Indiánská kniha mrtvých

Odpovědět
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Indiánská kniha mrtvých

Příspěvek od Eagle-Eye »

Hawran píše:chcel by som vediet vas nazor na knihu petra prochazku - indianska kniha mrtvych.
diky
Námomóhtóhta píše:
chcel by som vediet vas nazor na knihu petra prochazku - indianska kniha mrtvych.
Nic moc a spíš to nic, než to moc, stejně jako jeho druhá kniha - Tanec slunce.
Hawran píše:pred nedavnom som sa pytal na nazor na knihu petra prochazku: indianska kniha mrtvych

precital som si knihu od Browna posvatna dymka (zprava cerneho losa(jelena) o sedmi obradech siouxu oglala), nejake spisy od ohiyesu a nezdalo sa mi zeby bol Prochazka mimo.
mohli by ste mi napisat preco Prochazkova kniha je o nicom?

diky

PS: ak by mal niekto zaujem o knihu J.E. Browna - Posvatna dymka (vydal timotej), mozem poslat mam ju nascanovanu v jpg
II píše:Knihu mrtvých jsem nečetl, ale Tanec Slunce se mi docela líbila. Taky mi dost lidí říkalo, že je o ničem, ale myslím, že místy jsou tam dost dobré momenty. Hlavně se mi líbilo celé to pojetí knihy, jak se snaží vysvětlit pozadí obřadu, aby všichni čtenáři pochopili, že nejde o barbarské sebetrýznění, ale že je v tom daleko daleko víc. Já bych teda Tanec Slunce doporučil (teda jako tu knížku.. vlastně i ten obřad, když budete mít možnost ho vidět)
Áhanátamao'o píše:Tanec slunce od pana Procházky je podle mého názoru velice špatná kniha, zmatená koláž útržků z různých knih, které většinou ani se slunečním tancem, jeho smyslem, funkcí a symbolikou nemají nic společného. Úplně to postrádá logickou, ucelenou strukturu a rozpadá se to na fragmenty myšlenek a zcestných interpretací. Neetické je, že neomaleně opisuje celé odstavce z jiných knih. Kdo má doma knihu Šajeni od Johna Moorea, může si nalistovat úvodní odstavec na str. 179 a srovnat ho s jedním odstavcen na začátku Procházkovy knihy. Takových příkladů z Šajenů je tam víc. Pokud jsou tam dobré momenty, tak to autor nejspíš někde opsal, protože on o lakotské nebo jakékoli jiné indiánské kultuře neví vůbec nic.

To, že není sluneční tanec barbarské sebetrýznění, pochopila i americká vláda, když zrušila zákon, který ho kriminalizoval. To je pro indiány podstatné, a co si o něm myslí Češi, může být indiánům ukradené. Ostatně Procházka stejně k osvětlení problematiky nepřispívá.

No, sluneční tanec docela ujde, ale Grand Canyon byl lepší. Pokud bych mohl opravdu něco doporučit, tak by to byl obřad massaum. Ten musíte vidět! Ti vlci jsou opravdu úžasní! Má to ale jeden háček: ukecat staré Šajeny, aby si ho po osmdesáti letech zvopákli. :D
Wiyaka píše:Necital som ani jednu z knih p. Prochazku, lebo definitivne ma od toho odradil uz len nazov tej prvej - "Indianska kniha mrtvych".
Námomóhtóhta píše:
Áhanátamao'o píše:Tanec slunce od pana Procházky je podle mého názoru velice špatná kniha, zmatená koláž útržků z různých knih, které většinou ani se slunečním tancem, jeho smyslem, funkcí a symbolikou nemají nic společného.
S tím se nedá než souhlasit. Jediné co mne tam opravdu zaujalo jsou rozhovory pana Procházky s Eagle Featherem. Kdyby byla celá kniha jen o těchto rozhovorech byla by velmi dobrá.
Každopádně je ale vidět určitý posun mezi jeho první a druhou knihou. V první si například pravděpodobně psal popisky k ilustracím pan Procházka sám. V druhé téměř všechny převzal z jiných různých knih - hlavně publikací německých muzeí.
Osni Aihat'a píše:
Námomóhtóhta píše:
Áhanátamao'o píše:Tanec slunce od pana Procházky je podle mého názoru velice špatná kniha, zmatená koláž útržků z různých knih, které většinou ani se slunečním tancem, jeho smyslem, funkcí a symbolikou nemají nic společného.
Trošku pozdě jsem si přečetl tento příspěvek, ale přece :-)) Nečetl jsem procházkovu první knihu, už proto, že jsem na ni slyšel jen negativní ohlasy. Tu druhou, o Tanci slunce, jsem si koupil a přečetl už jen z toho hlediska, že tam byly hezké fotografie a že jsem chtěl mít srovnání. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl u Lakotů pomáhat na několika Tancích slunce a tento obřad mě naprosto uchvátil a podle mého názoru je to jedno z nejlepších momentů, co mohou lidé zajímající se o severoamerické Indiány vidět. Velmi nádherný a dojemný obřad. Ale také jde o to nejet na jakýkoliv, třeba "komerční" Tanec slunce, i když možná lépe vidět i to, než nic :-)) Každopádně právě díkiy srovnání s realitou Tanců slunce, se mi tato kniha líbila, byť to byly opisky z mnoha jiných knih, včetně těch fotek. Taky je mi jasené, že Procházkovo povědomí o Indiánech není příliš velké, ale ta kniha prostě měla něco do sebe, zvláště v určitých kapitolách. A na základě toho, co jsmem mohl vidět, se až tak neliší od skutečnosti, smyslu a významu Tance slunce v současnosti. Takže asi se tu bude názor od názoru lišit :-) Přeji všm krásný den!
Odpovědět