Začátečníci

Indianhobby, jeho minulost, budoucnost, přínos.
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Yankee: ta angličtina je docela zásadní, pokud to studium myslíš vážně. Dobrých textů v AJ o indiánech plání je tolik, že je nenastuduješ ani do konce života.
V češtině je to podstatně horší, pokud tedy budu mluvit o plnohodnotných knihách. Pak jsou tu ale překlady některých anglicky psaných děl a v tom ti asi nejvíce pomůže indiancorral, respektive se ptej na Akičitu, který má pod palcem většinu překladů, které u nás existují.

Pro úplný začátek doporučuju knihy Mystic Warriors of the Plains a Plains Indians od Colina Taylora a pak třeba The indian tipi od Laubina. Ke všemu tomuto u nás existují české překlady.

Z českých knih jsou dobré třeba Šajeni, Lid rudého oblaka, Kopí a štít, Za širou Missouri a Oregonská stezka. Všechno poměrně kvalitní informace i zábavné čtení.
Yankee
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 5
Registrován: sob črc 30, 2011 7:21 pm
Bydliště: Rožmitál pod Třemšínem

Příspěvek od Yankee »

Moc děkuji.
Honza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: stř kvě 27, 2009 11:29 am

Poděkování...

Příspěvek od Honza »

Děkuji Savage za mé odpovědi, pro mě vzácné informace a i ostatním co sem něco dají do fora! (o:
Moc děkuji Lukášovi Navrátilovi, též za odpovědi na mé otázky! (o:
Stává se že některé informace ve Foru chápu a jiné ne.. a to je pak beznadějný, vyrobím to podle vlastní ůvahy a nemužu dál…A skazím pracný výrobek.
Snažím se co nejvíce se přiblížit k replice, je to žalostné..
Řemesla domorodých Američanů co sou ve forum mě baví..
Rád je čtu a učím se, no právě! Chybí mi prakse..? Snažím se hledat a vyrobit jak co udělat.
Dělám vnější styl výrobků, vnitřní je nebezpečný!
Snažím se dělat věci, kterých se nebojím!
Sem jiný než vy, proč !?
To Vám nemohu říct.
Sem samouk a děkuji Vám.
A PŘEJI SI ABY TOTO FORUM NIKDY NEZANIKLO, JE TU SPOUSTA DOBRÝCH RAD!!!! a bylo by to hodně nepříjemné, velká škoda..
Honza ….
Děkuji Vám....
Honza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 120
Registrován: stř kvě 27, 2009 11:29 am

Štasný nový r. 2022

Příspěvek od Honza »

Všem přeji prozářený svět štěstím, zdravím, láskou ze zpěvem radosti a harmonie, at se vám daří celí život, ne jenom o silvestra, ale i další celé roky! Děkuji všem za ochotu mi pomoci, Vážím si toho!!! Děkuji Vám za nádherný koníček, ste chlebem a já též jim z vašeho nabízeného chleba.
At mate po celí čas hodně radosti a žádné starosti a životní jistotu a spoustu přátel a kamarádů. Vše ošklivé at se Vám vyhýbá a at máme bezednou lásku a radost co má přednost před tím v životě ošklivém. Vždy má láska - odpuštění, darování, pozdravení, obětavost atd. před tím ošklivým.
Děkuji Vám všem a všemu živému i národu stromů, květin, kamenům, ryb, brouků, pavouků, červů, lidí, ptáků, motýlu, vody, hlíně, ohni, vzduchu. Aby pomohli uzdravit nemocnou zemi od nás lidí škodlivých bakteryjích zemi..Né všichni lidé !
A odpouštím všem co mi v životě ublížili hlavně v nemocnici a přeji si za odpuštění těm kterým sem ublížil určitě né schválně, to to je má modlidba.. Aby se nám žilo po dobrym způsobu života. Tato konkrétní modlidba je součástí mé vyze vyvolaná hlubokým sklamáním, beznadějí, prozbou o pomoc velkému posvátnému..
Vy mě zvedáte na kolena a až budu moci což bych si přál tak budu tancovat s kamarádama a jejima kamarádama. Na táboření si netroufám, nemám kde složit hlavu a kdo by se mě ujal, ještě jedna věc nemohu byt ve zhluku lidí ... A nesmím slišet bubny z bubínků a nesmím dělat obřady, vnímám duchovní svět.. KTERÉMU NEROZUMÍM A JE TO NEBESPEČNÉ .. KVŮLI TOMU SEM BYL PO NEMOCNICÍCH. Vnímal sem děj a nevěděl co dělá mé tělo. Sem neštasný euroindián co zažil dvě vyze, protože se mě ujali doktoři a bohužel neujali uznávaný doktoři přírody - šamani, medicinmani.. Ujal se mě jeden pán a díky němu se mi daří co se týče mé nemoci.. Děkuji mu zato ! On má v srdci pana doktora Ježíše Krista... Skromný, obětaví, slušný, usměvavý.
Přeji Vám čistou mysl a dobré srdce a omlouvám se za mou upřímnnost !!!!
Přání čisté mysli a dobrého srdce... Děkuji Vám... I díky Vám má můj život smysl a moc bych si přál svámy tábořit, ale já sem nemocný a ste mozajkou mého života..........
Děkuji Vám....
Odpovědět