Indiánské dětské tábory, indiánština pro děti

Pokec o všem možném i mimo Indiány
Odpovědět
Kondiaronk
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 2
Registrován: čtv čer 14, 2012 4:21 pm

Indiánské dětské tábory, indiánština pro děti

Příspěvek od Kondiaronk »

Zdravím,
rád bych vás poprosil o pár rad a tipů.

Koncem srpna pořádám skautský tábor, pro letošní rok jsme zvolili indiánské téma. Každý rok máme jiné téma, ale indiáni jsou skautingu hodně blízcí a nám (vedoucím) také, takže si pohráváme i s myšlenkou, že bychom je začlenili do programu natrvalo.

Sám za sebe říkám, že chci být vždy co nejvíc "living history" a ctít kulturu o které vyprávím... Ale tábor je to pro děti a s nejmenším rozpočtem, jaký si umíte představit.

Děti máme rozdělené podle věku do několika skupin, každá se věnuje jiné skupině indiánů. Já mám Irokéze.

Máte nějaké nápady na kostýmy, které jsou v mých možnostech? Hry pro děti? Jídlo?

Věřím, že máte dost zkušeností a odhadnete, co je na dětském táboře proveditelné a co nikoliv. Omezení se týká jen dostupných materiálů, financí a naší nezkušenosti. Děti i my jsme skauti, a ačkoli chci být skromný, tak nejsme úplní chcípáci.

Díky za reakce :wink:
We are all the same colour inside...
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Obávám se, že s tímhle u nás nejsou žádné systematické zkušenosti, žádný grunt a každý to flikuje, jak umí.

Většina lidí, co sem chodí a jezdí tábořit na livinghistory akce je už někde jinde. Dobové, livinghistory tábory a skautský tábor pro děti jsou kvalitativně odlišné světy s nulovými styčnými plochami.

Doporučuji projít fotogalerie z nějakých dobových táboření a pak v rámci možností udělat nějaké napodobeniny z prostěradel, a podobně, nebo se kouknout po nějakých fotkách z jiných dětských táborů s indiánskou tématikou.
Michal
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 101
Registrován: úte úno 06, 2007 8:00 pm

Příspěvek od Michal »

Ja by som sa na Vašom mieste priamo obrátil na Ligu lesnej múdrosti a tam čerpal rady a inšpiráciu.
Na cestě sa chovej tak, jako bys se plížil za zveří, nepřítele musíš spatřit první
Awe
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 220
Registrován: ned úno 11, 2007 7:32 pm
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awe »

Liga lesní moudrosti, jak píše Michal, je dobrý nápad. Zkus se zeptat tady - http://www.woodcraft.cz/index.php?right ... hat&lan=cs
Jinak právě vyšlo třetí vydání knihy Táboříme v týpí. V ní je i pár návodů na oblečení a tipů jak vést skautský/woodcrafterský tábor v indiánském duchu.
Kondiaronk
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 2
Registrován: čtv čer 14, 2012 4:21 pm

Příspěvek od Kondiaronk »

Díky za reakce a rady,
velké díky patří i těm, kteří mi nabídli pomoc přes SZ. :wink:

Eagle-Eye: máš pravdu, že většina lidí tady má větší zkušenosti, ale rozhodně nehodlám dělat ábor, kde budou děcka běhat s plastovým lukem, malovat si fixama obličeje atd.

Je pravda, že nebudeme dělat "livinghistory" kostými pro děti, ale to neznamená, že vedoucí, kteří jim budou přibližovat svět indiánů, nemůžou udělat maximum pro to, aby to mělo tak trochu ... "duši", víš co tím myslím.


Teď mě napadá pár dotazů, na které by další kmeny rády zeptali:

bullboat - kde nejlépe sehnat kůži z krávy?

kosti - jak to bylo s malováním lebek (vlků, vysoké, bizonů, krav) ? Nevíte o nějakém obšírnějším článku i s obrázky nálezů?

Díky

:wink:
We are all the same colour inside...
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

Gratuluju k dobrému nápadu- s tím bullboatem.
Kůži seženeš u řezníka, najdi v okolí nějkaou rodinou firmu co poráží skot a určitě se domluvíš. Dnes totiž hověziny moc nevykupují takže třeba bude i řezník rád že se toho zbaví. Masokombináty moc nedoporučuju ale třeba pochodíš i tam. Nejlepší je sehnat někoho kdo chová načerno a zabíjí doma, ale to si měl přijít dřív- v létě se krávy pasou, v zimě zabíjí.
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

Nechci být nějaký škarohlíd, ale na bullboaty bych myslel asi až nakonec, až bych měl zpracovaná všechna ostatní, základnější témata.

Jako první bych řešil bederky, mokasíny, luky, šípy, pouzdra na nože, týpí, vybavení a pak až nádstavby.

Systematičnost, postupovat od základu k méně podstatným věcem.

