hovězí močák
hovězí močák
ahoj, pravděpodobně se mě podaří sehnat močový měchýř z krávy, ale bude to surový, čerstvě vypreparovaný močák, poraďte mě prosím co s ním mám udělat, aby šel používat, třeba na vodu. Dík.
- tom
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 348
- Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
- Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
- Kontaktovat uživatele:
no já jsem močáky obracel a drhl kartáčkem,protože šli dost cítit močí
ale nejdříve z toho asi budeš muset odřezat všechen lůj,ale opatrně,protože u hrdla močáku jsou takové dvě žilky které nesmíš odřezat,ty se musí podvázat před nafouknutím.
Ale pokud to chceš na vodu tak je hloupost to sušit a nafukovat,protože by jsi to při nabrání vody stejně znova rozmočil,doporučil bych to uchovávat v mrazáku.
pokud ho přeci jen budeš chtít použít na něco jiného a usušit,tak je dobré ho pak měkčit třením v rukách
ale nejdříve z toho asi budeš muset odřezat všechen lůj,ale opatrně,protože u hrdla močáku jsou takové dvě žilky které nesmíš odřezat,ty se musí podvázat před nafouknutím.
Ale pokud to chceš na vodu tak je hloupost to sušit a nafukovat,protože by jsi to při nabrání vody stejně znova rozmočil,doporučil bych to uchovávat v mrazáku.
pokud ho přeci jen budeš chtít použít na něco jiného a usušit,tak je dobré ho pak měkčit třením v rukách
na každů sviňu sa někde vaří voda
-
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 220
- Registrován: čtv dub 10, 2008 11:04 am
Pokud to chceš na vodu tak to nenapouštěj tukem ani nemuchlej v ruce.
Stačí uříznout hrdlo a všít tam obroučku a teprve pak to klidně nechat uschnout. Při používání se ti to pak už rozmočí a roztáhne se. Asi bych ho ale také vypral, a případně ořezal od loje jak popisuje Tom. Jen bych na to nešel s tím kartáčem, aby se ti náhodou trochu neprodřel, to by pak asi tekl.
Pokud to chceš na pytlík, schránku na ostny, nebo tak něco, tak se řiď tím co ti napsal Savage.
Stačí uříznout hrdlo a všít tam obroučku a teprve pak to klidně nechat uschnout. Při používání se ti to pak už rozmočí a roztáhne se. Asi bych ho ale také vypral, a případně ořezal od loje jak popisuje Tom. Jen bych na to nešel s tím kartáčem, aby se ti náhodou trochu neprodřel, to by pak asi tekl.
Pokud to chceš na pytlík, schránku na ostny, nebo tak něco, tak se řiď tím co ti napsal Savage.
Kosovo je Srbsko!
- tom
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 348
- Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
- Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
- Kontaktovat uživatele:
jinak kdysi ještě jak jsem dělával zabíjačky tak se praly vepřové tlusté střeva na jelita a aby stratily zápach tak se drhli ve studené vodě z trochou octa na jemno posekané cibule(nebo možná lepší pomletou)a trochou soli a hnětlo se to v tom roztoku rukou a vyměňovala se voda asi tak 4 x až 6 x ten nálev se použil na dvě praní,pak už jen ocet,voda,sůl
na každů sviňu sa někde vaří voda
ahoj, o vik. sem dělal ten močák, snažil jsem se o pytlík, čili jsem ho tedy ořezal od loje vysušil a promastil z vnější str. sadlem.
Na močáku mě však zůstali kousky loje, takové šňůrky které po vysušení ztvrdly. Zkoušel jsem je pak sloupnout což místy šlo, ale zároveň s nimi beru i jakousi tenoučkou blanku, kterou je obalen. Taky je ten močák protkán červenými žilkami, ty trochu mizí při sloupávání té blanky.
Já teď nevím: 1. jestli se mám při odřezávání toho loje snažit sundat i ty kousky, které mě na něm při tom prvním, opatrném ořezávání zůstaly 2. zda je dobře, že z toho sloupávám tu blanku, 3. jak se zbavit těch červených žilek (na už vyčiněných močákách sem je neviděl).
