jak žijí severoameričtí indiáni dnes???

Pokec o všem možném i mimo Indiány
Odpovědět
Markéta
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 1
Registrován: ned úno 21, 2010 10:57 pm

jak žijí severoameričtí indiáni dnes???

Příspěvek od Markéta »

ahoj
mohl by ste mi někdo prosím přiblížit, jak je to v současnosti se státní podporou vyplácenou severoamerickým indiánům v rezervacích?? dává se jednotlivcům nebo jen hromadně na provoz rezervace???
a indiáni co žijí mimo rezervace asi tuto podporu nedostávají, ne?
potřebovala bych to vědět, protože píšu o indiánech bakalářskou práci
pokud mi někdo odpovíte, předem děkuji, hodí se mi jakýkoliv zajímavý poznatek o současných domorodcích
a jak se indiánská mládež staví k oživování tradic, zvyků, jazyka??
a hlavně jak se v současnosti staví bílí Američané k původním obyvatelům?
opravdu se jejich pohled na indiány změnil k lepšímu?
děkuji za jakékoliv postřehy kohokoliv z vás co jste v Americe byli nebo o tom hodně víte...
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

Kdo píše bakalářskou práci o Indiánech, měl by vědět aspon něco pro začátek.... Tak se neptej aspon tak naráz na všechno. Tady se dozvíš hodně, jen se trochu rozkoukat a oslovit správný lidi
Uživatelský avatar
Píta Ominí
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 373
Registrován: pon úno 05, 2007 8:44 pm
Bydliště: Přílepy (u Holešova)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Píta Ominí »

Hlvěn je to, jak jsem ti ti odpovídal na SZ. Na odepisování by to bylo příliš na dlouho a odpovědi na některé otázky by vyžadovali sociologický průzkum, aby mělui nějakou výkladovou hodnotu a nebyxlo to stylem "jedna paní povídala". Průzkum na místě se značným vzorkem populace - apak - rozdíl, jak se na indiány dívají běloši, bude jistě jiný u bílých, co žijí v okolí rezervace nebi v ní, a lidí, co žijí úplně mimo, kde znají indiány jen z televize. Takže by to muselo být kolik lidí z které oblasti atd., a podobně jeto i s dalšími otázkami. A pak další věc- k čemu by měla práce posloužit. Pomůžu, jak budu nejvíc moct, ale za kvalitu práce neručím :-)
LBH - Sedící Býk : Custer 1:0
Námomóhtóhta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: čtv dub 10, 2008 11:04 am

Příspěvek od Námomóhtóhta »

Pokud vím tak příjmy se liší rezervace od rezervace. Takže bude asi potřeba upřesnit které etnikum tě zajímá a případně i která rezervace daného etnika.
Vždy bude asi záležet na konkrétní smlouvě mezi státní vládou (mimochodem v SA jsou celkem 3 státy!) a daným etnikem, asi i na způsobu správy nad rezervací - zda došlo k rozparcelování nebo ne, zda se v rezervaci něco těží atd...
O něčem takovém jako je "státní" podpora komukoliv za to že pobývá v některé z rezervací jsem doposud neslyšel.
Kosovo je Srbsko!
Uživatelský avatar
JCC
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 50
Registrován: pon říj 08, 2007 4:21 pm
Bydliště: Šumperk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JCC »

Už jsem to četl ráno, ale nějak jsem nevěděl, co mám k tomu napsat. Velkou pravdu má Sapazi s tím, že se ptáš na hrozně moc věcí, ale taky jsem byl hrr. když jsem začal sbírat prvotiny a snad občas se mi to ještě podaří... To, co napsal Píta je taky z velké části relevantní, a k tomu já přidám jeden předpoklad, který se týká termínu odevzdání práce, tzn. doufám, že tu práci odevzdáváš až příští rok, protože pokud to celé šiješ tzv. horkou jehlou, mám strach, aby nedošlo, jakože je to v tom případě celkem nevyhnutelné, k tomu, že bude celá práce, byť za pomoci lidí, kteří ve státech a rezervacích byli, tak vzdálena od pravdy, jako jsou vzdáleny kořeny našich kultur. Promysli to... Jinak pokud to budeš odevzdávat až příští rok, máš poměrně dost času nasbírat dostatečný počet průměrně kvalitních informací, aby byla ta práce alespoň k něčemu. Omlouvám se za ten negativizmus, určitě je fajn, že se lidé zajímají o to, jak jsou na tom Natives dnes, ale obávám se, že to nezatáhne jen povídání českých hobbystů, ač bych řek, že jsou to lidé povolaní. Zase se vrátím k Pítovi, protože víceméně reaguji a doplňuji jeho příspěvek. Pokud nemáš problém s angličtinou, můžu poslat odkaz na weby, kde by to mohlo být, ale nezaručuju, že tam něco najdeš, víc bohužel nemůžu, protože o této problematice nic nevím...

