Vaření

Vše o indiánském vaření
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr. :)
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

jinak hada sem zkousel a docela good, taky jako placky na kameni.
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Veen píše:mozna budu vypadat jako totalni blb, ale jak varite fazole? nechal sem je podle navodu 4h macet a pak je varil, ale furt ne a ne zmeknout, dokonce sem nekolikrat musel dolejvat vodu. a jinak co s nima delate dal, nejaky osobni navody na dochuceni, nebo dalsi postup zpracovani. fazole sou supr. :)
Manzelka radi: nesol vodu ve ktere fazole varis, omacku priprav tak , ze osmazis cibuli s utrenym cesnekem, pridej rajcata, feferonky a trochu tymianu a sul. A ja rikam:neni to sice indiansky recept, ale je to mnam.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

no konecne nejakej recept, misto sahodlouhy diskuse o podivnych bramborach :D
Siky
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 100
Registrován: stř úno 07, 2007 11:08 am
Bydliště: Vysočina

Příspěvek od Siky »

Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Siky píše:Stejně tak bez soli se vaří kukuřice, jinak ztvrdne, dokonce se někdy doporučuje přidat do vody ždibec cukru.
No jo, s jatry je to to same a pry je to diky vysokemu obsahu bilkovin ci co.Vite nekdo proc to tak je doopravdy?
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Siky
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 100
Registrován: stř úno 07, 2007 11:08 am
Bydliště: Vysočina

Příspěvek od Siky »

Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje... :wink:
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Siky píše:Proč to tak je to nevím. Nicméně, kdyš Savage píšeš o těch játrech, zakusovali jste se do něčeho syrového, třeba do srdce nepřítele?!?
Nebo syrové maso zpod koňského sedla, aby bylo pěkně měké.
Státní veterinární správa to však nedoporučuje... :wink:
Syrova jatra jsem jedl a neni to spatne, musi byt vsak tepla jinak to neni nic moc.
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
wičaša hayčaša
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 73
Registrován: pát úno 23, 2007 12:42 pm

Příspěvek od wičaša hayčaša »

Sapazi píše:
A ted to hlavní- zahod pánvičku a olej! ccccccccccchutnou placku co dlouho vydrží upečeš nasucho na plátu z kamen, kusu železa nebo placatým šutru. Myslím že toto je i dobový postup. Placky musí být slaboučké, tak půl cm např. vyválené flaškou na prkýnku.Pečeš sotva minutu

Anebo si kup v Albertu Libanonský chleba, je to skoro ono :)

Dobrý placky se poznají tak, že se po nich zapráší. Na dva prsty tlustý sádlem nacucaný podle mě do týpí nepatří- měli snad Indusové Lukanu nebo sádlo?
Možná pozdě,ale přeci:ještě ti poradím jedno oldschool řešení,placky můžeš udělat přímo na "žhavíkách".Ohen rozfajruješ a jak dohoří,tak na žhavým uděláš výborný placky.Žhavíky je potřeba průběžně rozfoukávat perutí.Přeji štastnou a veselou dobrou chut :wink:
stejně jsme všichni wašičuni
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

jj, laska ide cez zaludok! :D
je ľahké byť odvážny z diaľky...
alwarez
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 7
Registrován: stř pro 09, 2009 7:46 pm

Příspěvek od alwarez »

Lesni indiani prezivali na zaludech,nebot se divali na duby jako my se divame na psenicna pole. Zalud se vyloupne ze skorapky a jadro se hodi do vody ,voda se potom vari az je uplne hneda potom se vyleje a proces se opakuje asi 4krat az zalud ztrati svoji horkou chut a potom se necha ususit .Muze se jist jako napr listkovy orech ,nebo se drtil na mouku a dostavame mouku na placky.
Awe
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: ned úno 11, 2007 7:32 pm
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awe »

žaludy se jedly - většinou ve formě kaše.... ale tvrdit že by na nich přežívali a koukali na ně jak na pšeničná pole, když většina SV indiánů měla vlastní druhy obilnin tvořící zásadní část jejich subsistence, je mimo mísu...
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 151
Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
Bydliště: Pečky, Kolín

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Zkusím se vrátit k tématu. Pamatuji si, že jsem viděl na fotce chřestidlo z patizonu. Teď tu fotku nemůžu dohledat, ale mám pocit že chlapík, co to měl v ruce byl identifikovaný jako mescalero, nebo jiný jižan :-)
Otázka zní, myslíte, že native sušili patizony stejně jako tykve a dýně? Sušit patizon lze (mám vyzkoušeno), jak se chová po nabobtnání a rozvaření třeba v polívce ještě nevím, ale předpokládám, že by měl mít podobné vlastnosti jako tykev.
Narazil někdo z Vás na použití patizonu? Já kromě té fotky ne, ale od kurzu vaření mi vrtá hlavou, proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin, když tam je dýně a tykev :-) Zvláště, když patizon je součástí skupiny tykvovitých rostlin... Předem díky za příspěvky k tématu :wink:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Awe
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: ned úno 11, 2007 7:32 pm
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awe »

Métá?xestse Ohnéssese píše:proč ho nepřidat na "seznam stylových" potravin
...protože se to nedá žrát :twisted:

Sorry za OT, ale nedalo mi to :wink:
Odpovědět