Zbrane na lov bizonov

Výroba luků, šípů, indiánská lukostřelba, kopí, nože, šavle, palice, palné zbraně, ...
prorážečkostí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 65
Registrován: pát pro 11, 2009 11:51 am
Kontaktovat uživatele:

efektivita prérijních luků pro lov bizonů

Příspěvek od prorážečkostí »

Vyrábím šlachované prérijní luky již řadu let a jsem na foru Lukostrelec.cz, na ktere vas pripadne odkazuji a to konkretne na tema Indianske kratke, kompozitni.....luky, kde se venujeme tomuto tematu celkem odborne a kde najdete mnoho info.
ale k veci.
To co tady zaznelo o lucich, jsou dle meho nazoru jen domnenky.
1. material na prerijich byl jasan, tis, maklura oranž., ořešak - hikora- ale vzacne, střemcha a dokonce i red nebo white willow. nejcasteji vsak jasan.
2.efektivita.
na zabiti jakehokoli zvířete na planich od kralika pres bizona a medveda vam staci 22lb/45kg luk, pri natahu do 50cm. A to myslim a vim naprosto seriozne. Viz clanek PSVK Mike Stocklin. vse nad 22lb je jen +
3. u rohových luku je rozdil v tom, ze se natah prodluzuje az na neuveritelnych 75 az 80 cm, cimz se prodluzuje prace ramen, tedy cas nez sip opusti tetivu, tim jeho dostrel potazmo ucinnost je vyssi.
4.Pruraznost
u kratkych luku a sipu se diskutuje casto delka opereni. Po vystrelu kratkeho sipu, se sip rychleji "srovna" a predava na kratke vzdalenosti velkou praci coz je mereno vedecky 22gr sipem neco kolem 189J, srovnej- projektil pistole raze 45 ma na 10m cca225J. U dlouhych sipu s kratkym operenim se sip rovna az po nekolika 10m.
5.ranivost
hroty loveckych sipu mely kulatou spicku z duvodu hladsiho pruchodu kosti a tkani. I projektily dnesnich kulek maji zaoblenou spicku a to neni jen zalezitost aerodynamiky. Hrot se proste sklouzne a leti dal..
Samozrejme teorii na to kam strilet sipem, tedy do jake casti tela je rada. Zakladnim vask zustava to, aby sip ci projektil zasahl obe hemisfery mozku, tedy aby doslo k nervovemu soku kdy bytost nasledkem soku kolabuje a straci vedomi..
ze zkusenosti mych indianskych pratel vim, ze strelit takto beziciho bizona je vice nez obtizne, obvykle 2 sipy ho zastavi, byt zvire krvaci dovnitr, trva to nekolik minut. Proto ho pak dostreluji klasicky, aby ho netrapili. Myslete si co chcete, ale smrt sipem neni nikdy okamzita, trva to dlouho, navic kdyz lovite minuta je jako 1hodina. Jedine kdy bizon padne ihned je prustrel ocnich jamek, coz bylo velkym umenim, nebo pri padu po rane na srdce, kdy si nasledkem padu zvire obcas zlomilo vaz.
A kdo temto faktum neveri, staci si zajit nekdy do hospody, kde budou sedet myslivci a vyslechnout si jejich vypraveni jak napr. jelen s naprosto s devastovanym srdcem usel 300m apod.
Jista rana je vzdy pater, ale sipem toho nedosahnete.
vice detailu a poznatku kdykoli u ohne a kaficku
prorážečkostí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 65
Registrován: pát pro 11, 2009 11:51 am
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prorážečkostí »

maťo píše:nemalo to byť naopak? 22kg/45lbs...to by zhruba sedelo +- kilo-dva :-D
omlouvam se, je to 22kg tedy cca 45lb. diky za upozorneni
maťo
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 69
Registrován: sob říj 24, 2009 4:38 pm
Bydliště: ďaleký východ

