Vaření
Ten blud o masovém pojídání žaludů nebudu komentovat, ale k přípravě mám osobní zkušenosti. Ještě více by mohli říci Kaleb a Hajeke, protože ty jejich svatební koláčky se na rozdíl od mých pokusů daly sníst.alwarez píše:Lesni indiani prezivali na zaludech,nebot se divali na duby jako my se divame na psenicna pole. Zalud se vyloupne ze skorapky a jadro se hodi do vody ,voda se potom vari az je uplne hneda potom se vyleje a proces se opakuje asi 4krat az zalud ztrati svoji horkou chut a potom se necha ususit .Muze se jist jako napr listkovy orech ,nebo se drtil na mouku a dostavame mouku na placky.
Ale k věci- dočetl jsem se recept kde se napřed žaludy pár dní máčí ve vodě která se vyměnuje co nejčastěji a pak teprve se vaří. vzniklou surovinu jsem nadrnadal na drobno a usušil, pak namlel na mouku. Ovšem placky z toho nejsou nic moc, žaludová drt není lepivá takže to jde ještě hůře než z kukuřičné mouky. Lze míchat s pšeničnou, ale to pak už zase není tak košer.
- Sukawikasa
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 44
- Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am
Nazdarek, našel jsem na internetu poměrně slušný zdroj receptů z "přírodnin". Věřím že vám to všem bude ku prospěchu. Pište zkušenosti s jednotlivými recepty!
http://uloz.to/4598401/recepty-plane-ke-stazeni.zip
Mejte se krasne!!!
BTW: tady k tomu máte i pěknou prezentaci "jedlých rostlin":
http://uloz.to/4598457/jedle-rostliny1.ppt
http://uloz.to/4598401/recepty-plane-ke-stazeni.zip
Mejte se krasne!!!
BTW: tady k tomu máte i pěknou prezentaci "jedlých rostlin":
http://uloz.to/4598457/jedle-rostliny1.ppt
- Sukawikasa
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 44
- Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am
Nekde na začátku tohoto tématu byl dotaz na Pemican a nejak se ztratil v diskuzi...
tak teda ted se zeptam ja jeste jednou :
Mate nekdo nejaký osvědčený recept na Pemican?
Pripadne i neodzkoušený, potřeboval bych vědět slozeni a pomery...
Díky
EDIT: nasel sem zajimavy clanekhttp://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1073 ... a-pemmicanale nerekl ybch ze by to treba indiani delali zrovna takhle. kort si mysli ze s tim buvolem se docela sekli
opravdu se do Pemikanu pridavalo susene ovoce a med? nebo je to ted jen urcite "vylepseni"?
Mejte se krasne!!!
tak teda ted se zeptam ja jeste jednou :
Mate nekdo nejaký osvědčený recept na Pemican?
Pripadne i neodzkoušený, potřeboval bych vědět slozeni a pomery...
Díky
EDIT: nasel sem zajimavy clanekhttp://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1073 ... a-pemmicanale nerekl ybch ze by to treba indiani delali zrovna takhle. kort si mysli ze s tim buvolem se docela sekli
opravdu se do Pemikanu pridavalo susene ovoce a med? nebo je to ted jen urcite "vylepseni"?
Mejte se krasne!!!
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 87
- Registrován: úte zář 29, 2009 4:15 pm
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 151
- Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
- Bydliště: Pečky, Kolín
osvědčený recept na pemikan...
Pemikan
Starý pemikan
Vnitřní sádlo (ze sleziny, srdce, ledvin) rozehřejeme na pánvi, a přidáme nachystané a nadrcené suroviny.
Do pemikanu lze dát (nadrcené):
sušené maso
sušené plodiny (maliny, borůvky, brusinky atd.)
opražené (a nadrcené) ořechy (ne vlašské-časem žluknou) – pekan ořechy, nebo lískové
praženou, drcenou kukuřici, nebo pražená a drcená dýňová, tykvová, slunečnicová a jiná semena..
Vše se nadrtí na šutru (nebo namele, nebo naseká na prach v mixéru) vsype do rozehřátého vnitřního tuku (vnitřní tuk nežlukne), minutku se zahřívá, pak se vytvoří placičky, které se usuší, ale lépe se tím nacpe osrdečník, nebo tlusté střevo a usuší.
Dá se konzumovat takto, nebo z toho uvařit vývar.
Také se samozřejmě může konzumovat začerstva po uvaření.
Moderní pemikan
Řepný cukr (nebo normální) do trochy vody na pánev, nechat na ohni lehce zkaramelizovat…
A další postup je stejný jako u starého pemikanu…
Dnes se tento pemikan běžně konzumuje v rezervacích při sledování televize.
Pemikan
Starý pemikan
Vnitřní sádlo (ze sleziny, srdce, ledvin) rozehřejeme na pánvi, a přidáme nachystané a nadrcené suroviny.
Do pemikanu lze dát (nadrcené):
sušené maso
sušené plodiny (maliny, borůvky, brusinky atd.)
opražené (a nadrcené) ořechy (ne vlašské-časem žluknou) – pekan ořechy, nebo lískové
praženou, drcenou kukuřici, nebo pražená a drcená dýňová, tykvová, slunečnicová a jiná semena..
Vše se nadrtí na šutru (nebo namele, nebo naseká na prach v mixéru) vsype do rozehřátého vnitřního tuku (vnitřní tuk nežlukne), minutku se zahřívá, pak se vytvoří placičky, které se usuší, ale lépe se tím nacpe osrdečník, nebo tlusté střevo a usuší.
Dá se konzumovat takto, nebo z toho uvařit vývar.
Také se samozřejmě může konzumovat začerstva po uvaření.
Moderní pemikan
Řepný cukr (nebo normální) do trochy vody na pánev, nechat na ohni lehce zkaramelizovat…
A další postup je stejný jako u starého pemikanu…
Dnes se tento pemikan běžně konzumuje v rezervacích při sledování televize.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
- Sukawikasa
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 44
- Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am
Nazdarek, kdyby vas zajimalo cim v prirode napriklad korenit ruzna jidla, tak jsem si vcera overil rostlinu KUKLIK MESTSKY.
Jeho koren chutna jako hrebicek.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K113.php
Mejte se krasne!!!
Jeho koren chutna jako hrebicek.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K113.php
Mejte se krasne!!!
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
-
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 2
- Registrován: pon pro 20, 2010 7:41 pm
- Bydliště: Moravské Budějovice
Jednoduché jídlo ?? vím jak
Stačí smkíchat pšeničnou polohrubou mouku s vodou zamíchat a máte na světě těsto pak jen píct na pánvi nebo na kameni ))
Non omnia posumus omnes
Ptačí zob..
Ahoj lidičky, mam dřevo s ptačího zobu, zjistil sem že je prudce jedovatý!.. Otázka zní, lze to dřevo použít na ohen na pečení placek, na víku kotlíku ? Nebude mít dřevo jedovaté výpary když se použije na ohen k jídlu ?
Děkuji Vám....