Zpracování šlachy na šití

Tření dřev, křesání ocílkou, štípání pazourku, výroba klihu, barvení pigmenty ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 44
Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am

Zpracování šlachy na šití

Příspěvek od Sukawikasa »

HAU KÓLA!
Mám na vás dotaz. Potřeboval bych poradit se zpracováním šlachy před použitím k šití. Nikde jsem nenalezl technologicky postup a nejsem si jist s tim co jsem "vymyslel".

Zajíma mne zda mam šlachu "rozklepat", rozčesat, namočit a splest, podobne jako pri vyrobe tetivy k luku. Nebo zda to ma jine zakonitosti ci je v mem "technologickem postupu" nejaka chyba a mel bych jednotlive kroky nejak zprehazet ci je uplne vynechat.

Děkuji za odpoved.

Mejte se krásně!!!
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Tady je část starého článku, který jsem kdysi napsal


Pokud si šlachu koupíte nebo ji získáte jakýmkoliv jiným způsobem, bude pravděpodobně surová a tuhá, jak byla vyndána ze zvířete. V některých případech na sobě bude mít zbytky masa, blan a tuku. V takovém případě ji budete muset co nejlépe očistit, abyste získali pouze čistou, surovou šlachu. Surová šlacha je velmi tuhá a vy ji budete muset změkčit. Ideálně se na to hodí těžký kulatý kámen, podobný, jakým se vybouchává surová kůže, aby zbělala. Kámen by neměl mít hrany, abyste nepřerazili vlákna ve šlaše. Položte šlachu na pevnou podložku, na plochý kámen, nebo na kovadlinu a podobně a tlučte kamenem do šlachy po celé její délce. Nevynechejte žádné místo. Šlacha by měla na místech dopadu kamene světlat, až do bílé barvy. Pokud šlachu dostatečně roztlučete, začne se sama rozpadat a dělit na jednotlivá vlákna. Ty můžete začít oddělovat od sebe, čímž získáte užší prameny šlachy. Tyto můžete opět změkčit bušením kamene, nebo je můžete kroutit v prstech a dosáhnout tak dalšího změkčení.

Šicí a vyšívací vlákna

Tak, šlachu máte rozdělenou do několika pramenů a můžřete začít vytvářet jednotlivá vlákna. Vezměte pramen šlachy a rozdělte jej na polovinu. POZOR: Při dělení šlachy na menší prameny se VŽDY držte následující zásady!!! Dělte vždy od středu směrem k oběma krajům, nikdy ne od kraje ke kraji. Tím zajistíte, že se pramen oddělí po celé délce šlachy. V opačném případě můžete získat podstatně kratší pramen, jelikož při postupu od kraje se může pramen oddělit třeba v polovině délky šlachy místo toho, aby se oddělil až na druhém konci a výsledkem je krátky a nepoužitelný pramen. Prameny dělte tak dlouho, až se dostanete na vlákno požadované síly. Pamatujte si, že vlákno na vyšívání by mělo být silné asi jako nit, na sešívání o něco silnější. Sešívací vlákna by měla být tak pevná, že byste je neměli přetrhnout ani když použijete co největší sílu.


Zvlhčení a stočení

Jestliže máto vlakno oddělené, práce ještě nekončí. Je potřeba jej totiž navlhčit a smotat. Všimněte si, že každé vlákno vytváří jakýsi „smrkový stromeček“, jinými slovy, obsahuje otřepy, které jdou zpravidla jedním směrem. Tento směr je třeba si uvědomit a šít nebo vyšívat šlachou po směru otřepových vlákýnek. Tyto vlákna plsobí jako jakési „protiháčky“ a kdybyste vyšívali proti nim, šlacha by se vám pravděpodobně přetrhla. Jesliže ale použijete správný směr, otřepy budou působit tak, že se šlacha nebude povolovat a“zakousne“ se do jelenice. Aby vlákno nevypadalo roztřepeně, je třeba jej stočit. Navlhčete šlachu (nejlépe v ústech) a stočte ji jedním směrem prsty tak, abyste otřepová vlákna zamotali do hlavního vlákna. Dobře se to dělá válenám vlákna na stehně pomocí dlaně. Zdůrazňuji, že je třeba šlachu stáčet pouze jedním směrem.


Šití a vyšívání
Ideální je začít šít nebo vyšívat vláknem, pokud je ještě vlhké a vláčné. Lépe se s ním pracuje a navíc, poté, co uschne se smrští a stáhne stehy ještě silněji. Ovšem není to nutné, můžete šlachové vlákno použít i poté, co ztuhne. Nebude sice tak vláčné jako nit a tak trochu bude přípomínat jemný drátek, ale to není na škodu. Můžete si tedy udělat do zásoby více vláken a pak je postupně použít, abyste nemuseli motat šlachu po každých několika stezích.
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Ještě jeden postřeh: kvalita šlachy se liší podle původu (hovězí, vysoká, bizon), ale zejména kus od kusu. Tyto rozdíly mohou být enormní. Jsou šlachy, které se dělí samy a bez problému a jiné, které se trhají a nestojí za nic.

Záleží, na co kápnete. Bojovat s nějakou mrchou je ztráta času a je lepší ji vyhodit. Je to o nervy. Naopak dělat s nějakou luxusní šlachou je potěšení.

Znám lidi, co odmítají mít cokoliv se šlachou jenom proto, že se v životě setkali s jedním nebo dvěma kusy, které byly v podstatě na vyhození.

Domnívám se, že lepší šlachy jsou z mladších zvířat, ale většinou se to na šlaše nedá poznat. Takže je to většinou sázka do loterie.

Asi nejlépe se pracuje z hřbetní šlachou z jelena Wapiti, je jemná a poměrně dlouhá, bizon je luxusně dlouhý, ale je těžší najít dobrou šlachu, většinou jsou vlákna dost hrubé.

Tak hodně štěstí při výběru.
Uživatelský avatar
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 44
Registrován: čtv dub 08, 2010 9:55 am

Příspěvek od Sukawikasa »

Skvělé!!! Děkuji za rychlou odpověd.

Jeste se zeptam na jednu malickost:
Jak se provadi napojeni slachy pri siti?
Spojuji se slachy nejak dohromady, nebo proste az s jednou skoncim nejak ji "zakoncim" a zacnu z druhou?
Porad ;) pls...

Jinak slachu uz mam doma dele, ale mam za to ze je to achylovka z Wapiti. Bude to problem? (teda krom toho ze je kratka :wink: )

Mej se krasne!!!
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

U šití a vyšívání se šlachy nenapojují. Šlacha se zapošije, nejlépe, nebo se udělá uzlík. A šiješ či vyšíváš. Když dojde vlákno, zase zapošiješ. A vezmeš další vlákno, zapošiješ a začneš tam, kde jsi předtím skončil.

Šlacha z nohy je na vyšivání nebo sešívání na nic. Dá se použít pouze na šlachování luku. Potřebuješ šlachu ze hřbetu, co nejdelší.

Minimálně ale 40cm, raději ale více, z kratší dostaneš kopřivku, protože strávíš většinu času zapošíváním.
Odpovědět