Stránka 3 z 4

Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:42 pm
od Veen
mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr. :)

Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:43 pm
od Veen
jinak hada sem zkousel a docela good, taky jako placky na kameni.

Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:56 pm
od Savage
Veen píše:mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr. :)
Manzelka radi: nesol vodu ve ktere fazole varis, omacku priprav tak , ze osmazis cibuli s utrenym cesnekem, pridej rajcata, feferonky a trochu tymianu a sul. A ja rikam:neni to sice indiansky recept, ale je to mnam.

Napsal: čtv kvě 10, 2007 8:19 pm
od Veen
no konecne nejakej recept, misto sahodlouhy diskuse o podivnych bramborach :D

Napsal: pát kvě 11, 2007 6:19 am
od Siky
Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.

Napsal: pát kvě 11, 2007 12:09 pm
od Savage
Siky píše:Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.
No jo, s jatry je to to same a pry je to diky vysokemu obsahu bilkovin ci co.Vite nekdo proc to tak je doopravdy?

Napsal: pát kvě 11, 2007 12:26 pm
od Siky
Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje... :wink:

Napsal: pát kvě 11, 2007 4:03 pm
od Savage
Siky píše:Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje... :wink:
Syrova jatra jsem jedl a neni to spatne, musi byt vsak tepla jinak to neni nic moc.

Napsal: pát lis 02, 2007 10:26 pm
od wičaša hayčaša
Sapazi píše:
A ted to hlavní- zahod pánvičku a olej! ccccccccccchutnou placku co dlouho vydrží upečeš nasucho na plátu z kamen, kusu železa nebo placatým šutru. Myslím že toto je i dobový postup. Placky musí být slaboučké, tak půl cm např. vyválené flaškou na prkýnku.Pečeš sotva minutu

Anebo si kup v Albertu Libanonský chleba, je to skoro ono :)

Dobrý placky se poznají tak, že se po nich zapráší. Na dva prsty tlustý sádlem nacucaný podle mě do týpí nepatří- měli snad Indusové Lukanu nebo sádlo?
Možná pozdě,ale přeci:ještě ti poradím jedno oldschool řešení,placky můžeš udělat přímo na "žhavíkách".Ohen rozfajruješ a jak dohoří,tak na žhavým uděláš výborný placky.Žhavíky je potřeba průběžně rozfoukávat perutí.Přeji štastnou a veselou dobrou chut :wink:

Napsal: úte bře 17, 2009 12:17 pm
od Savage

Napsal: úte bře 17, 2009 1:09 pm
od vlk
jj, laska ide cez zaludok! :D

Napsal: pon pro 14, 2009 5:30 am
od alwarez
Lesni indiani prezivali na zaludech,nebot se divali na duby jako my se divame na psenicna pole. Zalud se vyloupne ze skorapky a jadro se hodi do vody ,voda se potom vari az je uplne hneda potom se vyleje a proces se opakuje asi 4krat az zalud ztrati svoji horkou chut a potom se necha ususit .Muze se jist jako napr listkovy orech ,nebo se drtil na mouku a dostavame mouku na placky.

Napsal: pon pro 14, 2009 11:06 am
od Awe
žaludy se jedly - většinou ve formě kaše.... ale tvrdit že by na nich přežívali a koukali na ně jak na pšeničná pole, když většina SV indiánů měla vlastní druhy obilnin tvořící zásadní část jejich subsistence, je mimo mísu...

Napsal: pon pro 14, 2009 11:08 am
od Métá?xestse Ohnéssese
Zkusím se vrátit k tématu. Pamatuji si, že jsem viděl na fotce chřestidlo z patizonu. Teď tu fotku nemůžu dohledat, ale mám pocit že chlapík, co to měl v ruce byl identifikovaný jako mescalero, nebo jiný jižan :-)
Otázka zní, myslíte, že native sušili patizony stejně jako tykve a dýně? Sušit patizon lze (mám vyzkoušeno), jak se chová po nabobtnání a rozvaření třeba v polívce ještě nevím, ale předpokládám, že by měl mít podobné vlastnosti jako tykev.
Narazil někdo z Vás na použití patizonu? Já kromě té fotky ne, ale od kurzu vaření mi vrtá hlavou, proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin, když tam je dýně a tykev :-) Zvláště, když patizon je součástí skupiny tykvovitých rostlin... Předem díky za příspěvky k tématu :wink:

Napsal: pon pro 14, 2009 12:19 pm
od Awe
Métá?xestse Ohnéssese píše:proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin
...protože se to nedá žrát :twisted:

Sorry za OT, ale nedalo mi to :wink: