Arapažský vak
Arapažský vak
http://anthro.amnh.org/anthropology/dat ... 327&site=P
Ahoj mám dotaz ohledně středové části výšivky,jestli je dělaná jako zbytek výšivky podvlékaným stehem,nebo je použita nějaká jiná metoda?Při rozměrech vaku jaké jsou uvedeny na stránce s obrázkem by vycházel poloměr středové části cca na 2 cm což mi příjde dost dlouhé na to aby výšivka byla dost pevná a nekrabatila se.Nejsem odborník na Arapahy tak budu rád za každou reakci
Ahoj mám dotaz ohledně středové části výšivky,jestli je dělaná jako zbytek výšivky podvlékaným stehem,nebo je použita nějaká jiná metoda?Při rozměrech vaku jaké jsou uvedeny na stránce s obrázkem by vycházel poloměr středové části cca na 2 cm což mi příjde dost dlouhé na to aby výšivka byla dost pevná a nekrabatila se.Nejsem odborník na Arapahy tak budu rád za každou reakci
- OyunkeThanka
- Občasný přispěvatel
Re: Arapažský vak
Podle originálu to tak fakt je. Nedělej si s tím starosti. Klidně bych to trochu zmenšil a o milimetr rozšiř ostatní kruhy. Ten milimetr se tam vůbec neprojeví a na deseti kruzích získáš centimetr, který ti "přebývá" uprostřed.
A podvlékaný steh je to určitě.
OyunkeThanka
-
- Občasný přispěvatel
iktome píše:Při rozměrech vaku jaké jsou uvedeny na stránce s obrázkem by vycházel poloměr středové části cca na 2 cm což mi příjde dost dlouhé na to aby výšivka byla dost pevná a nekrabatila se.
V prvé řadě by jsi si asi Iktomí měl uvědomit, že tyto tašky jsou recyklátem výšivky z dětských nosítek. Díky tomu a velké symbolice těchto nosítek nebude tím nejdůležitějším snaha o nekrabatění se, ale snaha o co největší stylizovanost. Tyhle rozety mají napodobovat rozety z týpí a zrovna jedním z rozdílů je zaplnění středové části výšivkou namísto týpiových přívěsků (skalpů, bizoních ocasů atd). To že je ta výšivka tak dlouhá by mohlo představovat snahu o odlišení či odkaz právě na ty přívěšky. Samozřejmě je i tahle část výšivky udělaná perfektně a 2cm steh není, jak vidno, těžké udělat.Dva hlasy píše:Krabatit by se to nemělo, ale při tak dlouhém přehybu bude větší šance, že se to o něco zachytí a poškodí.
Vzhledem k původnímu umístění rozety na vrchní část arapažských nosítek nebude zcela jistě hrozit nějaké poškození od trnů a tak.
Nějaké další arapažská nosítka s těmihle rozetami: nosítka1, nosítka2, nosítka3, nosítka4, nosítka5, nosítka6
Kosovo je Srbsko!
To mě taky napadlo zmenšit středovou část,ale už by to nebylo asi onoOyunkeThanka píše:Podle originálu to tak fakt je. Nedělej si s tím starosti. Klidně bych to trochu zmenšil a o milimetr rozšiř ostatní kruhy. Ten milimetr se tam vůbec neprojeví a na deseti kruzích získáš centimetr, který ti "přebývá" uprostřed.
To Námomóhtóhta:Díky za info o rozetách.Při umístění na nosítka je šance požkození malá,ale v tomto případě použití na tašku je šance zachycení a požkození už dost realná,jestliže tyto tašky ovšem neměli nějaky zvláštní význam a nepoužívaly se jen vyjímečně.
-
- Občasný přispěvatel
To určitě neměly, šlo jen o to využít ozdobu z rozpadlé, zničené, nebo nevyužívané věci....iktome píše: neměli nějaky zvláštní význam a nepoužívaly se jen vyjímečně.
Kosovo je Srbsko!
Zdravím,měl bych dotaz ohledně způsobú vyroby ozdobných přívěsků na tomto vaku a způsobu jakým jsou přišity k samotnému vaku.myslím si,že je to řemínek z jelenice přehlý na polovinu a v místě přehnutí přišitý k vaku.tím vzniknou dva volně vysící řemínky jelenice. v místě svislé omotávky zesílené proužkem surové kůže a potom omotané ostny.Po té dokončeno zbytek omotávky,navlečení spárku a sešití konců řeminků do oblouků.Díky za každou informaci..
-
- Občasný přispěvatel
- Kontaktovat uživatele:
řekl bych že je to tak jak píšešiktome píše:Zdravím,měl bych dotaz ohledně způsobú vyroby ozdobných přívěsků na tomto vaku a způsobu jakým jsou přišity k samotnému vaku.myslím si,že je to řemínek z jelenice přehlý na polovinu a v místě přehnutí přišitý k vaku.tím vzniknou dva volně vysící řemínky jelenice. v místě svislé omotávky zesílené proužkem surové kůže a potom omotané ostny.Po té dokončeno zbytek omotávky,navlečení spárku a sešití konců řeminků do oblouků.Díky za každou informaci..
-
- Občasný přispěvatel