Toulce - konstrukce
Toulce - konstrukce
ahoj, potřeboval bych poradit, jak spojit dvojdílný toulec s popruhem a středovou tyčkou ( ta by měla být mezi toulci, ne zašitá). Uvítal bych i třeba nějakou fotku, kde je to upevnění vidět. Nevím jestli se to přišívá k toulci, nebo nějak, někam přivazuje řemínkem....?
Taky by mě zajímalo, jak by měl být popruh dlouhý, jestli to na zádech dosahovalo k bedrům, nebo k trapézu..., nebo jestli bylo na popruhu nějaké štelování? (třeba v zimě, když měli na sobě víc vrstev tak by jim ten popruh bez možného prodloužení musel být těsný...). Děkuju za odpověď.
Taky by mě zajímalo, jak by měl být popruh dlouhý, jestli to na zádech dosahovalo k bedrům, nebo k trapézu..., nebo jestli bylo na popruhu nějaké štelování? (třeba v zimě, když měli na sobě víc vrstev tak by jim ten popruh bez možného prodloužení musel být těsný...). Děkuju za odpověď.
-
- Občasný přispěvatel
Čauec,já jsem dělal toulce tak,že nejprve jsem si protáhl řemínky pouzdrem na šípy(stačí v pěti místech)a přivázal na tyčku.A pak na ty stejný řemínky jsem uvázal i pouzdro na luk.Na tyčku se pak přiváže řemínkem i popruh.Popruh jsem míval dlouhý tak,aby toulec visel vzadu něco málo nad zadkem.Když je potřeba,aby toulec neplandal(při lovu nebo v boji),tak si na popruhu uděláš suk podle potřeby délky a je to.
stejně jsme všichni wašičuni
-
- Občasný přispěvatel
Já tyčku "přišil" řemínkem... řemínek vždy obtočil kolem tyčky, protáhl dírkou v toulci, zase obtočil... takhle asi šestkrát po celé délce toulce.
Synek s tím dělá psí kusy a zatím to takhle drží.
Zkusím najít někde fotku, ale páč nemám digitál, bude to trvat...
Synek s tím dělá psí kusy a zatím to takhle drží.
Zkusím najít někde fotku, ale páč nemám digitál, bude to trvat...
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
Tak, mám dotaz na zkušené.
Loni jsme diskutovali s Watoglápky od kdy se začali používat dvoudílné toulce. Jejich argument, že Bodmer nemá zakreslený ani jeden dvoudílný toulec jsem musel uznat. Nicméně jsem zkusil zapátrat u Catlina a našel jsem i něco málo Millerových skic. U Millera jsem objevil 1x cosi nezřetelného, co by se s trochou dobré vůle dalo nazvat dvoudílný toulec. Catlin zachytil jednodílné a něco málo (a velmi nezřetelně) i dvoudílných toulců. Máte někdo k tomu něco?? Zajímá mne období 1800-1850. Druhá půle století je jasná.
Jen ještě přidám praktický poznatek - pro jízdu na koni je jednodílný toulec úplně k ničemu. Nebo alespoň v té podobě, jakou známe.
Loni jsme diskutovali s Watoglápky od kdy se začali používat dvoudílné toulce. Jejich argument, že Bodmer nemá zakreslený ani jeden dvoudílný toulec jsem musel uznat. Nicméně jsem zkusil zapátrat u Catlina a našel jsem i něco málo Millerových skic. U Millera jsem objevil 1x cosi nezřetelného, co by se s trochou dobré vůle dalo nazvat dvoudílný toulec. Catlin zachytil jednodílné a něco málo (a velmi nezřetelně) i dvoudílných toulců. Máte někdo k tomu něco?? Zajímá mne období 1800-1850. Druhá půle století je jasná.
Jen ještě přidám praktický poznatek - pro jízdu na koni je jednodílný toulec úplně k ničemu. Nebo alespoň v té podobě, jakou známe.
Kurzovy obrazy ( na planich pobyval 1846-1852) zachycuji uz oba typy. Vcil mudruj.Dva hlasy píše:Tak, mám dotaz na zkušené.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
A co je tohle?Dva hlasy píše: Jejich argument, že Bodmer nemá zakreslený ani jeden dvoudílný toulec jsem musel uznat.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _0020v.jpg
IMHO právě 2dílný toulec. Rawhidové kolečko dole na toulci na šípy a futrál na luk jenom dole sešitý jsou typické i pro pozdější toulce. Díval jsem se ještě do knížky a tam píšou v komentáři, že má v koženém pouzdře luk, šípy a pušku. Btw podle knihy jde o Mexkemauastana, náčelníka Atsinů. Podle dalších informací byl medicinmanem a ochráncém posvátné dýmky.
Právě jsem nalezl další, ale jsem líný ho sem dávat. (Pokud bude někdo moc škemrat, tak se obětuju, ale možná ho máte ve fotkách, jenom o tom nevíte.) Je v Bernu, pochází ze Schochovy sbírky, je určený jako Sioux a pochází z období před rokem 1837. Je dvoudílný a vyrobený z vydřích kožešin, oba futrály mají plandáky vyšívané korálky. Před nějakou dobou ta fotka proběhla na PIS2, tuším že to fotil Bill Holm.
Tak mám další, v knize Arts of Diplomacy, krásný kousek se zbírek Lewise a Clarka. Vyrobený z pumy, klasický dvoudílný toulec, ocas je jako ozdobný blemcák potažený suknem a vyšítý pony beads. Je určený jako Upper Missouri River, Mandan či Hidatsa, 1800-1840. Spíše bych tipoval blíže tomu prvnímu datu. Je v něm jilmový luk a hromada šípů.
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Zde je fotoEAGLE-EYE píše:Právě jsem nalezl další, ale jsem líný ho sem dávat. (Pokud bude někdo moc škemrat, tak se obětuju, ale možná ho máte ve fotkách, jenom o tom nevíte.) Je v Bernu, pochází ze Schochovy sbírky, je určený jako Sioux a pochází z období před rokem 1837. Je dvoudílný a vyrobený z vydřích kožešin, oba futrály mají plandáky vyšívané korálky. Před nějakou dobou ta fotka proběhla na PIS2, tuším že to fotil Bill Holm.
OyunkeThanka