To, co tady v čechách chybí, je systematičnost. Dům se staví od základů a končí se střechou, ne obráceně.
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 287
Registrován: čtv úno 15, 2007 9:48 pm
Bydliště: Zrnětín

Příspěvek od Sapazi »

To jo, ale tábor je pár dní a když začneš od píky pusíš se do toho pořádně, na konci tábora jsi ještě stále u mokasínů. Těžko desetiletému vysvětlovat že příští ročník už se dostanem k legínám. Navíc děcka potřebujou něco co je nadchne, náboj...
Předpokládám že tábor nemá být zaměřený na retentononc ( či jak že se jmenuje to kopírování dobových výrobků) ale je třeba užít si hlavně srandu
Takže bederky a plátěné košile , pro více zapálené i třeba mokasíny, pak hlavně zbraně, hry, možná i muzika a pár specialitek typu bullboat
s chutí do toho, spousta z nás na těchto táborech začínala
koloprsk
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 4
Registrován: pát črc 13, 2012 8:06 pm

Příspěvek od koloprsk »

Asi pisu uz pozde ale prece:

LLM bych ja osobne vynechal ze hry a obratil bych se radeji na nekoho duveryhodnejsiho, napriklad na Sama Krepelku z oddilu Sejonijská smečka.

Tenhle clovek to ma v hlave srovnane, ma letite zkusenosti s indianstinou ve smyslu poradani letnich taboru. Da se s nim jednat velmi rozume, hlavne to neni to zadny uchyl a nebo zapskla trubka, ktera si nevidi dal, nez pres pero v celence. Veci poradani indianskych taboru pro mladez velmi dobre rozumi. Podle meho by dokazal otazky na vedeni tabora, na indianske hry a vubec na skautsko-indiansky styl tabora v tom pozadovanem polo-hardcoru velmi dobre vysvetlit. Pripadne by mohl dale odkazat na nekoho, koho by ti s tim mohl pomoci.

Podobne by mohl byt sdilny i indiansky oddil Krhuti z Prahy. Ti mozna pod LLM i spadaji, nejsem si jisty, ale i oni by ti dokazali ukazat tu spravnou cestu, kterou asi hledas.

Nejlepsi by bylo si dat s nekym takovym sraz nekde u piva a hodinu nebo dve pokecat. Nejake knizecky nebo manualy jsou na draka. Z toho se indianstinou dosud nepolibeny oddilovy vedouci dozvi leda tak ptakoviny, to gro mu vsak ujede jako jil pod nohama, aby si tam dole v udoli dal leda tak poradne na drzku.

Podle meho nazoru ale neni moc rozumne indianstine neznale chlapce hned prsknout mezi tee-pee a jit s dobovou autenticitou hned tvrde na vec, na to by se meli nejdrive pripravit behem roku v oddilovych aktivitach, coz je podle meho idealni zpusob. Tabor by mel byt jen zavrsenim.

Kazdopadne good-luck, drzim ti palce.
shekadeh
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel
Příspěvky: 8
Registrován: ned úno 18, 2007 4:25 pm
Bydliště: dubovce

tábor

Příspěvek od shekadeh »

Ahojte
indiánske tábory organizujem od roku 2000 a ako bolo už napísané deti ani tak velmi nezaujíma či to čo majú na sebe je kopia originálu,alebo nimi pomalovana plachta,ornamentami,nastrihané strapce...pri 90 detoch to vyzera skvele a uplne stačí že náčelníci kmenov majú repliky..dokonca som upustil od tábora v typkach kedže dnešne deti sú čím dalej tým viac rozmazlene a aj ich rodičia si predsatvuju že budu spat v chate s jakuzou...a tak mame dedinku s typi ako ,,rekvizitu,, respektive sa pri nich a v nch odohráva celý den ale spia v chatkach..
ale zo skusenosti viem že ked sa do deti po malych davkach davaju informacie tak z roka na rok toho viac chcu vedieť,doma si niečo prečítaju a niektorý si dokonca aj samy vyrobili zo sekačových jelenic odevy čo je slušný pokrok...rozoznavať stopy,zvuky zvierat či vedieť zhruba v ktorej oblasti ameriky sa ktorý kmen nachadzal a čomu sa venoval či mena slavnych náčelníkov sú už dnes úplne normálne veci ..
dnes deti opravuju rodičov ked trepnu na typko ,,indiansky dom alebo vigwam,,...
Skrátka chce to skúsenosti čo si pri ktorých deťoch možeš dovoliť a dokedy ich to bude baviť,aby sa nestalo že po jednej škole pridu do tabora kde ich budeš len niečo učiť a to ich nebavi,oni chcú behať,vyrábať si luky,šípy,učoť sa strielať a podobne...
shekadeh
Uživatelský avatar
Eagle-Eye
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 1244
Registrován: sob úno 03, 2007 9:44 pm
Bydliště: Brno

Příspěvek od Eagle-Eye »

gulda píše:Ahoj všichni.mám dva kamarády a chtěli by jsme si hrát na indiány.Budeme na vesnici na chatě v Ústí nad Labem.Poraďtě nám prosím něco jak by sme si mohli hrát na indiány.Moc díky. Rychlý Jelen.
Odpovědět