filip píše:
Jinak autir prispevku pise docela zajimavou teorii o koralkovanych futralech na kopi.Pry je vozily zeny na koni za sedlem jako symbol, ze jejich muz ziskal v boji coup tim, ze takovouto zbran vytrhl nepriteli z rukou (velice ceneny coup u Vran).
Myslim si, ze to tak mohlo byt, a to co rikal Savage, ze to totiz byly jakesi medicinove predmety , asi bude pravda.
vlk píše: co sa tyka futralu na kopiju, tato teoria sa mi nie celkom pozdava, ked vezmeme do uvahy rozsirenie tohoto predmetu v rezervacnom obdobi a rozsirenie bojoveho pouzitia kopije v druhej polovici 19. storocia.
ja osobne si myslim, ze toto puzdro urcite nejakym sposobom symbolicky nahradza realne zbrane, ktore Vrania manzelka svojemu manzelovi niesla pri specialnych prilezitostiach (co bola pre konkretnu manzelku velka pocta), hlavne v neskorsom obdobi, ked v podstate jedinou zbranou bola puska rozneho prevedenia. k tomuto puzdru sa preto mohlo pristupovat z urcitou uctou, ktora prinalezi niecomu tak dolezitemu, ako su zbrane bojovnika, co je za urcitych okolnosti skoro medicinova zalezitost.
ale opat su to len moje domnienky...
filip píše:to: Vlk
OK , ale ta zena na tom piktaku nese za sedlem futral a v ruce ma manzelovo spolkove kopi,takze si myslim ze to zbrane az tak realne nahrazovat ( ve smyslu symbolizovat ) nemuselo.
taky jenom domenky..
vlk píše:asi mas pravdu.
mohlo to teda znamenat, ze manzel v boji ziskal vseobecne nepriatelovu zbran...
vlk píše:ked sa tak nad tym zamyslam, tak sa to az tak nevylucuje, len okrem ineho to zdoraznuje ze jej manzel bol nositel spolkovej kopije...filip píše:to: Vlk
OK , ale ta zena na tom piktaku nese za sedlem futral a v ruce ma manzelovo spolkove kopi,takze si myslim ze to zbrane az tak realne nahrazovat ( ve smyslu symbolizovat ) nemuselo.
taky jenom domenky..
filip píše:To: Vlk
To ano, ale v 70 letech Vrany stale vedly mezikmenove valky ( ne pouze jako zvedove pro US armadu), a urco pouzivaly kopi a jine zbrane.A kdyz ne Vrany , tak jine kmeny ( Lakota) se kterymi bojovali pouzivali kopi velice hojne.A myslim si , ze vytrhnout v primem boji nepriteli z rukou zbran a ziskat tim velice dulezity coup mohlo byt duvodem oslavit a zaznamenat ( a taky ukazovat) tento cin vyrobenim a nosenim pri paradach prave futralu na kopi.
Zajimave by bylo zjistit , jestli se v typi vesely k medicinovym predmetum ( tedy naproti vchodu) nebo proste jenom uvazovaly nekde k liningu. Dost by to mozna napovedelo o jejich ucelu.