Příspěvek od maťo »

len na doplnenie (sice to nebolo na lov bizonov ale na tazku africku zver)
chlapik pouzival predovku typu Hawken, vyrobenu na objednavku, kal. .72 sfericka strela (vahu neviem, ani navazku prachu) na byvoly, na ostatne podkalibrova strela .700... na bizona asi staci menej, ale istota je istota :-)
Naposledy upravil(a) maťo dne sob pro 12, 2009 12:14 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

vice detailu a poznatku kdykoli u ohne a kaficku
Luky, myslivci, indiánští přátelé - nejsi to ty, Četane? Protože jinak nevím, ke komu bych měl na to kafe zajít, neboť pod jménem Přerážečkostí se mi nikdo nevybavuje (tedy kromě mého trenéra karate :D )
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

prorážečkostí: priznam sa, ze do "prerijnych" slachovanych lukov sa velmi nevyznam, ovela viac sa zaujimam o kulturu "plani".
diskusiu lukostrelec.cz poznam a viem ze sa tam par kvalitnych ludi vyskytuje a niektori sa parkrat objavili uz aj na tomto fore.
som rad, ze si ku nasim domnienka o indianskych lukoch pridal aj svoje domnienky. ale aby som sa teda aj ja dostal k veci:
bud taky dobry a napis, ktoru verziu "indianskych technickych noriem" mas k dispozicii, lebo Tvoje udaje sa nie celkom zhoduju s tymi v mojej verzii:

1. v pripade ze terminom prerie oznacujes aj plane, tak Ti tam chyba MINIMALNE ta borievka/jalovec a brest/jilm. alebo Wilson klame? alebo jeho hidatski informatori?!?
co sa tyka pouzivanych drevin, verim Jimovi Hammovi a tomu co pise vo svojej knihe, kde pre kazdu oblast priradil najcastejsie pouzivane dreva. neexistuje ale ziadne "jedine a, b, c a AMEN"...

3. 75 az 80cm natah?!? na to mali aj sipy!!! ??? na preriach, alebo planach?!? :shock: mas nejake foto?!? alebo aspon nakres?!? doteraz som zil v tom, ze rohove luky a ich vlastnosti sa vyuzivali preto, lebo umoznili skratit dlzku luku az na 75cm (podla Billa Holma najkratsi luk z rohov Bighornskej ovce, ktory sa zachoval v muzealnych zbierkach, a ktory mal on moznost premerat), co sa na koni dost hodilo...

5. s tymto suhlasim, kedze som to sam napisal na prvej strane tohoto vlakna. ale hroty brusene do spicky by som odporucal zatial neoznacovaltani za "nelovecke", ani za "neindianske"! pre istotu...

bol som v tom, ze sa bavime viac-menej o historickych sposoboch lovu bizonov, teda aspon v 19. storoci (kedze aj tento moj prispevok bude o chvilu historia...).
v opacnom pripade odporucam strielat akemukolvek zivemu tvorovi, presne podla praktik policajnych odstrelovacov, na mozgovy kmen, specialne predlzenu miechu. ale to si piste, ze to chce uz dobru pusku a vykonnu municiu...

toto podla mna indosi v starych dobach az tak neriesili, ked mali pocit ze je zviera dost vazne zranene (co skuseny lovec dost dobre poznal), nechali ho bezat, vnutorne vykrvacat a padnut, a uz si po neho nejaku tu milu (alebo aj viac) dosli, ked zacala druha cast lovu, a to spracovanie pobitych zvierat...

dovolim si este upozornit, ze spominany pojem "nervovy sok" je z odboru psychiatrie a teda po priestrele oboch hemisfer asi u danej bytosti uz nenastane...
je ľahké byť odvážny z diaľky...
prorážečkostí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 65
Registrován: pát pro 11, 2009 11:51 am
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prorážečkostí »

to pita o.. jasne ze jsem...

to vlk:

materialy : jestli to pusobilo tak kategoricky, tak se omlouvam, ale vypisovat vsechny dreviny jsem nemel v umyslu. Jen pro info: nas jilm se na kratke luky nehodi a jasan taky ne.

rohove luky:nebudu tvoje argumenty brat osobne, ale kdyz mas tolik zdroju, tak si potrebne info o rohovych lucich najdi sam. Ja jsem nekolik rohovych luku drzel, vim jak se chovaji a jake jsou na ne sipy.

hroty neresim..

ranivost-zpusob lovu.
Reagoval jsem obecne na nesmyslne domnenky typu -sip proleti zivou tkani lepe, protoze ho maze krev zvirete, apod. jinak to dal nebudu komentovat.

