epidemie neštovic 1837

Fórum Vran
Odpovědět
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

epidemie neštovic 1837

Příspěvek od Eagle-Eye »

Chtěl jsem se zeptat na tohle: v roce 1837 postihla hornomissourské kmeny epidemie neštovic, která je zdecimovala. Například u Mandanů zemřelo asi 15 lidí ze 16, což znamenalo prakticky konec existence kmene. Podobná situace nastala u Hidatsů.

To co mě zajímá je, jak to ovlivnilo Vrány. Taylor píše, že hidatské a mandanské vesnice byly hlavním zdrojem bělošského zboží pro Vrány. Navíc byli Mandani a Hidatskové prakticky jediným dostupným spojencem Vran. Otázky tedy zní:

-odkud braly Vrány evropské zboží po zániku hornomissourských vesnic?

-kdo převzal po Mandanech a Hidatsech zajetý byznys?

-co dělaly zbytky Mandanů a Hidatsů pro přečkání epidemie neštovic v r. 1837?
Martin Hill
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 87
Registrován: úte zář 29, 2009 4:15 pm

Příspěvek od Martin Hill »

odpověd na třetí otazku mš zde: Později se kvůli neštovicím, Lakotům a Assiniboinům přestěhovali na sever k řece Knife, kde poblíž žili Arikarové. Zde založili už jen dvě vesnice: Metutanke a Raptani, kde je také navštívil Lewis a Clark.

Samotné epidemie měli na Mandany katastrofální vliv. Lidé umírali takovou rychlostí, že je neměl ani kdo pohřbívat. Mnozí raději spáchali sebevraždu, než aby se trápili. Zemřela většina náčelníků, svatých mužů a strážců tradic, čímž se rozpadla nábožensko společenská struktura kmene. Nakonec zůstalo Mandanů pouze asi sto dvacet! Jejich sousedé Hidatsové a Arikarové se nemoci bránili tak, že se rozptýlili do malých tlup, ale Manganové se naopak semkli a dílo zkázy bylo dovršeno. Populaci národa později oživili sňatky s Arikary.


V roce 1845 opustili Knife River Hidatsové a část Mandanů odešla s nimi. Přestěhovali se k obchodnímu středisku Berthold. V roce 1860 zde byla pro Mandany, Hidatsy a Arikary zřízená rezervace.


z http://www.nahkohe.estranky.cz/clanky/mandani/mandani
Uživatelský avatar
Savage
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 465
Registrován: ned úno 04, 2007 2:58 pm

Příspěvek od Savage »

Trochu hokej v časové ose.Těžko by je navštívil L a C po epidemii v roce 37 když naši dva oblíbenci se v tomto kraji potloukali na podzim roku 04- jaro 05.Avšak po této největší epidemii se ale opravdu zbytky Mandanů odebrali kolem roku 45 severněji kde založili vesnici Like-a-Fishhook. Co je však mnohem zajímavější: před Mandany obchod na Missouri řídil národ Missouria/Jiwere-Nutachi který však neustálými boji s Osagy téměř zmizel a v době Catlinovy návštěvy jeho zbytky přežívaly s Oty (Otoy? kurňa jak se to skloňuje?).
*****A má ryba vodotěsnou p.del?*****
Odpovědět