Měl bych dotaz ohledně toho, v jakém období se na pláních (Lakotové) začaly nosit látkové legíny (ze sukna, deky,...), nebo zda byla dávána přednost klasickým koženým nohavicím a látkové byly spíše v menšině.
Viděl bych to na začátek 60tých let, kdy se začaly objevovat látkové leginy, postupně se jejich zastoupení zvyšovalo, v 70.tých letech byly běžné a v 80.tých letech bych řekl, že už převažovaly nad koženými.
Awe v jednom prispevku spominal farbenie koze liehovym moridlom na drevo. Potrebujem surne zafarbit kozu nie na LH ucely a potreboval by som infomaciu ci sa koza do toho liehoveho moridla na drevo ponara, alebo sa to potiera ako farba ?
Na cestě sa chovej tak, jako bys se plížil za zveří, nepřítele musíš spatřit první
kup si lihové mořidlo na dřevo - dub světlý dává docela tmavě hnědou barvu...já mám pro případ,že potřebuju tmavší i černé mořidlo a dle potřeby přimíchávám. Natírám normálně štětcem z obou stran.
Chtěl bych se zeptat jestli když si chci udělat pracovní legíny z vlněné látky nemusí mít nášivku???? respektive dělalo se že byly pracovní legíny téměř nezdobené kromě obšití látkou???
Ať už myslíš nášivkou panel nebo vyšitý pás, tak určitě byla hromada legin bez zdobení. Naopak působí divně když někdo (třeba já) dělá dřevo v "nedělních" leginách.
Rád bych si ušil látkové červené ( flís - neštípe ) legíny. Ale nevým kdyš se snažím dělat Lakoty - abych moch tábořil s Vámy zda je stylové opšít na krajích legíny tkalounem ? Plácačky a dolní část legín nebo našít flís jiné barvi - žluté, zelené, modré ? ( takové znalosti nemám jako Vy zde - přečet sem si o látkových legínach veškeré návody a zdroje co mám k dyspozici, přiznam jsem amater.... de mi hlavně o to aby byli stylové 19.stol. , zda použít tkaloun?! )..
V ideálním případě použij lněnou popř. bavlněnou nit která není bělená. Pokud je tkaloun černý, můžeš použít i černou nit. Myslím, že číslo 40 je dobrá tloušťka.
Prosímtě, když už si s tím dáš tu práci tak se vybodni na ten FLÍS sice neštípe ale design je uplně jinde a taky se dost vytahuje takže zachvílu ti legíny budou končit půl kroku za tebou na zemi
Vím o čem mluvím, syn dostal jedny leginy z petflašek od sousedů (nosí je rád, ale já to rád nevidím)
Co se týká praní té látky tak nevím, osobně bych to taky nepoužil, ale je to tvá volba. A pokud nit navoskuješ, nebudou se tvořit při šití uzlíky, ale není to zcela stylové. Praktické velice Jako přidanou hodnotu bych viděl to, že pokud je nit bílá, navoskováním dostane trochu původnější barvu.