K tvemu co ty si o tom myslis nebo ne, je presne to, co ja neresim. ja jsem tu nepsal o tom co si myslim nebo ne, ale co mam overene. jestli v minulosti indiani resili trapeni postrelene zvere, asi tezko budu komentovat, nebot jsem s nimi v te dobe nelovil,a propo nema to s timto tematem az tak mnoho spolecneho.

nervovy sok aneb podton tveho prispevku. Myslim si ze cilem techto diskuzi neni dokazovani jeden druhemu co vi ci nevi, ale prispet pokud mozno relevantnimi prispevky pro objasneni ci pochopeni urcitych temat diskuze. Jestli si vse psal proto, ze jsem si dovolil nazvat predesle prispevky domnenkami a tebe se to dotklo, tak se ti omlouvam, nebylo to na nikoho nic osobniho. a k nervovemu soku jen doplnim, ze v medicine existuje cela rada sokovych stavu, takze si je prosim dopln k tvemu psychiatrickemu.. Verim ze se dikskuze vrati opet k tematu, diky.
prorážečkostí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 65
Registrován: pát pro 11, 2009 11:51 am
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prorážečkostí »

Stejně to muselo být vzrůšo jet na koni ve velkým stádě bizonů a ještě je lovit . Mně stačilo když jsem kamarádovi pomáhal zahánět stádo krav domestikovaných na koni .Představa střelby na bizony to muselo být sakra umění . Když jsi špatně trefil , tak jsi měl asi smolíka .[/quote]

Kdyz jsem se setkal s jednim indianským trenérem koní, který se zabývá lovem bizonů tradičním způsobem(jeho otec je tradiční výrobce luků), tak mi řekl, že vytrénovat koně jenom k tomu, aby se přiblížil ke stádu bizonů, je velmi obtížné. Tvrdil, že zpravidla z 10 dobrých koní, se hodí jeden, který nakonec překoná strach. Určitě mnozí vědí z literatury, že indiani měli takové koně ve velké úctě a měli vždy ve svém stádě, několik takových koní a měli velkou cenu.
Také mi vyprávěl, že bizon je neuvěřitelně hbitý a dokáže velice obratně manévrovat. Mnoho koní často bizoni zabijí, jenom tím, že v běhu prudce změní směr a svými rohy napadnou koně, který nestihne reagovat.
maťo
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 69
Registrován: sob říj 24, 2009 4:38 pm
Bydliště: ďaleký východ

Příspěvek od maťo »

Dano píše:Tak toto su vazne perly mudrosti :D
Prosim ta co keby si skusil perlit chvilu niekde inde....
to alwarez:
veru tak...nic v zlom, ale odkial mas tu cenu 100 USD za libru? Polovacka na bizona stoji od 3000 do 5000 USD (podla lokality, trofeje atd.), vacsinou je to tyzdenna zalezitost, k tomu ako bonus je zadara odstrel kojota, jelena.... nestrielajuci doprovod neplati.. v cene je trofej a 600 lbs masa...tak nehovor, ze je bizon nejaka rarita...na rancoch a farmach ich odchovaju do aleluja....a ceny bizonieho masa su od 8 USD/lb. do 19 USD/lb.

ak si chces objednat nejaky ten steak, tak skus tu:
http://www.beechhillbison.com/buy_buffalo_steak1.html alebo tu:
http://www.tatankahills.com/index_002.htm

a kto ma zaujem o polovacku, nech skusi tu:
http://www.thbison.com/prices.shtml
http://www.rockin7ranch.com/buffalo_hunting.html
http://www.twoheartbuffalohunt.com/buff ... ckages.htm
http://www.huntinfo.com/sanders/
odporucam pozriet si najma to posledne :-)...a na zaver jedna zvlastna ale zaujimava stranka:
http://www.saskschools.ca/~gregory/firs ... bison.html...

prajem pekny vecer.

Mato

P. S.: Ta bestia na fotke je nejaky krizenec ... najskor nejaku slusnu svinu prefikol volajaky politik...najskor socialny demokrat :lol:
Naposledy upravil(a) maťo dne pon pro 14, 2009 10:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět