Samovolně mi koncem léta na zahradě vyrazil předloni vysemeněný tabák. Když už ho tam mám, řekl jsem si, že ho přes dřívější špatnou zkušenost přece jen zkusím nějak zpracovat. Předloni jsem to cíleně zkoušel, nicméně výsledky byly chabé.
Listy co jsem nechal usušit úplně do sucha připomínaly uschlé ořechové listí - tedy nic moc.
Na radu Savageho jsem větší část polosuchých listů zabalil do jednoho paklíku, to celé do několika vrstev plátna a zatížil. Prý se tak tabák fermentuje. Chyba byla asi v tom, že jsem byl nedočkavý a listy nebyly ještě dostatečně "polosuché". Takže místo fermentace to vesele zplesnivělo.
Zkusím to letos zase s tou fermentací a dám si větší pozor na proschnutí lupenů, nicméně pokud má někdo nějakou vtipnou radu, nebudu se zlobit.
Zpracování tabáku
- vlk
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 305
- Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
- Bydliště: Slovensko/Prešov
nemam ziadne prakticke skusenosti, ale teoria hovori, ze:
fermentacia si vyzaduje vlhko a teplo (viac menej kontrolovane)
listy sa susia uplne (do hneda a krehka!), vlhkost sa pridava pri fermentacii.
udajne prva fermentacia tabaku, aj ked iba ciastocna, prebehla viac-menej nahodne v podpalubi nakladnych lodi (vlhko, teplo) cestou do Europy.
nemam info, ze by indosi nejako specialne fermentovali svoj tabak, ale nejaky "tobacco curing" sa neda vylucit...
ak nerobi problem anglictina, tu najdes celkom dobre info:
http://www.coffinails.com/curing_tobacco.html
http://www.seedman.com/wkiln.htm
fermentacia si vyzaduje vlhko a teplo (viac menej kontrolovane)
listy sa susia uplne (do hneda a krehka!), vlhkost sa pridava pri fermentacii.
udajne prva fermentacia tabaku, aj ked iba ciastocna, prebehla viac-menej nahodne v podpalubi nakladnych lodi (vlhko, teplo) cestou do Europy.
nemam info, ze by indosi nejako specialne fermentovali svoj tabak, ale nejaky "tobacco curing" sa neda vylucit...
ak nerobi problem anglictina, tu najdes celkom dobre info:
http://www.coffinails.com/curing_tobacco.html
http://www.seedman.com/wkiln.htm
je ľahké byť odvážny z diaľky...
O původních úpravách jsem taky nic nenašel, ale když přistáli španělé v karibiku, tak tam indiši kouřili něco jako doutníky - teda jestli to není nějaká fáma. A to by z čistě uschlého listí udělat nešlo, list by se rozlámal.
Děkuji za odkazy, ale zase takový fanda nikotinu nejsem, abych se se svojí angličtinou prokousával tím kvantem textu. Navíc když to jsou moderní metody.
Děkuji za odkazy, ale zase takový fanda nikotinu nejsem, abych se se svojí angličtinou prokousával tím kvantem textu. Navíc když to jsou moderní metody.
No, přece jen jsem cosi vyštrachal. Winnebagové polosuché listy smotali podobně jak se motají čajové lístky, a pak je nechali úplně doschnout. Ve finále se smotky rozdrtili a vyčistili (zřejmě od hrubých kousků řapíků) a výsledek připravený ke kouření byl podobný konzistenci "gunpowder" čaje. Takže přece jen to ořechové listí .
Pónijové byli fajnšmekři - kouřili usušené nezralé tabákové tobolky, ty byly ceněny pro jedinečnou chuť, později (zřejmě začátek 20.stol.)je nahradily importované turecké tabáky.
Myslím, že o těch sušených tobolkách jsem něco už zaslechl na táboření od "mistrů kuřáků", tak předpokládám, že to nebyla jen Pónijská specialita.
Pónijové byli fajnšmekři - kouřili usušené nezralé tabákové tobolky, ty byly ceněny pro jedinečnou chuť, později (zřejmě začátek 20.stol.)je nahradily importované turecké tabáky.
Myslím, že o těch sušených tobolkách jsem něco už zaslechl na táboření od "mistrů kuřáků", tak předpokládám, že to nebyla jen Pónijská specialita.
Hehe, to nebyla moje uroda.To Chodi Vodou nekde obchodoval . Nevim co poradit.Delal jsem to presne tak jak jsem rikal a nesplesnivelo to. Jeden rok jsem to take zkousel fermentovat v jogurtovaci. To bylo dost v pohode ponevac ten udrzuje stalou teplotu. Jen bylo obcas treba navlhcit houbu ktera zajistovala vlhkost. Na takove humidory co delaji Amici ja prdim )
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Posvátné používání tabáku
Sice už je to tady starší diskuze, ale v tomhle dokumentu je popsáno i zpracování tabáku
(cca 9 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=acPv1_JrnsA
(cca 9 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=acPv1_JrnsA