní najdeš vše co potřebuješ a věř mi, že to není nic obtížného.
V podobných případech vždy doporučuji pořídit si tuto knihu:
http://www.kosmas.cz/knihy/105667/taborime-v-typi/
Ohledně střihu v ní najdeš vše co potřebuješ a věř mi, že to není nic obtížného.
Kosovo je Srbsko!
-
- Občasný přispěvatel
V Brně netuším, ale když se když se obrátíš na kohokoliv z Brna, tak věřím tomu, že ti jí minimálně zapůjčí.
Kosmas bez záruky odkazuje na jejich pevnou prodejnu v Olomouci. Olomouc, Ostružnická 329/14, knihkupectvi.olomouc@kosmas.cz Prubni to.
Kosmas bez záruky odkazuje na jejich pevnou prodejnu v Olomouci. Olomouc, Ostružnická 329/14, knihkupectvi.olomouc@kosmas.cz Prubni to.
Kosovo je Srbsko!