Tady záleží na tom, jakou budeš používat metodu. Pokud budeš škrábat chlupy a PV za sucha v rámu, tak opravdu stačí odstranit to nejhorší, nechat doschnout a pak oškrábat ostrou škrabkou na semiš.Siky píše:Rád bych se zeptal na stranu masa. Do jaké míry (těžko vysvětlovat teoreticky, ale přece), do jaké kvality a výsledku čistíte (škrabete) stranu masa. My máme tu zkušennost, že za mokra serveme největší bordel škrabkou a za sucha ostrým nožem kolmo ke kůži doškrabeme zbytek.
Občas se nepovede voškrabat kůži tak, aby byla hlaďoučká jako tvář gentlemana. Předpokládám však, že pokud neděláte kůži na róhajd, tak se s tím asi taky nepatláte?!
Nejde mi moc pod nos dodělávat a dočisťovat kůži vrtačkou se smirkovým papírem nebo bruskou?!?.
Mízdřit v rámu je možné, ale vyplatí se to jenom u větších a těžších kůží, jako např. bizon, nebo velký jelen. U menších kůží bych mízdřil na trámku pořízem. Je to mnohem rychlejší a míň se nadřeš a nemáš problém s tím, že se kůže v rámu povoluje.
Ale samozřejmě, když budeš mízdřit do čista, dáš si záležet, tak budeš mít méně práce se škrabkou.
Na mízdření v rámu je nejlepší škrabka, jaká se používala za Pláních, kulaté ostří a zuby, často se vyráběla ze starých laufů od pušek. Stejně tak škrabka na suché škrábání z jeleního parohu a železného ostří je nepřekonatelná. Nůž nepoužívej na suché škrábání ani omylem.
Kvalitní nářadí je 50% úspěchu. Zbytek jsou zkušenosti a trochu dřina.
Ad bruska apod.: taky jsem to viděl, flexku, vibrační brusku, kotouč ve vrtačce apod. Nevím, jestli to má takový efekt, jak to vypadá. Spíš moc ne. Po koutouči jsou na kůži vždycky vidět ty kulaté tahy, osobně bych takovou kůži nechtěl, ale proti gustu žádný dišputát.