Indiáni a křesťanství

Animismus, šamanismus, obřady, vize a vše související
Odpovědět
Miloslav Pletánek
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 10
Registrován: čtv zář 23, 2010 7:33 pm

Indiáni a křesťanství

Příspěvek od Miloslav Pletánek »

Papež poprvé kanonizoval severoamerickou indiánku


Papež Benedikt XVI. v neděli 21. října 2012 poprvé v dějinách katolické církve prohlásil za svatou severoamerickou indiánku. Stala se jí Kateri Tekakwithaová zvaná Lilie (indiánského kmene) Mohavků, která žila v 17. století. Autor: ČTK

dnes 14:45

Vatikán - Papež Benedikt XVI. v neděli poprvé v dějinách katolické církve prohlásil za svatou severoamerickou indiánku. Stala se jí Kateri Tekakwithaová zvaná Lilie (indiánského kmene) Mohavků, která žila v 17. století. Spolu s ní bylo při kanonizační liturgii ve Vatikánu svatořečeno dalších šest lidí.





Slavnostního obřadu se na Svatopetrském náměstí zúčastnilo 80 tisíc lidí.

Kanonizaci Tekakwithaové bylo podle agentury AFP přítomno nejméně 1500 kanadských poutníků, z nichž naprostou většinu tvořili severoameričtí indiáni ve svých tradičních oděvech. Tekakwithaové, která žila v letech 1656 až 1680, se přisuzovala zázračná uzdravení lidí.

„Kateri nás dojímá svou laskavostí v jejím životě při absenci vnější podpory a svou odvahou ve svém zvláštním poslání. Obohacuje se v ní víra a kultura. Nechť nám její příklad pomáhá žít tam, kde jsme, aniž bychom se zříkali toho, kdo jsme," prohlásil papež.

Indiánka se narodila v oblasti současného státu New York v USA, kdy indiánské kmeny mezi sebou bojovaly. Téměř slepá dívka konvertovala z iniciativy jezuitů na křesťanskou víru a udivovala prý misionáře svým smyslem pro vše posvátné. Náčelníci jejího kmene Mohavků jí nadávali a vyhrožovali. Kateri se raději odstěhovala do vzdálené vesnice v oblasti nynějšího Montrealu, kde se věnovala víře a léčení až do své smrti v pouhých 24 letech.

http://www.denik.cz/ze_sveta/papez-popr ... 21021.html
Odpovědět