ještě mám rawhide o tloušťce 3-4mm, skoro to nejde ohnout na tvar pouzdra, dělal sem z toho podrážky k mokasínům...tý je asi ny pouzdro škoda, co? jenže na další podrážky už je to malý-maximálně na nohu velikosti 36-37.dělali se na pláních aji z takový kůže, nebo jen ty tenký šlupky?
Pokud u indiánů se dělal korpus pouzdra na nůž z byzoní kůže - tak si říkám že nebila kůže tenčí. Jedině sčím ti mohu pomoci u tak silné kůže co máš. V místě dolního ohybu korpus nařízni, ale to nemám vyskoušeno...Naříznutí kůže dole najdeš v návodech...
Tu slabou kůžu zkus ZLEHKA namočit a pak teprve vybouchat. Lepší než hodit do vody by bylo zabalit do mokré hadry.
Silná kůža ale bude rozhodně lepší. Je-li bílá, použij ji . Je-li taky průhledná tak s ní asi už nic nezmůžeš. nech ji zvlhnout ( třba za vhlkého počaysí přes noc venku, ne na dešti) a pak to půjde ohnout. Ohyb pobouchej kladívkem nebo dřevěnou paličkou. Když to fakt ohnout nepújde tak to zevnitř nařízni.
Pokud se nezadaří, pořád ještě můžeš vyrobit futrál celozabalený v jelenici, vyšívaný, kde se průhledná kůže schová.
tak asi udělám vrchní panel tak, jak je to tu: akorát místo kvilu zkusím kukuřici, a dole nebudu dělat výšivku, ale jen tam napráskám cvoky, a udělám tak ďouru pro opasek
bude to použitelný?
(tohle pouzdro sem nedělal já, yby nedošlo k nedorozumnění )
Naposledy upravil(a) Uhmi dne ned říj 25, 2009 2:39 pm, celkem upraveno 1 x.
ještě mi není jasná jedna věc....na některých pouzdrech je na kraji korálková výšivka, ale jsou ze syrové kůže-uprostřed není jelenice...to sou našívané na syrovou kůži??