Stránka 1 z 1

Nahnitá koža?

Napsal: úte čer 29, 2010 6:01 pm
od RelPel
Pekný deň prajem.

Nedávno som sa začal o kože a o činenie zaujímať a dnes mi domov došla moja prvá koža poskladaná do štvorca a zabalená v igelitovom vreci. Problém ale je, že koža ktorá mi došla (z kravy) veľmi nepríjemne smrdí (už prešla hodina, čo som od nej ďaleko a stále to cítim), lezie z nej dole srsť úplne sama a je nejaká taká, ako želatína. Niektoré časti sú suchšie, a srsť na nich drží pevne. Neviem, či tie hnusné časti, ktorých keď som sa dotkol, mi prešiel mráz po chrbte nie sú nejaké nahnité. Skúšal som, aké sú pevné a sú teda dosť pevné, takže neviem, či takto má koža vyzerať.

Prosím teda o radu, čo s takou kožou, či je v poriadku (čo pochybujem), alebo je zlá ta hnusná časť kože, alebo je zlá tá tvrdá časť.

Napsal: úte čer 29, 2010 10:09 pm
od Sapazi
Cože je to za kůži? syrová usušená kráva kterou chceš vyčinit?
takhle jak popisuješ obvykle špatně skladovnaé krávy vypadají, ale nic se neboj, ono to dopadne dobře.
Jen to chce, pro toto řemeslo, nebýt moc cíťa
Taky nevím jestli začínat s krávou je rozumný, mám za to že vyčinit krávu je dost pracné a jen málokdo to umí.

Napsal: stř čer 30, 2010 6:01 am
od RelPel
Tak nemám vôbec žiadne skúsenosti a toto mi poradili.

Takže tá koža bola zle skladovaná tak? Ja sa toho nebojím, len neviem, čo s tým mám robiť, či to natiahnuť do rámu a nechať vyschnúť alebo čo.

Keď už tú kožu mám doma tak ju vyčiniť skúsim. Možne nie mozgom ale nejako ináč, neviem.

Napsal: stř čer 30, 2010 7:18 am
od Eagle-Eye
Já mám především pocit, že nemáš vyjasněné, co vlastně chceš, o co ti jde.

Vzít nějakou kůži jenom proto, že ti ji zrovna někdo dá, nebo že je zrovna k dispozici, není dobrá cesta.

Prvně je třeba si ujasnit, o co ti jde a podle toho postupovat.

Moje zkušenost je taková, že pokud chceš dobrý výsledek, potřebuješ dobrý materiál. Jestliže je kůže nahnilá, tak je to chyba. Zachránit se to sice možná ještě dá, ale já osobně bych takovou kůži spíše zakopal. S nahnilýma kůžema mám špatné zkušenosti, od jednoho takového jelena, kterého jsem nechal vlastní nedbalostí zahnít, jsem chytnul otravu krve a musel jsem brát antibiotika. Není to žádná sranda a to vím o čem mluvím.

Pokud budeš pracovat s nahnilou kůží, tak se vystavuješ zdravotnímu riziku a navíc výsledek bude taky nevalný. Špatný (nahnilý) materiál = špatný výsledek. Ta hniloba totiž naruší v kůži vlákna a projeví se to na konečném produktu.

Vlastní mozkování tento proces hniloby ještě urychluje.

Dneska, když dělám s kůžema, tak na prvním místě dbám na to, aby byly kůže 100% v pořádku, správně skladované, bez hniloby a parazitů. Když je pak namáčím, tak max. 2 dny a celý proces činění se snažím zkrátit na minimum, aby bylo riziko zahnívání minimální.

Kůže si vybírám zásadně sám a nikdy ne, co mi kdo dá, nebo co se namane, protože takové kůže stojí většinou za prd.

Samostatnou kapitolou je fakt, že píšeš o činění kůží a zároveň o krávě. Tomu dost dobře nerozumím. Mám za to, že ručně a v domácích podmínkách nejde kráva vyčinit. Pouze v nějaké fabrice. Krávu můžeš použít maximálně na surovinu.

A začínat krávou na domácí činění, to je sebevražda. Jestliže začínáš, začni kůžema z letních srnců. Až je budeš zvládat, můžeš přejít na daŇky a časem třeba na jeleny.

Začínat se zahnilou krávou, to je cesta k tomu, že skončíš dřív, než začneš.

Napsal: stř čer 30, 2010 7:49 am
od RelPel
Aha, takže tú kožu bude asi lepšie zakopať ako s ňou ešte niečo robiť. Tak som sa z toho poučil, veď človek sa učí na vlastných chybách.

Nedal by sa z toho možno ešte spraviť ten kožný glej, čo je popísaný v inej téme?

Každopádne ďakujem za rady, nabudúce si dám pozor a budem hľadať niečo kvalitnejšie.

Napsal: stř čer 30, 2010 9:57 am
od Sapazi
Jestli není shnilá fakt hodně tak z toho udělej rawhide nebo buben a ty nejhorší místa pak proste uřízneš a vyhodíš.
Rychle rozmočit, ať to nehnije ještě víc- ideálně v tekoucí vodě.
Natáhnout na rám, oškrabat a hotovo.