Lžíce z rohu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Uhmi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 141
Registrován: sob čer 28, 2008 6:17 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Lžíce z rohu

Příspěvek od Uhmi »

Pokoušel sem se vyřezat lžíci z kravskýho rohu, ale hrozně to smrdí..co se s tím dá udělat, aby to nessmrdělo a dalo se s ní jíst???
HOWGH !
Uživatelský avatar
OyunkeThanka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 142
Registrován: úte úno 06, 2007 7:40 am

Re: Lžíce z rohu

Příspěvek od OyunkeThanka »

Uhmi píše:Pokoušel sem se vyřezat lžíci z kravskýho rohu, ale hrozně to smrdí..co se s tím dá udělat, aby to nessmrdělo a dalo se s ní jíst???
Zkus před řezáním roh vařit - změkne. Zápachu se ale ani tak nevyhneš. Neboj, lžička časem vyčichne.
OyunkeThanka
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

Před vyřezáváním z rohu se materiál máčí v octu aby změkl. Troufám si tvrdit že to i odstraní zápach.
Rohovina smrdí když se pálí ( Neřezal si strojově?
Stačí obyč pilka na železo a smrad je tu. chce to pak hodně vokrájet nožem.
No a možná i vyvařit a vyleštit tukem
Uživatelský avatar
Uhmi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 141
Registrován: sob čer 28, 2008 6:17 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uhmi »

Děkuju za rady, roh sem vařil, ale jen chvíli...pak byl chvilu měkej, ale za chvíli stvrdl...smrdět to opravdu začne až když do toho zakrojím...dělal sem to malou ruční pilkou, strojově ne!zkusím to teda ještě víc ořezat nožem...možná, když se to znovu uvaří??? nebo to pořádně umýt jarem?
HOWGH !
Uživatelský avatar
BearWolf
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 52
Registrován: čtv říj 11, 2007 11:57 am

Příspěvek od BearWolf »

Mam kravsky roh, ktory by som chcel pouzivat na pitie, ale ked sa don naleje voda zacne strasne zapachat. Vedel by niekto poradit co s tym? Roh som varil niekolko hodin v soli a mam ho uz asi aj zo 2 roky a nevypachol.

Dakujem
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

Mě přijde, že roh přestal být cítit, když jsem obrousil ty vnější nehezké vrstvy. Pomáhá i kusem skleněného střepu roh brousit, ale pořád stejným směrem, a pak to doladit šmirglem. Když je roh vybroušen do finální podoby a dohladka ošmirglován, použiju pak nejjemnější šmirgl, který je určen k broušení zamokra, roh se pak krásně naleští. A nkonec ho trochu nahřeju nad sporákem a pak do něj vetřu olej, lněný, nebo i obyčejný, zas trochu nahřeju, aby se vsáknul a doleštím hadrrem nebo ubrouskem. Pak to nemsrdí ale voní po oleji. Děcka z toho jí a nikdy jim to ani nepřišlo, nesmrdělo. Co se týče rohu na pití a jak se zbavit pachu z něj po nalití vody, tak s tím zkušenosti nemám, ale když jsem z takového rohu pil u Černonožců po otní chýši, tak to trochu smrdělo taky, kolikrát ani roh nevypadal nějak extrémně krásně, a nikdy nám z toho nikomu nic nebylo :-) Domnívám se, že to tenkrát indiáni moc neřešili také.
Zkusto zevnitř vybrousit kam až se dostaneš šmirglem, a uvidíš.
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
maťo
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 69
Registrován: sob říj 24, 2009 4:38 pm
Bydliště: ďaleký východ

Příspěvek od maťo »

Roh na pitie je dobré vnútri ošetriť včelím voskom (kto nelipne na "hard LH" môže použiť potravinársky lak), lyžicu voskom nie, neviem, ako by to vydržalo horúcu polievku....jedniné, čo pomôže, urobiť ju z hrubého rohu, vybrúsiť a potom vyleštiť do vysokého lesku
Námomóhtóhta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: čtv dub 10, 2008 11:04 am

Příspěvek od Námomóhtóhta »

maťo píše:Roh na pitie je dobré vnútri ošetriť včelím voskom (kto nelipne na "hard LH" môže použiť potravinársky lak),
Ten kdo lpí na LH, tak nemůže použít ani ten vosk. :roll:
Kosovo je Srbsko!
Odpovědět