Ohen rozdělaný křesáním
-
- Začínající přispěvatel
Ohen rozdělaný křesáním
Ahojky Nevíte někdo zda na planinách místo klasické ocílky na křesání používali něco jiného ? De to supr se zrezavělím plátkem pilky na železo a oranžovohnědým kamenem na povrchu - asi křemen , ale nechci ho půlit protože asi bude vhodný na mlat a bylo by dobré zjistit co lze použít mýsto látkového troudu ?
Dej pozor kam kráčíš !
Odpověď na prvotní otázku zní - ne. Ocílky se začaly používat od první chvíle, kdy jednotlivé kmeny přišly do styku s bílými obchodníky a velice rychle vytačily původní tření dřev. Ocílka se dá sehnat za směšnou cenu když porovnáme kritéria cena/výkon. Není proto důvod vymýšlet nějaké náhražky. Ale když už, tak bych volil spíše ten starý pilník (pozor nově vyráběné pilníky už takto nefungují).
Ten oranžovohnědý kámen bude nejspíš křemen, ale jakýkoliv druh pazourku je vždy lepší. Podle mé zkušenosti se křemen křesáním rychle znehodnocuje.
Ten oranžovohnědý kámen bude nejspíš křemen, ale jakýkoliv druh pazourku je vždy lepší. Podle mé zkušenosti se křemen křesáním rychle znehodnocuje.
Misto troudu z prepalene latky uz dlouho pouzivam tesnici snuru do oken.Je to jakasi bavlnena trubicka uvnitr vycpana "vatou".Pokud si sezenes starou mosaznou hilznu a v miste zapalky ji provrtas a do vznikleho otvoru tu snuru strcis tak ,ze opaleny konec snury vyleze v miste kde je normalne kulka,ziskas naprosto stylovou a hlavne praktickou vec.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
-
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
doufám,že se příliš neoddaluji od tématu křesání, ale co se týče křesání do troudnatce, máte s tím někdo zkušenosti? V jakém stavu to funguje?pokud to není suché, jak se to suší?atd.......
btw. na valašsku se kromě troudnatce používal i ohňovec ohňový, který ovšem není tak častý. A zase otázka: používalo se u indošů?
btw. na valašsku se kromě troudnatce používal i ohňovec ohňový, který ovšem není tak častý. A zase otázka: používalo se u indošů?
- tom
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
na videu jsem shlédl že se křesalo i do naškrabané mozkovky(semiš z masové strany)Rai Maeers (snad sem to napsal správně )naškrábal pazourkem mozkovku na jemnou vatičku a nakřesal do toho jiskry pomocí pazourku a nějakého šutru asi železná ruda či co a ono to tu jiskru chytlo,ale je pravda že se chlapec u toho zapotil ,jinak křesal i do troudnatce ale nevím jestli suchého či mokrého bo americky neumím
na každů sviňu sa někde vaří voda
-
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
U toho troudnatce je potřeba vědět do které části křesat a jak ji zpracovat > dříve se namáčel v kravské moči, pak se vařil, roztloukal,... nikdy jsem to nedělal, tak nevím Ale Inila teď na táboření přišel s vychytávkou > troudnatec prostě přepálit v plechovce jako látku na křesání
Za celé 10-ti denní táboření jsem teď použil bavlněné práchno jen 3x - 2x při reálném rozdělávání ohně a jednou při soutěži v křesání, jinak mi jiskra vždy když jsem potřeboval chytla do uhlíků v ohništi...
Za celé 10-ti denní táboření jsem teď použil bavlněné práchno jen 3x - 2x při reálném rozdělávání ohně a jednou při soutěži v křesání, jinak mi jiskra vždy když jsem potřeboval chytla do uhlíků v ohništi...
- Kopnuty_konem
- Občasný přispěvatel
Tady krese pomoci pazourku a marcasitu (nejaky pribuzny pyritu) monsieur Ginelli:
http://www.ginellames.fr/pages/video/in ... s&s_theme=
ale tezko rict do ceho presne, "amadou" je proste "houba", ktera roste na jasanech nebo bucich.
http://www.ginellames.fr/pages/video/in ... s&s_theme=
ale tezko rict do ceho presne, "amadou" je proste "houba", ktera roste na jasanech nebo bucich.
-
- Začínající přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
Moje prvé pokusy.
http://www.youtube.com/watch?v=SPk5b-xoWg4
http://www.youtube.com/watch?v=SPk5b-xoWg4
-
- Občasný přispěvatel
chtěl bych se optat ohledně článku: http://www.indiani.cz/index.php?a=12&addpost#posts
za prvé? troud,práchno atd. jak je teda co nazývané mám v tom chaos když mě to učil kamarád (hobbysta) říkal tomu do čeho se chytá jiskra troud a to co hoří pro to název neměl já i on používáme koudel a v mém případě i lýkový provaz který nsřežu a pak rozplétám nevím jak jeto dobové.
za druhé? to je asi ta koudel ja bych jí tam připsal jako vhodný troud/práchno
za třetí? k tomu vypálování troudu/práchna... tohle je asi dobrý způsob pro "masové" vyrábění. Já mám malou spotřebu a tak jednoduše krabičku hodím do prostřed ohně. pak bud pockam nez dohoří nebo vyšprtnu klacíkem.
předem díky za odpovědi
za prvé? troud,práchno atd. jak je teda co nazývané mám v tom chaos když mě to učil kamarád (hobbysta) říkal tomu do čeho se chytá jiskra troud a to co hoří pro to název neměl já i on používáme koudel a v mém případě i lýkový provaz který nsřežu a pak rozplétám nevím jak jeto dobové.
za druhé? to je asi ta koudel ja bych jí tam připsal jako vhodný troud/práchno
za třetí? k tomu vypálování troudu/práchna... tohle je asi dobrý způsob pro "masové" vyrábění. Já mám malou spotřebu a tak jednoduše krabičku hodím do prostřed ohně. pak bud pockam nez dohoří nebo vyšprtnu klacíkem.
předem díky za odpovědi
"Den před večerem nechval, meč chval, až ho vyzkoušíš, děvče až se vdá, led až jej přejdeš a pivo až ho ochutnáš."