Ještě pár tipů:
Tak teď hlavu vzhůru, udělej si osnovu, co chceš vědět, a postupně se ptej, či hledej v diskusi, myslím, že se tu něco sem tam mihlo, pamatuji-li se. Bude to oříšek, přeju tedy hodně zdaru :)


Jestli tu moc kecám, tak mě smažte ;)
*****Don't eat yellow snow...*****
hanes
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 94
Registrován: úte bře 18, 2008 5:31 pm

Příspěvek od hanes »

Mažu Tě! :-)
maťo
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 69
Registrován: sob říj 24, 2009 4:38 pm
Bydliště: ďaleký východ

Příspěvek od maťo »

No nič v zlom...ale vybrala si si tému, ktorá vydá na niekoľko kníh, nie len na bakalársku prácu....skús sa obrátiť na úrady USA s prosbou o info, alebo na veľvyslanectvo...ale neviem, či nejaké informácie dostaneš, američania o tom neradi hovoria...
Okrem nejakej "podpory" ale majú viacero výhod v rámci tzv. "pozitívnej diskriminácie", presné znenie Ti neviem odcitovať, ale existuje zákon, podľa ktorého sú výrobky, resp. produkty pôvodných američanov oslobodené od niektorých daní a poplatkov....
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Moje zkušenost s laickým pohledem na indiánské rezervace je taková, že si spousta lidí myslí, že rezervace byly něco jako koncentrační tábory, s ostnatými dráty a střílnami s kulometnými hnízdy, které hlídala armáda. Indiáni tam byli nahnání pomocí bajonetů.

Leforge popisuje stavbu první vraní agentury, kde byl čas od času zaměstnán. Bylo to pár budov z kuláčů, jeden kostel, několik úředníků, doktor a pastor. Vrány tam chodily pro proviant, na pokec a tak. Dva až třikrát týdně se tam dělaly společenské tancovačky, mimo jiné tam bílé ženy učily Vraní ženy a dívky bělošským tancům.
Vrány také rády chodily do kostela, sice nerozuměly ani slovo, ale líbil se jim ten zpěv. Doktor občas vyrazil do tábora prohlédnout novorozence a tak.
Je dost možné, že u Šajenů a Lakotů a dalších kmenů to bylo jiné, protože šlo o nepřátelské kmeny, ale podle toho co jsem četl o Vranách to byl samý kamarádšoft.
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

maťo píše:No nič v zlom...ale vybrala si si tému, ktorá vydá na niekoľko kníh, nie len na bakalársku prácu....
takto bych to neřekl, ono se dá napsat několik knih o jakémkoliv tématu a většinou si studenti vybírají takto obsáhlá témata právě proto že těch "niekoľko kníh" prostudují a z toho pak práci poskládají.
Výběr tématu není špatný, nehodně je jen položený dotaz- příliš široký záběr na to aby se dalo odpovědět v přízpěvku. Chtělo by to trochu se o problematiku a zajímat , něco pročíst a pak pátrat . Pátrání rozděl na jednotlivé kapitoly. Tradice, dotace a postoj bílých k indiánům jsou dost rozdílné témata.
nahkoxhaáhketa
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 128
Registrován: pon dub 28, 2008 6:14 am
Bydliště: RK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nahkoxhaáhketa »

v knize šajeni od Moora je tomuto tématu věnovány asi dvě kapitoly. Zkus to pročíst alespoň trochu by ti to mohlo pomoct
Odpovědět