Jo a Tome, k čemu jsou ty dvě žily u hrdla, proč by se neměli přeříznout. Já tam něco podobného našel, ale bylo to tam i z kousky masa a pak to začalo i trochu smrdět nevěděl jsem co s nima, tak jsem je přece jen odříz...., tím se vlastně zvětšil i vstup do hrdla.
Kdyby jste mě k tomu mohli něco říct, byl bych rád. Děkuju
P.S. čekal jsem, že ten močák bude cítit močovinou, ale nečpěl ani trošku...
Na močáku mě však zůstali kousky loje, takové šňůrky které po vysušení ztvrdly. Zkoušel jsem je pak sloupnout což místy šlo, ale zároveň s nimi beru i jakousi tenoučkou blanku, kterou je obalen. Taky je ten močák protkán červenými žilkami, ty trochu mizí při sloupávání té blanky.
Já teď nevím: 1. jestli se mám při odřezávání toho loje snažit sundat i ty kousky, které mě na něm při tom prvním, opatrném ořezávání zůstaly 2. zda je dobře, že z toho sloupávám tu blanku, 3. jak se zbavit těch červených žilek (na už vyčiněných močákách sem je neviděl).
Jo a Tome, k čemu jsou ty dvě žily u hrdla, proč by se neměli přeříznout. Já tam něco podobného našel, ale bylo to tam i z kousky masa a pak to začalo i trochu smrdět nevěděl jsem co s nima, tak jsem je přece jen odříz...., tím se vlastně zvětšil i vstup do hrdla.
Kdyby jste mě k tomu mohli něco říct, byl bych rád. Děkuju
P.S. čekal jsem, že ten močák bude cítit močovinou, ale nečpěl ani trošku...
- tom
- Občasný přispěvatel
- Příspěvky: 348
- Registrován: stř úno 14, 2007 10:42 am
- Bydliště: Hůrka-Jeseník nad Odrou
- Kontaktovat uživatele:
:Dty žilky tam nechávám kvůliva velikosti při sušení,to si pak každý zakrátí jak potřebuje,hlavně ty močáky neloupej na sucho,nebo si tam naděláš díry,a ty žilky by měli zmizet po vyměkčeníZdenek píše:ahoj, o vik. sem dělal ten močák, snažil jsem se o pytlík, čili jsem ho tedy ořezal od loje vysušil a promastil z vnější str. sadlem.
Na močáku mě však zůstali kousky loje, takové šňůrky které po vysušení ztvrdly. Zkoušel jsem je pak sloupnout což místy šlo, ale zároveň s nimi beru i jakousi tenoučkou blanku, kterou je obalen. Taky je ten močák protkán červenými žilkami, ty trochu mizí při sloupávání té blanky.
Já teď nevím: 1. jestli se mám při odřezávání toho loje snažit sundat i ty kousky, které mě na něm při tom prvním, opatrném ořezávání zůstaly 2. zda je dobře, že z toho sloupávám tu blanku, 3. jak se zbavit těch červených žilek (na už vyčiněných močákách sem je neviděl).
Jo a Tome, k čemu jsou ty dvě žily u hrdla, proč by se neměli přeříznout. Já tam něco podobného našel, ale bylo to tam i z kousky masa a pak to začalo i trochu smrdět nevěděl jsem co s nima, tak jsem je přece jen odříz...., tím se vlastně zvětšil i vstup do hrdla. já vycházel z toho že ho chceš nafouknout co nevětší to znamená zachovat tam toho co nejvíce,semozřejmě že si to po usušení ořízneš ale kvůli velikosti je lepší nafukovat komplet,jestli můžu radit tak ho neloupej nebo si do něj naděláš díry,jo to odlojování se nesmí ošidit jinak ty žilky jsou vlastně močové cesty z ledvin.červené žilky z toho nedostaneš,ale při měkčení by se měli skoro vytratit
Kdyby jste mě k tomu mohli něco říct, byl bych rád. Děkuju
P.S. čekal jsem, že ten močák bude cítit močovinou, ale nečpěl ani trošku...
na každů sviňu sa někde vaří voda