Stránka 1 z 2

Sušené mäso

Napsal: stř říj 22, 2008 9:35 am
od Michal
Sem prosím písať všetky rady a skúsenosti ako doma v dnešných podmienkach pripraviť sušené mäso ?

Napsal: stř říj 22, 2008 1:22 pm
od Sapazi
Jde o domácí podmínky ?
tak to potom jednoznačně vede sušička na ovoce, ikdyž je z ní maso příliš suché a lámavé. to se ale spraví když maso vezmeš ven v látkovém pytlíku, nasákne se bude akorát.
Dříve jsem maso sušil doma v plynové troubě,odtud vycházelo maso mnohem chutnější ale bylo to časově náročné a docela nebezpečné- musíš nastavit troubu tak málo aby plamínek sotva hořel a nechat dvířka pootevřený no a pak stačí průvan a zhasne to...
Ale kdo dneska ještě má plynovou troubu, že?
A sušička je za pár šupů :)

Napsal: stř říj 22, 2008 10:12 pm
od Michal
Presne na sušičku na ovocie som myslel.

Máš aj nejaký overený recept ?

Ako dlho to napr. nechať nasolené ?

Napsal: stř říj 22, 2008 10:17 pm
od Witko
nesol to, je to zbytečný, jednak to přebíjí chuť teho sušenýho masa a sušený je to konzervovaný samo o sobě. Btw. indoši to nesolili

Napsal: čtv říj 23, 2008 8:37 am
od Michal
OK takže stáči to len najrajať na tenke milimetrové pásiky, okoreniť podľa chuti a dať sušiť ? Pochopil som to správne ?

Napsal: čtv říj 23, 2008 11:13 am
od Savage
Pokud chces indianske susene maso, nedavej ani koreni. Dochucovadla se pridavala az do smesi rozdrceneho masa a tuku. Tak vznikl znamy pemican. Ale i susene maso samotne bylo hojne uzivano jak k prime spotrebe tak jako surovina napr do polevky.

Napsal: čtv říj 23, 2008 4:52 pm
od Awe
Savage píše:Pokud chces indianske susene maso, nedavej ani koreni
...a pokud si chces pochutnat, korenim nesetri... :lol:

Napsal: sob pro 13, 2008 12:25 pm
od aenoheso
Sapazi píše:Jde o domácí podmínky ?
tak to potom jednoznačně vede sušička na ovoce, ikdyž je z ní maso příliš suché a lámavé. to se ale spraví když maso vezmeš ven v látkovém pytlíku, nasákne se bude akorát.
Dříve jsem maso sušil doma v plynové troubě,odtud vycházelo maso mnohem chutnější ale bylo to časově náročné a docela nebezpečné- musíš nastavit troubu tak málo aby plamínek sotva hořel a nechat dvířka pootevřený no a pak stačí průvan a zhasne to...
Ale kdo dneska ještě má plynovou troubu, že?
A sušička je za pár šupů :)

Snad nejsem jedna z posledních, která vlastní plynovou troubu - právě se chystám sušit, tak snad nebouchnu :roll:

Napsal: pát pro 11, 2009 3:42 am
od alwarez
Recepis na susene maso sezeneme na googlu staci tam naptlouci beef jerky a mame tam plno navodu a jasne i vyhledavac seznamu by to tez mohl najit. Ja pouzivam google .Rozhodne bych si koupil el troubu na vysusovani ---na slunecni troubu je ve stredni Evrope moc slabe Slunce ,ale v Recku by dobre fungovala .....

Napsal: pát pro 11, 2009 9:29 am
od Píta Ominí
Tohle už bych dál neřešil. Jak říkal Sapazi - sušička na ovoce je na to bezva, my ji doma používáme maso je tak usušené perfrktně, i bez jakýhkoliv receptů a koření. Prostě jen maso, nic víc a chutná to skvěle.

Napsal: pát pro 11, 2009 1:23 pm
od Námomóhtóhta
alwarez píše:-na slunecni troubu je ve stredni Evrope moc slabe Slunce .....
Proto se suší větrem. :twisted:

Napsal: pát čer 18, 2010 10:39 am
od Sukawikasa
HAU KÓLA!

Zeptám se opět na banalní otazku :wink:

Jaké maso si mám koupit na vyrobu Jerky? je mi jasne ze jakekoliv 8)
Ale pokud bych chtěl hovězí, tak jaká "část zvířete" je na to nejlepší?
Jestli kýta, hřbet, plecko apod.
Samozřejme bych nerad kupoval svičkovou :D jde mi také trochu o poměr "cena/výkon"...

Díky za rady...

Mějte se krásně!!!

Napsal: pát čer 18, 2010 11:36 am
od Píta Ominí
Já používám většinou zadní hovězí. Ale můžeš použít jakékoliv, které je pěkné, bez tuku a flax, aby se dalo dobře krájet na plátky.

Napsal: ned čer 20, 2010 10:34 am
od Sukawikasa
HAU KÓLA!

Tak sem prave dodelal svoje prvni suseny maso ;-) a je moc dobry...

Koupil sem hovezi plec, nakrajel na platky, nalozil pres noc do koreni a dnes za pouhych 5 hodin ususil. Vubec nechpu jakto ze to bylo tak rychle. Vsude sem se docetl ze to bude aspon 10 hodin.
Kazdopadne si myslim ze je to tim ze sem platky masa "rozklepal" palickou na maso.
Pri krajeni se mi nepovedly uriznout rovnomerne tluste platky a tak sem je "rozmlatil" :D na tenoucke placicky palickou na maso. Dle meho to hodne napomohlo zkratit dobu suseni...
Jinak sem susil v plynove troube na minimum, sul sem vynechal a jako koreni sem pouzil smes koreni na "gyros"(vele doporucuju!)

Mejte se krasne!!!

Napsal: ned čer 20, 2010 6:59 pm
od Píta Ominí
Já suším v sušičce na ovoce za tři hodiny :-)