Stránka 1 z 1

Lžíce z rohu

Napsal: čtv úno 12, 2009 1:39 pm
od Uhmi
Pokoušel sem se vyřezat lžíci z kravskýho rohu, ale hrozně to smrdí..co se s tím dá udělat, aby to nessmrdělo a dalo se s ní jíst???

Re: Lžíce z rohu

Napsal: čtv úno 12, 2009 2:59 pm
od OyunkeThanka
Uhmi píše:Pokoušel sem se vyřezat lžíci z kravskýho rohu, ale hrozně to smrdí..co se s tím dá udělat, aby to nessmrdělo a dalo se s ní jíst???
Zkus před řezáním roh vařit - změkne. Zápachu se ale ani tak nevyhneš. Neboj, lžička časem vyčichne.

Napsal: čtv úno 12, 2009 3:00 pm
od Sapazi
Před vyřezáváním z rohu se materiál máčí v octu aby změkl. Troufám si tvrdit že to i odstraní zápach.
Rohovina smrdí když se pálí ( Neřezal si strojově?
Stačí obyč pilka na železo a smrad je tu. chce to pak hodně vokrájet nožem.
No a možná i vyvařit a vyleštit tukem

Napsal: čtv úno 12, 2009 5:05 pm
od Uhmi
Děkuju za rady, roh sem vařil, ale jen chvíli...pak byl chvilu měkej, ale za chvíli stvrdl...smrdět to opravdu začne až když do toho zakrojím...dělal sem to malou ruční pilkou, strojově ne!zkusím to teda ještě víc ořezat nožem...možná, když se to znovu uvaří??? nebo to pořádně umýt jarem?

Napsal: ned úno 27, 2011 1:19 pm
od BearWolf
Mam kravsky roh, ktory by som chcel pouzivat na pitie, ale ked sa don naleje voda zacne strasne zapachat. Vedel by niekto poradit co s tym? Roh som varil niekolko hodin v soli a mam ho uz asi aj zo 2 roky a nevypachol.

Dakujem

Napsal: ned úno 27, 2011 4:37 pm
od Píta Ominí
Mě přijde, že roh přestal být cítit, když jsem obrousil ty vnější nehezké vrstvy. Pomáhá i kusem skleněného střepu roh brousit, ale pořád stejným směrem, a pak to doladit šmirglem. Když je roh vybroušen do finální podoby a dohladka ošmirglován, použiju pak nejjemnější šmirgl, který je určen k broušení zamokra, roh se pak krásně naleští. A nkonec ho trochu nahřeju nad sporákem a pak do něj vetřu olej, lněný, nebo i obyčejný, zas trochu nahřeju, aby se vsáknul a doleštím hadrrem nebo ubrouskem. Pak to nemsrdí ale voní po oleji. Děcka z toho jí a nikdy jim to ani nepřišlo, nesmrdělo. Co se týče rohu na pití a jak se zbavit pachu z něj po nalití vody, tak s tím zkušenosti nemám, ale když jsem z takového rohu pil u Černonožců po otní chýši, tak to trochu smrdělo taky, kolikrát ani roh nevypadal nějak extrémně krásně, a nikdy nám z toho nikomu nic nebylo :-) Domnívám se, že to tenkrát indiáni moc neřešili také.
Zkusto zevnitř vybrousit kam až se dostaneš šmirglem, a uvidíš.

Napsal: úte bře 01, 2011 9:28 am
od maťo
Roh na pitie je dobré vnútri ošetriť včelím voskom (kto nelipne na "hard LH" môže použiť potravinársky lak), lyžicu voskom nie, neviem, ako by to vydržalo horúcu polievku....jedniné, čo pomôže, urobiť ju z hrubého rohu, vybrúsiť a potom vyleštiť do vysokého lesku

Napsal: úte bře 01, 2011 10:03 am
od Námomóhtóhta
maťo píše:Roh na pitie je dobré vnútri ošetriť včelím voskom (kto nelipne na "hard LH" môže použiť potravinársky lak),
Ten kdo lpí na LH, tak nemůže použít ani ten vosk. :roll: