Stránka 3 z 4
Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:42 pm
od Veen
mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr.
Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:43 pm
od Veen
jinak hada sem zkousel a docela good, taky jako placky na kameni.
Napsal: čtv kvě 10, 2007 7:56 pm
od Savage
Veen píše:mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr.
Manzelka radi: nesol vodu ve ktere fazole varis, omacku priprav tak , ze osmazis cibuli s utrenym cesnekem, pridej rajcata, feferonky a trochu tymianu a sul. A ja rikam:neni to sice indiansky recept, ale je to mnam.
Napsal: čtv kvě 10, 2007 8:19 pm
od Veen
no konecne nejakej recept, misto sahodlouhy diskuse o podivnych bramborach
Napsal: pát kvě 11, 2007 6:19 am
od Siky
Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.
Napsal: pát kvě 11, 2007 12:09 pm
od Savage
Siky píše:Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.
No jo, s jatry je to to same a pry je to diky vysokemu obsahu bilkovin ci co.Vite nekdo proc to tak je doopravdy?
Napsal: pát kvě 11, 2007 12:26 pm
od Siky
Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje...
Napsal: pát kvě 11, 2007 4:03 pm
od Savage
Siky píše:Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje...
Syrova jatra jsem jedl a neni to spatne, musi byt vsak tepla jinak to neni nic moc.
Napsal: pát lis 02, 2007 10:26 pm
od wičaša hayčaša
Sapazi píše:
A ted to hlavní- zahod pánvičku a olej! ccccccccccchutnou placku co dlouho vydrží upečeš nasucho na plátu z kamen, kusu železa nebo placatým šutru. Myslím že toto je i dobový postup. Placky musí být slaboučké, tak půl cm např. vyválené flaškou na prkýnku.Pečeš sotva minutu
Anebo si kup v Albertu Libanonský chleba, je to skoro ono
Dobrý placky se poznají tak, že se po nich zapráší. Na dva prsty tlustý sádlem nacucaný podle mě do týpí nepatří- měli snad Indusové Lukanu nebo sádlo?
Možná pozdě,ale přeci:ještě ti poradím jedno oldschool řešení,placky můžeš udělat přímo na "žhavíkách".Ohen rozfajruješ a jak dohoří,tak na žhavým uděláš výborný placky.Žhavíky je potřeba průběžně rozfoukávat perutí.Přeji štastnou a veselou dobrou chut
Napsal: úte bře 17, 2009 12:17 pm
od Savage
Napsal: úte bře 17, 2009 1:09 pm
od vlk
jj, laska ide cez zaludok!
Napsal: pon pro 14, 2009 5:30 am
od alwarez
Lesni indiani prezivali na zaludech,nebot se divali na duby jako my se divame na psenicna pole. Zalud se vyloupne ze skorapky a jadro se hodi do vody ,voda se potom vari az je uplne hneda potom se vyleje a proces se opakuje asi 4krat az zalud ztrati svoji horkou chut a potom se necha ususit .Muze se jist jako napr listkovy orech ,nebo se drtil na mouku a dostavame mouku na placky.
Napsal: pon pro 14, 2009 11:06 am
od Awe
žaludy se jedly - většinou ve formě kaše.... ale tvrdit že by na nich přežívali a koukali na ně jak na pšeničná pole, když většina SV indiánů měla vlastní druhy obilnin tvořící zásadní část jejich subsistence, je mimo mísu...
Napsal: pon pro 14, 2009 11:08 am
od Métá?xestse Ohnéssese
Zkusím se vrátit k tématu. Pamatuji si, že jsem viděl na fotce chřestidlo z patizonu. Teď tu fotku nemůžu dohledat, ale mám pocit že chlapík, co to měl v ruce byl identifikovaný jako mescalero, nebo jiný jižan
Otázka zní, myslíte, že native sušili patizony stejně jako tykve a dýně? Sušit patizon lze (mám vyzkoušeno), jak se chová po nabobtnání a rozvaření třeba v polívce ještě nevím, ale předpokládám, že by měl mít podobné vlastnosti jako tykev.
Narazil někdo z Vás na použití patizonu? Já kromě té fotky ne, ale od kurzu vaření mi vrtá hlavou, proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin, když tam je dýně a tykev
Zvláště, když patizon je součástí skupiny tykvovitých rostlin... Předem díky za příspěvky k tématu
Napsal: pon pro 14, 2009 12:19 pm
od Awe
Métá?xestse Ohnéssese píše:proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin
...protože se to nedá žrát
Sorry za OT, ale nedalo mi to