Tak tak,já jen myslel,že zbytečně dáváš 1kg mozku na 1jelena.To by byla velká škodatom píše:naposledy jsem dával osum koží do dvou kil a byly uplně v pohodě
:
Mozkování
-
- Občasný přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Když jsme u toho činění mozkem,tak co vám říká pojem činění bizonní močí?Kdysi jsem vyčenžoval vak ze sviště a bylo mě řečeno,že byl činěn bizonní močí.Teda nevím nevím,nedokážu si představit,jak by Indiáni sehnali moč z bizona.Leda mě napadá,jak zabili bizona,hned vytáhli močák a moč použili na činění A nebo je to možná uplná blbost
stejně jsme všichni wašičuni
-
- Občasný přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Močovina se snad používala ve starověku a středověku jako součást činícího procesu, ale mělo jít spíše o odstranění chlupů, než o samotné činění. Pochybuju, že tady moč nějak výrazně bude působit. I když vyloučené to není. Otázkou je, jestli to dělali Natives. Žadný záznam jsem o tom neviděl a pochybuju, že by se do toho pouštěli. Takže je to spíše spekulace a těm bych se u indianhobby vyhýbal, pokud možno.
-
- Občasný přispěvatel
Ahoj lidi,
docela rád bych se zeptal, zda kůži po vymozkování vymácháte v čisté vodě, aby se mozek z kůže vyplavil před vlastním činěním (taháním).
Já to tedy dělám, kůže potom tolik nesmrdí. Názory se na to různí, jak to vidíte vy?!?.
Domnívám se, že mozek svoji práci v kůži udělá, a pak může jít klidně pryč.
Pravda může být i to, že pokud mozek v kůži zůstane, může svoji práci dělat dále i při vlastním činění.
Druhá věc - pokud se však promozkuje nazačátku dobře, není potom důvod aby v nějak velkém množství v kůži zůstával.
docela rád bych se zeptal, zda kůži po vymozkování vymácháte v čisté vodě, aby se mozek z kůže vyplavil před vlastním činěním (taháním).
Já to tedy dělám, kůže potom tolik nesmrdí. Názory se na to různí, jak to vidíte vy?!?.
Domnívám se, že mozek svoji práci v kůži udělá, a pak může jít klidně pryč.
Pravda může být i to, že pokud mozek v kůži zůstane, může svoji práci dělat dále i při vlastním činění.
Druhá věc - pokud se však promozkuje nazačátku dobře, není potom důvod aby v nějak velkém množství v kůži zůstával.
-
- Občasný přispěvatel
Ad mytí kůže po mozkováni: na činící proces to nemá vliv. Siky píše správně, že rozhodující je mozek, co je již v kůži. Když se kůže promáchá po vymozkovaní v teplé vodě, příjeměji se s ní pak pracuje a nesmrdí tolik, ani pak ruce.
Ad máchání vyuzené kůže: Není to nutné, nicméně je dobré to udělat, třeba i několikrát a s mýdlem. Z několika důvodů:
1) člověk se přesvědčí, že kouř skutečně vykonal svou práci
2) Kůže se zbaví kouřového odéru, případně sazí
3) Kůže o několik odstínů zbledne, což může být někdy žádoucí
4) Sjednotí se barva
Pokud člověk udí v pytli, tak je zejména aktuální bod 2) a 4).
Jinak kouřový odér časem vyčichne tak jak tak, ale u silně vyuzených kůží to může trvat dlouho. Dá se to urychlit vyvěsením kůže na čerstvý vzduch.
Po vymáchání vyuzené kůže tato někdy ztuhne a je nutné ji znova měkkčit, ovšem stačí párktát přejet přes provaz, či promnout v ruce, aby byla znovu poddajná.
Ideální je kůži vyudit, vyprat s mýdlem a vypnout do rámu a nechat uschnout, pak ještě protáhnout pádlem v rámu. Kůže by pak měla mít jednotnou barvu, měla by být měká, neměla by být cítit kouřem, nebo minimálně. Ale především na sobě nebude mít vlny.
Ad máchání vyuzené kůže: Není to nutné, nicméně je dobré to udělat, třeba i několikrát a s mýdlem. Z několika důvodů:
1) člověk se přesvědčí, že kouř skutečně vykonal svou práci
2) Kůže se zbaví kouřového odéru, případně sazí
3) Kůže o několik odstínů zbledne, což může být někdy žádoucí
4) Sjednotí se barva
Pokud člověk udí v pytli, tak je zejména aktuální bod 2) a 4).
Jinak kouřový odér časem vyčichne tak jak tak, ale u silně vyuzených kůží to může trvat dlouho. Dá se to urychlit vyvěsením kůže na čerstvý vzduch.
Po vymáchání vyuzené kůže tato někdy ztuhne a je nutné ji znova měkkčit, ovšem stačí párktát přejet přes provaz, či promnout v ruce, aby byla znovu poddajná.
Ideální je kůži vyudit, vyprat s mýdlem a vypnout do rámu a nechat uschnout, pak ještě protáhnout pádlem v rámu. Kůže by pak měla mít jednotnou barvu, měla by být měká, neměla by být cítit kouřem, nebo minimálně. Ale především na sobě nebude mít vlny.