Vaření

Vše o indiánském vaření
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Vaření

Příspěvek od Veen »

Cau. Hele napadlo me ze by tohle tema mohlo bejt dost uzitecny, ale nevedel sem kam ho zaradit. Kdyby mel nekdo nejakej fajn, jednoduchej recept tak sem s nim. Ja bouzel zatim nic moc nezkusil, jenom susim maso.
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 151
Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
Bydliště: Pečky, Kolín

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Notoricky známá a dobrá kuchařka je na www.indiancorral.cz
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 151
Registrován: stř úno 14, 2007 12:43 pm
Bydliště: Pečky, Kolín

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Mě by zajímalo složení pemicanu... Máte nějaké vyzkoušené a "chutné" kombinace?
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

prosim, muzete nekdo poradit. jak ukuchtit co mozna nejjednodusi pecivo na taboreni, z co nejmin surovin (treba nejaky chlebovy placky). co treba peceni na kameni?
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

kamarád mi tvrdil,že dělává kukuřičné placky.Vozí prý kukuřičný šrot,ten na fleku míchá s vodou a peče na kameňu.A prý to aji jí.
na každů sviňu sa někde vaří voda
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

jenom micha s vodou?.........je tvuj kamos clovek zejo 8)
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 90
Registrován: úte úno 06, 2007 10:27 am

Příspěvek od Dano »

neviem, mne sa teda placky len z kukuricneho srotu nedali urobit, aby sa to zlepilo na placku tak som tam vzdy musel dat aj "obycajnu" muku....
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

abych to napravil nenosí sebou šrot,ale celou kukuřici kterou pak drtí(zřejmně na kamení).Jak jsem koupil tak prodávám.
Jestli je kámoš člověk,myslím že jo.

Tvrdil že to byla
z nouze ctnost.
Ale myslím že Veenredovi by to mohlo stačit,je to skromný člověk :D :evil: :evil: :D
na každů sviňu sa někde vaří voda
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

ano ano, to rozhodne je. ..........ma jeste nekdo nejakej super napad? (neco jedlejsiho pleas) :wink:
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

Placek se dá udělat plno druhů- i ty kukuřicový pokud je umíš udělat jsou dost jedlý- teda pokud nejseš z těch co mají chleba jen na utírání mastných prstů.
Pěkně propečený placky( mouka voda prášek do pečiva sůl a máš-li vejce nebo mlíko) vydrží týden, nejlepší jsou druhý den.Skladovat zabalený v plátně.
A ted to hlavní- zahod pánvičku a olej! ccccccccccchutnou placku co dlouho vydrží upečeš nasucho na plátu z kamen, kusu železa nebo placatým šutru. Myslím že toto je i dobový postup. Placky musí být slaboučké, tak půl cm např. vyválené flaškou na prkýnku.Pečeš sotva minutu

Anebo si kup v Albertu Libanonský chleba, je to skoro ono :)

Dobrý placky se poznají tak, že se po nich zapráší. Na dva prsty tlustý sádlem nacucaný podle mě do týpí nepatří- měli snad Indusové Lukanu nebo sádlo?
Uživatelský avatar
vlk
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 305
Registrován: stř bře 28, 2007 11:41 am
Bydliště: Slovensko/Prešov

Příspěvek od vlk »

na planach mali "sadlo" z bizonov (teda skor loj). v knihe Pretty Shield samotna indianka casto spomina tuk z chrbta bizona a pise o nom stale, ked sa chce zmienit, ako dobre im bolo. myslim ze to pchali do vsetkeho, do coho sa dalo, kedze tuk je energeticka bomba.
co sa tyka receptov, zaujima ma kniha: A Taste of Heritage: Crow Indian Recipes and Herbal Medicines, ale asi ju nikto nema, co? popis na amazon.com vyzera celkom dobre...
Dva hlasy
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 246
Registrován: pon úno 12, 2007 5:50 pm

Příspěvek od Dva hlasy »

vlk píše: zaujima ma kniha: A Taste of Heritage: Crow Indian Recipes and Herbal Medicines, ale asi ju nikto nema, co? popis na amazon.com vyzera celkom dobre...
Mohl bych Ti poskytnout:
Uses of Plants by the Indians of the Missouri River Region

Mám objednáno, ale zatím to někde vázne s doručováním.
Veen
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 30
Registrován: ned úno 11, 2007 10:04 am

Příspěvek od Veen »

Pěkně propečený placky( mouka voda prášek do pečiva sůl a máš-li vejce nebo mlíko) vydrží týden, nejlepší jsou druhý den.Skladovat zabalený v plátně.

a co pomery? potreboval bych to napsat jak pro slabomyslnyho :oops:
Uživatelský avatar
tom
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 348
Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

skus to přimněřeně,přimněřeně
na každů sviňu sa někde vaří voda
Ogen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 85
Registrován: úte úno 06, 2007 9:56 pm

Příspěvek od Ogen »

Veen píše:ano ano, to rozhodne je. ..........ma jeste nekdo nejakej super napad? (neco jedlejsiho pleas) :wink:
Co např. fazole (i na AMNH je ukazují a ještě jiné bobule)) s "bizoní" slaninou a když uvařené fazole rozmačkáš, je to něco jako chleba-mňamky, nedám na ně dopustit, můžu je každý den. Nebo rýži, brambory, další pochutiny brusinky, rozinky. Něco napsal i K. May, to jen na okraj.
Ogen
Odpovědět