Zdravíčko..
Snažím se vyrobit nůž z kostěnou čepelí, ale mám problém s nabroušením.. Máte někdo nějaké zkušenosti s tím jak to ideálně nabrousit??
Já zkoušel tradiční brousky na srpy a kosy a taky extra jemný smirek (1500), ale není to tak ostré jak bych si přál.. Je možné, že vzhledem k tomu, že je to první nůž, který dělám úplně z nuly, tak nemám ideálně zvolený "úhel" ostří a proto je to jen takové poloostré polotupé.. Čepel má cca. 7 milimetrů tloušťku a z těch 7 milimetrů jsem to zbrousil až na ostří asi jen na jednom centimetru šířky čepele (z každé strany je spád 3,5 milimetru tloušťky na jednom centimetru šířky) - doufám že to popisuju dost pochopitelně, nejsem nožíř, tak se snažím jak jen umím..
Pokud by mi někdo dal nějakou radu budu jen rád.. Díky.. ;)
Kostěný nůž
- Spící Medvěd
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 42
- Registrován: pát bře 23, 2007 7:37 am
- Bydliště: Kladno
- Spící Medvěd
- Začínající přispěvatel
- Příspěvky: 42
- Registrován: pát bře 23, 2007 7:37 am
- Bydliště: Kladno
Podívej se sem:Eagle-Eye píše:No já nikdy o kostěných nožích neslyšel. Určitě byly pazourkové, obsidiánové, měděné nebo mosazné, později železné a ocelové, ale kostěné? Nedovedu si představit, že by šla nabrousit kost tak, aby dokázala něco uříznout.
http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/ ... eVH-m1Fy8o
Je tam teda mrak moderního balastu, ale najdou se tam i nálezové originály